CPJ, Yemenli gazetecinin öldürülmesini kınadı: Devletler kafalarını kuma gömmeyi bırakmalı
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Yemenli Gazeteci Rasha Abdullah el-Harazi’nin bombalı araç saldırısında öldürülmesini kınadı.
CPJ logosu
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yaptığı açıklamada, Yemen’deki çatışmanın tüm taraflarının basın mensuplarına saldırmayı bırakması ve gazeteci cinayetlerinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap sorulmasını sağlamaları gerektiğini söyledi.
Reuters, The Associated Press ve bağımsız Yemen gazetesi Al-Masdar’ın haberine göre, Gazeteci Rasha Abdullah el-Harazi, güneydeki liman kenti Aden’in Khor Makser Mahallesi’nde seyir halindeyken bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Haberlere göre; Al-Harazi o sırada hamileydi. Aynı zamanda gazeteci olan eşi Mahmud el-Atmi de patlamada ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. AP’ye göre, saldırının sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmedi.
"TARAFLAR GAZETECİLERİ ÖLDÜRMEYİ BIRAKMALI"
CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırmacısı Justin Shilad, "Rasha Abdullah el-Harazi’nin korkunç ölümü ve Mahmud el-Atmi’nin ağır yaraları, Yemenli gazetecilerin sadece kendi ülkelerinde yaşayarak ve haberleri takip ederek her gün ölümle nasıl yüzleştiklerini gösteriyor. Yemen çatışmasının tüm tarafları gazetecileri öldürmeyi bırakmalı. Uluslararası kuruluşlar ve üye devletleri kafalarını kuma gömmeyi bırakmalı ve derhal bu suçların hesabını vermek için çalışmalıdır” dedi.
Al-Atmi daha önce Husiler olarak bilinen Ensar Allah grubundan tehditler almıştı. Saldırıdan sonra, Yemenli Gazeteci Bassem el-Janani; Twitter’da, El-Atmi’nin Husi üyelerinin Aden’deki adresi ve arabasının bir açıklamasını nasıl istediğini açıkladığını gösteren ekran görüntüleri yayımladı. Al-Janani, Al-Atmi’ye Aden’i terk etmesini söylediğini ancak el-Atmi, karısı ikinci çocuklarını doğurmak üzere olduğu için yapamayacağını söylediğini aktardı.
"OLAYI ARAŞTIRIYORUZ"
Aden, 2019’da uluslararası kabul görmüş Yemen hükümetiyle bir güç paylaşımı düzenlemesini kabul eden ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi tarafından kontrol ediliyor; bu anlaşma hiçbir zaman tam olarak uygulanmadı ve haberlere göre konsey kendi güvenlik güçleri ve müttefik milislerle özerk bir şekilde çalışıyor.
Güney Geçiş Konseyi Sözcüsü Mansour Saleh, CPJ’ye konseyin bombalamayı şiddetle kınadığını ve güvenlik güçlerinin olayı araştırdığını söyledi. Salih, Güney Geçiş Konseyi Başkanı Aydarous el-Zubaidi’nin konseye el-Atmi’nin tıbbi tedavisinin masraflarını karşılamasını emrettiğini söyledi.
CPJ araştırmasına göre, Yemen’de 2014’te çıkan çatışmadan bu yana en az 19 gazeteci ve geçen yıl Aden’de en az iki gazeteci öldürüldü. (MEDYA SERVİSİ)