TMMOB: Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor, sorunlarımıza çözüm istiyoruz
TMMOB üyeleri, "Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz!" kampanyası kapsamında Zonguldak'ta açıklama düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
TMMOB, "Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz!" kampanyası kapsamında Zonguldak'ta kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Lokali'nin, Millet Kıraathanesi yapılmak istenmesine tepki gösterildi. Maden Mühendisleri Odası Lolali önünde yapılan açıklamaya TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel mimarlar, mühendisler, şehir plancıları ve çok sayıda kişi katıldı.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptığı açıklamada "Burada bulunmamızın ilk nedeni, ekonomik krizin giderek derinleştiği bu günlerde, gelirleri giderek düşen, yaşam standartları giderek bozulan, giderek yoksullaşan, işsizlik tehdidiyle boğuşan mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeklerine sahip çıkmak için başlattığımız kampanyamızın çağrısını yapmak. Burada bulunmamızın ikinci nedeni ise, Türkiye Taş Kömürü Kurumuna ait olan ve 57 yıldır TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından kullanılmakta olan, Zonguldak kentinin ve halkının bilimsel, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarına yönelik kamusal hizmet veren tarihi binamızın gasp edilmesine dur demektir." dedi.
"ARTMAYAN TEK ŞEY EMEĞİYLE GEÇİNENLERİN GELİRİ"
Türkiye tarihinin en büyük, en sarsıcı ekonomik krizlerinden birini yaşadığını belirten Koramaz, "Döviz kurundaki yükseliş sene başından bu yana yüzde 35’i aştı. Kurdaki bu yükseliş, ithalata dayalı bütün sektörlerde maliyetlerin artmasına, fiyatların kontrol edilemez biçimde yükselmesine neden oldu. Ev almak, araba almak, elektronik eşya almak imkansız hale geldi. Başta temel gıda maddeleri olmak bütün harcama kalemlerindeki yıllık fiyat artışı yüzde 50’ye yaklaştı. Akaryakıta, doğalgaza, elektriğe birbiri ardına fahiş zamlar yapıldı. Ev kiraları, ulaşım ücretleri, haberleşme giderleri akıl almayacak kadar yükseldi. Faturalar ödenemez hale geldi. Her şey pahalanırken, her şeyin fiyatı yükselirken artmayan tek şey emeğiyle geçinenlerin gelirleri oldu. Bu krizde kamuda çalışan arkadaşlarımızın payına resmi enflasyon rakamlarına dayalı zamlar, ücretli çalışan arkadaşlarımızın payına açlık sınırında maaşlar ve işsizlik, serbest çalışan arkadaşlarımızın payına giderek artan maliyetler ve artan borç yükü düştü." diye konuştu.
"KRİZİN BEDELİNİ ÖDEMEYECEĞİZ"
"Bizler emeğiyle geçinen mühendisler, mimarlar ve şehir plancılar bu gidişe hayır diyoruz!" diyen Koramaz, taleplerini sıraladı: "Krizin bedelini, bu krizin müsebbipleri ödesin diyoruz. Krizin bedelini yıllardır bu ülke kaynaklarını ve çalışanların alın terini sömürenler ödesin diyoruz.
Yıllardır artan sorunlarımıza artık bir çözüm istiyoruz. Üreten kalkınan, hakça bölüşen bir ülke istiyoruz. İşsiz üyelerimize istihdam alanları açılmasını istiyoruz. Mühendis, mimar ve şehir plancısı istihdamında, almış olduğumuz, eğitim, vermiş olduğumuz hizmet ve üstlenmiş olduğumuz sorumlluğun niteliğine ugun ve insanca yaşanacak bir asgari ücret belirlenmesini istiyoruz. Adil bir gelir dağılımı istiyoruz.
Ücret ve hak kayıplarımızın giderilmesini istiyoruz. Güvenli ve güvenceli çalışma koşulları istiyoruz. Kamuda daha fazla istihdam istiyoruz.Kamu çalışanı üyelerimizin ek göstergelerinin ve özel hizmet tazminatlarının eşdeğer kadrolara uygun olarak güncellenmesini ve yükseltilmesini istiyoruz. Liyakata dayalı bir kamu yönetimi istiyoruz. Haksız, hukuksuz bir şekilde, haklarında herhangi bir yargı kararı olmadan işlerinden atılan tüm üyelerimizin tüm haklarıyla görevlerine iade edilmesini istiyoruz. Emekli maaşlarımızın yükseltilmesini istiyoruz. İnsan onuruna uygun bir yaşam, insan onuruna yaraşır bir gelecek istiyoruz."
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI MİLLİ EMLAK'A DEVREDİLMEK İSTENİYOR
Kömür Karası müzik grubunun konseri sonrası konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, Maden Mühendisleri Odası binası için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Şikâyet ve taleplerimizi sizinle paylaşmıştık. O günden bu yana şikâyetlerimizi bildirmemize rağmen binamızın Milli Emlak'a devredildiği bilgisi tarafımıza ulaştı. Önce binanın yıkılmak istenmesi, başarılı olamayınca el değiştirilmek istenmesi, halkın bu hizmetlerden mahrum bırakılması anlamına gelmektedir. Siyasetin, ekonominin, bilimin tartışıldığı bu bina, ranta teslim edilmemelidir. Çağrımız bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğine yöneliktir." dedi.
"RANTA KARŞI ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel yaptığı konuşmada, "Geçim sıkıntısına, yolsuzluğa, ranta karşı, eşitlik ve demokrasi için TMMOB yönetimi buraya geldi. Biz maden emekçileri, 1929 yolundan itibaren yer altından ışık verenleriz. Aydınlık için karanlığı kazarken mücadele ettik. Karadon'da, Kozlu'da, onlarla öldük. Karanlık güçlerin hedefi olduk. Bedeli ne olursa olsun yürüyüp mücadele etmeye devam edeceğiz. Zonguldak'a ses olmamızı baltalamak için 57 yıldır bakıp onardığımız bu 114 yıllık binayı elimizden almak istiyorlar. Zannediyorlar ki bu binayı bizden alınca mücadelemiz bitecek. Çadırda da olsak bu mücadele, bu kavga bitmeyecek. Bu yandaşa rant sağlamaktır. Bu bina ranta kurban edilmek istenmektedir. Ranta hep karşı çıktık. Çıkmaya da devam edeceğiz." dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)