Son 10 yılda devletin kasasından 10 elektrik şirketine 14,4 milyar TL ödendi
Kamunun kasasından 10 elektrik şirketine son 10 yılda ödenen para 14 milyar 453 milyon TL. Bu 10 şirketten 4'ü Cengiz, Kolin ve Limak’a ait.
Fotoğraf: MichaelGaida/Pixabay
Birçok kamu kurumu, her yıl kullanacağı elektriği ihaleyle satın alıyor. Bu ihalelerle kamunun kasasından elektrik şirketlerine milyarlarca lira ödeniyor. Devletin 10 elektrik şirketine son 10 yılda ödediği para 14 milyar 453 milyon TL. Bu 10 şirketten 4'ü Cengiz, Kolin ve Limak’a ait. Bu 4 şirkete 10 yılda ödenen para ise 5 milyar 322 milyon TL.
DİCLE ELEKTRİK
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre kamudan en fazla elektrik enerjisi ihalesi alan şirketler listesinin başında Dicle Elektrik Şirketi yer alıyor. Şirket, 2014 ile 2021 yılları arasında kamudan 308 elektrik enerjisi ihalesi aldı. Bu ihalelerin değeri 2 milyar 806 milyon 617 bin TL’yi buluyor. Şirketin ihalesini aldığı kamu kurumları arasında cezaevleri, emniyet müdürlükleri, hastaneler, kışlalar, havalimanları ve belediyeler yer alıyor.
Dicle Elektrik Şirketi, İsmail Fahreddin Tivnikli ve Abdullah Tivnikli tarafından kurulan Eksim Holding’e bağlı. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı, Abdullah Tivnikli’nin oğlu Ebubekir Tivnikli. 2018 yılında ölen holding kurucularından Abdullah Tivnikli’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkileri olduğu biliniyordu. “Erdoğan’ın prensi” ve “Becerikli Abdullah” diye anılıyordu. Adı 17-25 Aralık operasyonlarında da geçiyordu.
Tivnikli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kızına burs vermesiyle de gündeme gelmişti. Tivnikli’nin, Mecliste görüşülen bir yasayı, AKP’li bir ismi arayarak değiştirdiği iddia edilmişti.
AYDEM ELEKTRİK
En çok elektrik enerjisi ihalesi alan şirketler listesinin ikinci sırasında ise Yönetim Kurulu Başkanlığını Ceyhan Saldanlı’nın yaptığı Aydem Elektrik Şirketi yer alıyor. Şirketi, 2014 ile 2021 yılları arasında kamudan 2 milyar 403 milyon TL değerinde 585 ihale aldı.
Saldanlı’nın enerji yatırımları AKP döneminde katlandı. Berat Albayrak, Saldanlı’nın şirketlerinin yaptığı projelerin açılışlarına katılıp kurdela kesmişti.
CENGİZ- KOLİN ORTAKLIĞI
En fazla elektrik enerjisi ihalesi alan şirketler listesinin üçüncü sırasında ise CK (Cengiz-Kolin) Boğaziçi Elektrik Şirketi bulunuyor. Şirket, son 8 yılda kamudan 2 milyar 295 milyon 311 bin TL değerinde 37 ayrı elektrik enerjisi ihalesi aldı.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’in kardeşi Ekrem Cengiz yapıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Vekili ise Kolin İnşaat’ın da yönetiminde yer alan Celal Koloğlu.
YAĞMUR GROUP
Listenin dördüncü sırasında Yağmur Group Elektrik Şirketi buluyor. Şirket, 2012 ile 2018 yılları arasında kamudan 1 milyar 645 milyon 838 bin TL değerinde 133 ayrı ihale aldı. Şirket yönetiminde ise Abdurrahman Topbaş, Ömer Faruk Topbaş ve Ömer Faruk Damar yer alıyor.
CENGİZ ELEKTRİK
Listenin 5. sırasında da Cengiz Elektrik yer alıyor. Cengiz Holding’e bağlı Cengiz Elektrik Şirketi, son 10 yılda 1 milyar 108 milyon 371 bin TL değerinde 92 ihale aldı.
Çevre katliamı projeleriyle hafızalara kazınan Cengiz Holding’e bağlı şirketler, AKP iktidarı döneminde sermayelerini katladı. Cengiz’in içinde yer aldığı projeler arasında İstanbul 3’üncü Havalimanı, Hasankeyf Ilısu Barajı, Kuzey Marmara Otoyolu, Yusufeli Barajı ve HES ile Akkuyu Nükleer Santral Limanı yer alıyor.
MERAM ELEKTRİK
Listenin 6. sırasında yer alan Meram Elektrik Enerjisi Şirketi de yine Cengiz Holding’le bağlantılı. Meram Elektrik, 2011 tarihinde Alarko Holding ve Cengiz Holding ortaklığından kuruldu. Şirket, 2012 ile 2021 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde de kamudan 1 milyar 27 milyon 320 bin TL değerinde 239 ayrı ihale aldı.
LİMAK ULUDAĞ ENERJİ
Listenin 7. sırasında yer alan Limak Uludağ Enerji Şirketi, Limak Holding tarafından kuruldu. Limak Holdingin sahibi Nihat Özdemir'in adı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki 41 kişilik yakalama listesinde geçiyordu.
Holding, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletim hakkına da sahip. Tekel’in özelleştirilmesi sürecinde alkollü içkiler bölümünü satın alan Mey İçki‘nin de ortakları arasında.
Limak Holding’in baraj ve barajlar üzerine kurduğu HES’ler, doğa tahribatına, tarihi dokunun zedelenmesine ve yok olmasına sebep olmuş, bu durum büyük tepkilere neden olmuştu.
Limak’ın yüksek bütçeli kamu ihalelerinden bazıları şunlar: İstanbul Havalimanı, Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale otoyolu, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali ve Sabiha Gökçen Havalimanı.
IC İÇTAŞ
Listenin 8. sırasında IC İÇTAŞ Elektrik Şirketi yer alıyor. İbrahim Çeçen Yatırım Holding’e bağlı şirket, kamudan son sekiz yılda 799 milyon TL değerinde 24 ihale aldı. Holdingin sahibi İbrahim Çeçen'in adı da 17-25 Aralık operasyonunda geçiyordu.
ÇELİKLER ELEKTİK
Listenin 9. sırasında Çelikler Elektrik yer alıyor. Çelikler Holding’e bağlı şirket, kamudan 2014 ile 2017 yılları arasında 78 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli 798 milyon TL.
Çelikler Holding’in işlettiği Afşin- Elbistan A Termik Santralı, Kütahya Seyit Ömer Santralı, Kütahya Tunçbilek Termik Santralı ve Bursa Orhaneli Termik Santralı geçtiğimiz yılın başlarında filtre takmadığı için mühürlenmişti.
TÜRKERLER VANGÖLÜ ELEKTRİK
Listenin 10. sırasında Türkerler Vangölü Elektrik Şirketi yer aldı. Şirket, 2016 ile 2021 arasını kapsayan 6 yılda 667 milyon TL değerinde 160 ihale aldı. Şirketin bağlı olduğu Türkerler Holding’in sahibi Kazım Türker’in de iktidarla yakın ilişkiler içerisinde olduğu biliniyor.
Bilal Erdoğan’ın kurduğu Yeni Türkiye Eğitim Vakfı'nın (YETEV) Türk Müziği İlkokulu da Türkerler Holding tarafından inşa edildi. Okulun açılışı 5 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. (EKONOMİ SERVİSİ)