15 Kasım 2021 09:55

İzmir’de avukatlar arabuluculuk sınavındaki hukuksuzluğa tepki gösterdi

İzmir’de avukatlar arabuluculuk sınavında yaşanan hukuksuzluklarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Semih Kuru

Paylaş

İzmir’de avukatlar arabuluculuk sınavında yaşanan hukuksuzluklarla ilgili basın açıklaması yaptı. Arabuluculuk Sınavı Mağdurları olarak yapılan açıklamaya İzmir Barosu da destek verdi.

İzmir Barosu Konferans salonunda yapılan açıklamada Arabuluculuk Sınavı Mağdurları adına basın metnini Av. Betula Turan okudu.

24 Kasım 2019 tarihinde Adalet Bakanlığına bağlı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından   Hacı Bayram Veli Üniversitesi aracılığıyla yapılan arabuluculuk sınavında sorulan soruların hatalı ve birden fazla cevabı olduğunu hatırlatan Turan, “Bu soruların iptali istemiyle sınava katılan birçok avukat tarafından idari davalar açılmıştır. Açılan davalar sonucunda Ankara 9. İdare Mahkemesi kararı ile üç soru hatalı bulunarak iptal edilmiştir. Mahkeme kararı, hatalı üç sorunun puanının diğer sorulara dağıtılarak yeniden değerlendirme yapılması yönünde olmuştur” dedi.

“MAHKEMENİN İPTAL KARARI GEREĞİ GİBİ YERİNE GETİRİLMEMİŞTİR”

Soruların iptali üzerine 88 ve üzeri doğrusu olan adayların sicil kaydıyla 07 Ekim 2021 tarihinde başvurularını yaptığını aktaran Turan, “Gelinen aşamada sürecin sonlanması beklenirken Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin yeniden puanlama yaptığı belirtilmiş, bu puanlamaya dayanılarak 07 Ekim 2021 tarihinde mesaj gönderilen ve sicil aidatını ödeyerek başvuruda bulunan 3 bine yakın adaydan 431 kişi hariç geri kalanı yine başarısız ilan edilmiştir. İlk değerlendirmede 91 olan baraj puan ikinci değerlendirmede 92,78’e çıkarılmıştır. İptal edilen soru sayısı dikkate alınarak baraj puanının 91’in altına indirilmesi gerekirken aynı sınava iki farklı baraj puanı uygulanarak barajın yükseltilmesi bu kez ilk değerlendirmeden de daha büyük bir hukuki garabete ve mağduriyete yol açmıştır. Ankara 9.İdare Mahkemesinin İptal kararı gereği gibi yerine getirilmemiştir” diye konuştu.

“EŞİT İŞLEM İLKESİNE AYKIRI DAVRANILMIŞTIR”

“Tek bir sınav yapılmış, bu sınav iki kez değerlendirilmiş ve aynı puanı alan hukukçulardan bir kısmı kazanılmış hakları korunarak iki yıldır arabuluculuk faaliyeti yaparken onlarla aynı başarıyı göstermiş olmalarına rağmen birçok hukukçu başarısız ilan edilerek Eşit İşlem ilkesine aykırı davranılmıştır” diyen Turan, işlemin iptali için yargı yoluna başvurduklarını dile getirdi.

Turan son olarak, “Mahkeme kararı sonrası başarılı bulunduğu için aidat ödemesi yaparak sicile kayıt başvurusu yapan 3 bine yakın arabulucu adayı adına 2019 yılında yapılan sınavda hatalı soruları doğru yaparak sicile kayıt hakkı kazanan meslektaşlarımıza verilen hakkın Eşit İşlem ilkesi gereği bizlere de verilmesi konusundaki haklı talebimizi kamuoyuna duyurarak, mevcut arabuluculardan ve tüm hukuk camiasından bu konuda destek bekliyoruz” dedi.

“ŞEFFAFLIKTAN UZAK BİR YAKLAŞIM VAR”

Açıklama söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Bir sınavı yapmayı beceremeyeceksiniz, sınav sonuçlarını değerlendirmeyi beceremeyeceksiniz, eşit konumda olan insanların bir kısmını sistemin içine alacaksınız bir kısmını dışında tutacaksınız ve sonra da bununa adına hukuk devleti ya da demokrasi diyeceksiniz. Böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Avukatlar açısından güvenlik soruşturması denen garabetin de tümüyle ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiren Özkan, “Sayı kotasının konulma amacı ya da bugün itibarı ile o sayı kotasının geçerli olup olmadığı da tartışılır bu noktada. Çünkü sınavı yapılmasının üzerinden iki yıldan fazla bir zaman geçti. Geçen zaman içinde çok sayıda dosyanın arabuluculuk müessesine taşındığı, bütün itirazlara rağmen alanların genişletildiği, yeni yeni alanların arabuluculuğa dahil edildiği hepimiz tarafından biliniyor. Sayının neye göre belirlendiği, görevlendirmelerin neye göre yapıldığı konusunda da şeffaflıktan uzak bir yaklaşım var. Bütün bunların sürecin içindeki kurumlarla görüşerek çözülmesi gerektiği konusunda bir fikriyata sahibiz. Umarım bunların hayata geçirilmesi mümkün olur” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Savunma Bakanı Arşak Karapetyan'ı görevden aldı

SONRAKİ HABER

Sosyal-İş Sendikası İZTEK işçileri için ek protokol istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa