Termo Teknik işçileri: Taslak kayıpları bile karşılamıyor
MESS'e sunulan taslağın yenilenmesini isteyen Özçelik-İş üyesi Termo Teknik işçileri, MESS’e karşı sendikaların ve metal işçilerinin ortak hareket etmesi gerektiğini belirtiyor.
![](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/198234.jpg)
Ekran görüntüsü Termo Teknik isimli YouTube kanalında yayımlanan videodan alınmıştır.
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
150 bine yakın işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesi kapsamında MESS’e sunulan taslağın dövizdeki artış, vergi yükünün artması ve yağmur gibi gelen zamlar karşısında eriyen ücretlerdeki kayıpları bile karşılamadığını dile getiren Özçelik-İş üyesi Termo Teknik işçileri taslağın yenilenmesini istiyor. Termo Teknik işçileri, MESS’e karşı sendikaların ve metal işçilerinin ortak hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. İşçiler öte yandan fabrika her yıl büyürken kendilerine mola yerinin dahi yapılmamasına tepki gösteriyor.
Termo Teknik işçileri taslak hazırlanırken kendilerine hiç sorulmadığından dolayı Özçelik-İş’e tepkili. Bir Termo Teknik işçisi, “Geçen sözleşmede alınan zammın hükmü altı ay gitmemişti. Bu sözleşmede istenen zam oranı ise bırakın kayıplarımızı karşılamayı, daha imzalanmadan eridi. Zamlara bir türlü yetişemiyoruz. Bir aldığımızı tekrar aynı fiyata bulamıyoruz. Bir de bu sözleşme ile iki yıl sonrasını düşünemiyorum bile. İki yıl sonra asgari ücret düzeyine düşeriz. Bu metal işçisinin yoksullaşması anlamına gelir” dedi.
‘MESS’E KARŞI ORTAK HAREKET ETMELİYİZ’
Metal fabrikalarında işçiler, taslağın tamamı alınsa dahi hiçbir dertlerine çare olmayacağını söylüyor. Fabrikada bütün işçilerin bunun farkında olduğunu belirten Termo Teknik işçisi, “Artık fabrikada zamlar, döviz kurlarının ne kadar olduğu ile birlikte sözleşme konuşulmaya başlandı. Herkes taslağın yenilenmesini istiyor. Ama nasıl olacağı konusunda kimse bir şey demiyor. Sendikaya büyük güvensizlik var. Daha önce Türk Metal ne imzalarsa Özçelik-İş ona imza atar diyorduk. Şimdi ben metal işçileri olarak ortak hareket etmeli diyorum. Karşımızdaki patronlar ortak hareket diyor. Tek bir sendika ile masaya geliyorlar” diye konuştu.
‘FABRİKA BÜYÜDÜKÇE BİZ KÜÇÜLDÜK’
İngiliz sermayeli ve dünyadaki en büyük radyatör petek üreticisi Termo Teknik üretim ve kâr rekorları kırıyor. Pandemi sürecinin başı dışında üretimin hiç durmadığı Termo Teknik’te yeni hatlar ve binalar yapıldı, firma büyüdükçe büyüdü. Bir işçi, “Termo Teknik neredeyse çevresindeki bütün arsaları aldı ve bina yaptı. Arsa bulamayınca yerin altına beş metre iniyor. Yeni hatlar kurdu. Üretim arttıkça arttı. Kârı da sürekli artıyor. 10 metre peteğin fabrika çıkış fiyatı 600 lira. Sadece bir hat bir vardiyada yüzlerce metre üretiyor. Dolar yükseldikçe malın fiyatı da artıyor. Ama bizim maaş aynı yerde sayıyor. Dolar karşısında kuşa döndü. Fabrika büyüdükçe biz küçülüyoruz” diyerek tepki gösteriyor.
‘FABRİKA YÖNETİMİ İŞÇİYE DEĞER VERMİYOR’
Fabrika bir taraftan büyürken işçi sayısı 1000’i geçti. Sürekli işçi alan Termo Teknik’te işlerin ağırlığından dolayı işçiler işi bırakıyor. Bir Termo Teknik işçisi, “Pandemi döneminde altı vardiyaya çıkarıldı, mola yerleri seyrekleştirilmek için yeniden düzenlendi. Ama şimdi işçi sayısı arttı ama mola yeri yetersiz olmaya başladı. Fabrika yeni mola yerini bir buçuk yılda ancak yaparken kendisine dört ayda yeni bina yaptı. Kendisi için dört ayda fabrika açarken sıra işçiye gelince bir mola yeri bile yıllar sürüyor. Fabrikanın işçiye verdiği değer bu kadar. İşçi değer görmediği yerde de durmuyor” dedi.