17 Kasım 2021 05:57
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2021 12:52

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: Ölü, yaralı ve esirler var

Azerbaycan-Ermenistan sınırında dün yaşanan çatışmalarda her iki cephede de ölü ve yaralılar olduğu aktarıldı. Ermenistan, askerlerinin esir alındığını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ermenistan ordusunun dün Azerbaycan sınırda bazı yüksek yerleri ele geçirerek daha elverişli mevziler elde etmek amacıyla Laçın ve Kelbecer istikametinde başlattığı operasyon sonucu her iki cephede de can kaybu ve yaralanmalar yaşandı. Ermenistan, askerlerinin esir alındığını açıkladı.

Rusya'nın devreye girmesiyle çatışmalar durmuş, ateşkes ilan edilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de bir açıklama yaparak tarafları gerilimi azaltmaya çağırdı.

AZERBAYCAN: 7 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ, 10 ASKER YARALANDI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan sınırında dün yaşanan çatışmalarda Azerbaycan ordusundan 7 askerin yaşamını yitirdiğini, 10 askerin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, dün akşam saatlerinden itibaren sınırda durumun normalleştiği ifade edildi.

Çatışmaların ardından Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "Ermenistan’ın uluslararası hukuka uygun davranmaması durumunda, Azerbaycan’a yönelik herhangi tehlikeli bir adım attığını sezersek hiç tereddüt etmeden gereken karşılığını veririz” dedi.

ERMENİSTAN: 13 ASKERİMİZ ESİR ALINDI

Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, dünkü çatışmanın ardında 24 Ermenistan askerinden haber alınamıyor, 13 asker esir alındı, 1 asker hayatını kaybetti.

Bakanlığın açılamasında, “Bu askerlerin aranması yönünde yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. İki mukavemet noktası düşmanın eline geçti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre dünkü çatışmalarda Azerbaycan ordusundan 70 kadar ölü ve yaralı var. Ayrıca dört zırhlı personel taşıyıcı, bir Sandcat zırhlı araç ve beş otomobil (Kamaz, Ural, UAZ) zarar gördü.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tarafları gerilimi azaltmaya çağırdıklarını açıkladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, bugün Ermenistan ile Azerbaycan arasında yoğun çatışma yaşandığına dair raporlardan derin endişe duyuyor. Her iki tarafı da gerilimi azaltmak ve daha fazla tırmanmayı önlemek için acil somut adımlar atmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Blinken, tarafları ayrıca sınır belirleme de dahil olmak üzere tüm önemli sorunları çözmek için doğrudan ve yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya çağırdıklarını kaydetti.

Blinken, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerilimin son zamanlarda artması, Dağlık Karabağ ihtilafıyla ilgili veya bundan kaynaklanan tüm sorunların müzakere edilmiş, kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çiziyoruz" dedi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile dün Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan gerginliği ele aldı. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, “İki lider, temasları sürdürme konusunda anlaştı” ifadesi kullanıldı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, “Rusya’nın ara buluculuğuyla, saat 17.30 itibarıyla Azerbaycan-Ermenistan sınırında ateşkes ilan edilmiştir” demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meral Akşener’den Erdoğan’a: Bitlere fısıldayan adam

SONRAKİ HABER

Bilim Kurulu Üyesi Akın'dan aralık ayı uyarısı: Vaka sayısı yükselecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa