İşkence itiraflarında bulunan Mehmet Eymür hakkında suç duyurusu
HDP, işkence itiraflarında bulunan eski MİT'çi Mehmet Eymür hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Barosu da Eymür'ün işkence itiraflarının soruşturulmasını talep etti.
Mehmet Eymür | Fotoğraf: Adem Demir/AA
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, T24'ten Gökçer Tahincioğlu'na verdiği röportajda işkence itiraflarında bulunan eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Barosu da Eymür'ün işkence itiraflarının soruşturulmasını talep etti.
HDP: TAHKİKAT BAŞLATILMAMASI CEZASIZLIK OLGUSUNUN TEZAHÜRÜDÜR
HDP tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda "İşkence suçunun bahse konu kişi ve kurumlarca işlendiğinin ikrarı anlamına gelen bu ifadeler kamuoyu nezdinde bir infial duygusunun oluşmasına yol açmıştır. Röportajda, 1970'lerden bu yana katıldığı operasyonlar, tartışmaların odağında yer aldığı olaylarla ilgili değerlendirmeler, ilk kez MİT'te yapılan işkencelerden ve kendisinin de işkence yapmış olduğundan, 1980'lerde yaşanan Babalar Operasyonu'nundan Türkiye'de Gladio'nun oluşumu ve icraatlarından söz edilmektedir" değerlendirmesi yapıldı.
Suç duyurusunda şu görüşlere yer verildi:
"Mehmet Eymür ve birlikte hareket ettiği kişi ve kurumlardan oluşan devlet ağının; 5237 Sayılı Yasanın 94 ve 95. maddelerinde yer alan tüm fıkra ve bentleriyle işkence suçunu işlediği ikrar edilmiştir. Türkiye’nin de altına imza attığı BM İşkence ve Diğer Zalimane Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme, insanın sahip olduğu onur ve değeri korumak için işkenceyi mutlak olarak yasaklar. Bu yasak, normlar hiyerarşisi açısından üstün kuraldır, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir.
Mehmet Eymür’ün kendisi ve içinde yer aldığı yapılar ile ilgili, tek tek işkence görenler kadar tüm toplumun vicdanında da derin yaralar açan ve adalet duygusunu onarılmaz biçimde tahrip eden delil niteliğindeki bu açıklamaları hakkında henüz bir tahkikat başlatılmamış olması başta işkence ve diğer kötü muameleler olmak üzere ağır insan hakları ihlallerinin sürekliliğini sağlayan cezasızlık olgusunun bir tezahürüdür. Toplumda hukuka karşı güven duygusunun tahrip edilmesinin en temel nedeni olan cezasızlık politikasının önüne geçilmesi açısından ilgili iddia makamının konu hakkında kapsamlı bir tahkikat yürütmesi hukuk devleti olma ilkesinin gereğidir. 5237 Sayılı Ceza Yasasının 94. Maddesinin altıncı fıkrası kapsamında, ihbara konu olan suçta (işkence suçlarında) zaman aşımı söz konusu olmadığı için başta işkence olmak üzere diğer ağır insan hakları ihlalleri/suçları ile ilgili yapılan itirafları delil kabul ederek Mehmet Eymür ve silsile içindeki tüm sorumlular/failler hakkında etkili ve bağımsız bir soruşturma sürecinin başlatılması müvekkil parti ve kamuoyu adına talebimizdir.”
DİYARBAKIR BAROSU: SORUŞTURMA BAŞLATILMALI
Diyarbakır Barosu da Mehmet Eymür'ün işkence itiraflarına dair internet sitelerinde yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, 1984 yılında başlayan ve 1990'ların başına kadar süreçte işkence, yargısız infaz ve ölçüsüz ölümcül güç kullanımı neticesinde, yaşam hakkı ve işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerinin yaşanıldığı belirtildi.
Mehmet Eymür'ün, verdiği röportajda gazetecinin işkenceye dair, "Başka türlü konuşma imkânı yoksa olabilir. Hâlâ da öyle düşünüyorum. Çünkü çok inatçı tipler var. Başka türlü konuşturmak çok zor" yanıtını verdiği hatırlatıldı. "Bu röportaj, bir bütün olarak başta işkence yasağı olmak üzere geçmişten bu yana Türkiye'de yaşanan ağır insan hakları ihlalleri/suçları konusunda açık bir itiraf/delil niteliğindedir. Yine aynı şahıs tarafından Halk TV canlı yayınında, benzer ifadelerde bulunarak işkence yaptığı ve yapıldığı hususunda beyanlarda bulunmuştur” denildi.
Konuyla ilgili soruşturmanın açılması istenen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Mehmet Eymür'ün doğrudan kendisi ve içinde yer aldığı yapılar ile ilgili itiraf/delil niteliğindeki bu açıklamalar, bireysel olarak işkence görenler ve toplumsal adalet duygusunu onarılmaz biçimde tahrip etmektedir. Bu itiraflar aynı zamanda, başta işkence ve diğer kötü muamele olmak üzere ağır insan hakları ihlallerinin sistemik ve sürekliliğini sağlayan en temel etken olan cezasızlık olgusunu bir kez daha görünür kılmıştır. Hepsinden ötesi, bu denli pervasızca ve pişkince yapılan itiraflar, ülkemizde insan hakları değerlerinde yaşanan tahribatın ne denli büyük olduğunu da göstermektedir. Mehmet Eymür isimli şahsın beyanları gözetilerek soruşturma başlatılması, soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülerek, Mehmet Eymür ve ilgili şüphelilerinin cezalandırılması amacıyla ivedi bir şekilde yargısal faaliyetlerin yürütülmesi talep olunur." (HABER MERKEZİ)