17 Kasım 2021 18:59

Metal fırtına İspanya’da: Onurlu bir ücret için grev!

İspanya’nın Cadiz kentinde binlerce metal işçisi, metalürji patronları ile TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine süresiz greve çıktı.

Fotoğraf: CGT Metal Madrid

Paylaş

İspanya’nın güney kentlerinden Cadiz’de metalürji patronları ile sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin ücret zammı konusunda anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine binlerce metal işçisi salı günü süresiz greve çıktı. Sendikalar Dragados, Airbus veya Navantia gibi büyük sanayi şirketlerinin de aralarında olduğu işyerlerinde 20 bin metal işçisini greve çağırdı. 

GREVİ BARİKATLARLA SAVUNUYORLAR

Grev gözcüsü işçiler, Cadiz Körfezi’ndeki trafiği kesmek ve işyerlerine girişleri engellemek üzere barikatlar kurdu. İspanya’daki sol koalisyon hükümeti ise işçilere karşı birçok kentten polisleri Cadiz’e yönlendirdi. Barikatlara müdahale etmek isteyen polise karşı da direniyor. 

Publico gazetesinin haberine göre FICA-UGT sendikasının Cadiz’deki Sekreteri Antonio Montoro, pazartesi gecesinden itibaren işçilerin fabrikalarda “yüzde yüz” iş bıraktığını söyledi. 

Grevin ikinci gününde de işçiler barikatları korumaya devam ederken yer yer ateşler yakıldı.

PATRONLAR ÜCRET ARTIŞINI REDDEDİYOR

Geçen hafta iki gün süren iş bırakma eylemlerinin ardından salı günü süresiz olarak başlayan grevin nedeni ise patronların ücret zammını reddetmesi. UGT sendikası, metal patronları herkes tarafından imzalanmış bir “temel belge” imzalayana kadar grevin durmayacağını ve protestoların vazgeçilmez olacağını bildirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kiralar bir yılda yüzde 57, ev fiyatı yüzde 47 arttı

SONRAKİ HABER

Şenyaşar ailesi: AKP'li Fakıbaba adliye önünde helallik istesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa