HDP'li Fatma Kurtulan, Akkuyu Santrali'ndeki iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı
HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesindeki iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: DHA
HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesindeki yaşanan iş cinayetlerini, araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Santralin inşa çalışmalarının başladığı günden bu yana işçi ölümleriyle gündeme geldiğini belirten Kurtulan, "Akkuyu Nükleer Güç Santralinde çalışan bir işçi, nükleer santral inşaatında son 10 günde 3 işçinin yaşamını yitirdiğini iddia etmiştir" dedi.
İşçinin iddialarını detaylandıran Kurtulan, "İddiaya göre 1 Kasım’da Rus bir çalışan nükleer santralde yüksekten düşerek, 10 Kasım’da da Emrah Ballı adlı çalışan elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmiştir. Ballı’nın ölümünden birkaç saat sonra bir işçinin daha yüksekten düşerek yaşamını yitirdiği iddia edilmiştir" ifadelerini kullandı.
Nükleer santral inşaatında iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, bu nedenle işçi ölümlerine sebebiyet verildiği iddialarını da anımsatan Kurtulan, "Emrah Ballı’nın da elektrik akımına kapılmasına sebep olan kaçak akım rölesinin takılmamış olduğu, ölümünün de tamamıyla ihmal sonucu olduğu iddia edilmektedir" dedi.
Şantiyede yaşanan işçi ölümlerinin kamuoyuna açıklanmadığı, çalışan işçilerden dahi ölümlerin gizlendiği, ölen işçilerin ailelerinin basın ve kamuoyuna konuşmamaları yönünde baskı altına alındıkları, işçilerin ölüm sebeplerinin araştırılmadan apar topar defnedildikleri de gündeme getirilen iddialar arasında.
Kurtulan, Meclis araştırması talebini şöyle dile getirdi:
"Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yaşanan işçi ölümlerinin sayısının ve sebeplerinin araştırılması, santral inşa sahasının iş güvencesi bakımından durumunun incelenmesi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin faaliyete geçmesi durumunda oluşabilecek kazaların boyutlarının değerlendirilmesi ve santralin inşaatının başladığı günden bu yana sebep olduğu tüm tahribatın araştırılması, santral inşasının kamuoyu çıkarı gözetilerek durdurulması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz." (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)