19 Nisan 2011 13:21

TÜPRAŞ’ta kavga yeni başlıyor

Tüpraş’ın ülke genelindeki 4 rafinerisinde çalışan 3 bin 337 üyesi adına 10 Şubattan bu yana toplusözleşme görüşmelerini sürdüren Petrol-İş Sendikası, görüşmelerin tıkanması üzerine bu sabah fabrika önünde eylem yaptı.Aliağa’daki TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi ana kapısında toplanan iş&cc

TÜPRAŞ’ta kavga yeni başlıyor
Paylaş

Aliağa’daki TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi ana kapısında toplanan işçiler basın açıklaması yaparak bir saat geç işbaşı yaptı.

Bu sabah 8.00-16.00 vardiyasına gelen işçiler ile gece vardiyasından çıkan işçiler TÜPRAŞ’ın ana kapısında toplandı. ‘Kavga bitmedi, daha yeni başlıyoruz’ pankartı açan işçiler adına bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan,  19 asıl, 1 geçici ve 2 ek madde olmak üzere 22 maddede anlaşma sağlanamadığını, uyuşmazlık zaptı tutulduğunu belirtti.

‘OLMAZSA OLMAZ 5 ANA MADDEMİZ VAR’

Toplu sözleşmelerde sendikacılığın olmazsa olmaz 5 ana maddesi olduğunu ve bundan asla taviz verilemeyeceğinin altını çizen İsmail Doğan, “Koç Grubu, bizi başka iş yerlerindeki sendikalar ile karıştırmasın. Biz, burada çikolata üretmiyoruz, burası yüksek teknoloji ile çalışan bir iş yeri. Bir vananın yanlış açılması veya yanlış kapanmasının nelere mal olacağının bilincindeyiz, sorumluğundayız” dedi. TÜPRAŞ’ın, 2010 yılında 741 milyon TL net kârının bulunduğunu dile getiren Doğan, “Bu kârı masa başındaki yöneticiler mi kazandırdı? Üretimin bir tarafında biz varız. Koç’a koçlar gibi 741 milyon lira kârı biz kazandırdık. Hakkımızı da koçlar gibi istiyoruz” dedi. Koç’un kazandığı parada gözlerinin olmadığını emeklerinin karşılığını istediklerini ifade eden Doğan, “Derdimiz sadece para da değil, TÜPRAŞ çalışanlarının geleceğini çok yakından ilgilendiren müteahhit-taşeron çalışması, ilk işe giriş ücretinin farklı uygulanması ve şu anki vardiya sisteminin devam ettirilmesi başta olmak üzere idari ve parasal maddeler üzerinde anlaşma sağlanamaması kaygı vericidir” dedi. İşlerini asla taşerona vermeyeceklerini vurgulayan Doğan, Sendikanın ısrarlarına rağmen, işverenin vardiya saatlerini değiştirdiğini belirtti. Doğan, “Kafalarına göre çalışma sistemini değiştirmek istiyorlar. ‘Üretim sistemi bozulur’ dedik, dinlemediler. 3-4 ay sonra dediğimiz noktaya geldiler, eskiye dönüş yaptılar. Şimdi de çalışma sistemimizi değiştirmek istiyorlar. Çalışma sistemini değiştirerek dayanışmamızı, gücümüzü bozacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

‘SÖZLEŞMEYİ MASADA BİTİRMEK İSTİYORUZ’

Yapılan 6 oturumun ardından 19 asıl, bir geçici ve iki ek madde olmak üzere toplam 22 madde üzerinde anlaştıklarını, analaşmadıkları maddeler ile ilgili uyuşmazlık zaptı tutulduğunu belirten Doğan, bu süreçte üyelerinin dayanışma içerisinde olmalarını isteyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uyuşmazlık zaptı tuttuk ama, biz toplusözleşmeyi masada bitirmek istiyoruz. Bu süreçte direncimizi kırmak isteyebilirler. Her türlü sorununuzu temsilcilerimizle, yönetim kurulu üyelerimizle paylaşın. Anlaşma sağlayamadığımız bizim için olmazsa olmaz 5-6 madde var. Sizleri ‘İş ortağımız’ gibi sözlerle sendikasızlaştırmak istiyorlar. Bizim tek iş ortağımız var o da sendikamız. Geçmişte AYGAZ’da aynı taktikleri yaparak orada sendikasız bir ortam yarattılar.”

‘ÜRETİM’DEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIRIZ’

TÜPRAŞ’ın grev yasağı kapsamında olmasına rağmen, üretimden gelen güçlerini kullanmaktan çekinmeyeceklerinin altını çizen Doğan, “Biz istemezsek, gemilerden ham petrol boşalmaz, biz istemezsek tankerlere dolum yapılamaz. Gerekirse eşimizle, çoluk çocuğumuzla bu tesiste yatarız. Biz bunları istemiyoruz, toplusözleşmenin masada bitirilmesini istiyoruz” dedi. Toplusözleşmenin iradeleri dışında Yüksek Hakem Kurulunda bitirilmesinin çalışma barışını olumsuz etkileyeceğini hatırlatan Doğan, bu duruma sendikanın sesiz kalmayacağını da sözlerine ekledi.
İşçiler, giriş kapısında yaptıkları basın açıklamasının ardından, alkışlarla ve slogan atarak yürüyüp rafineri bölge müdürlüğünün önünden geçtiler, bir saat sonra işbaşı yaptılar.

Basın açıklaması sırasında işçiler; ‘İş ekmek yoksa barış da yok’, ‘Zafer direnen işçilerin olacak’, ‘Örgütlü işçi asla yenilmez’ gibi sloganlar attı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Arkadaşlarımız belgeleri hazırlıyor

SONRAKİ HABER

Patronun denetimsizliğinin bedelini işçiler canlarıyla ödedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa