Almanya'da vaka sayısı zirve yaptı, Meclis Ulusal Pandemi Yasası'nın süresini uzattı
Almanya'da Federal Meclis'te (Bundestag) Kovid-19 salgınıyla mücadelede yerel yönetimlerin karar almasında temel oluşturacak yeni tedbirler kabul edildi.
Almanya Parlamento Sarayı | Fotoğraf: Pixabay
Almanya'da günlük koronavirüs vaka sayısında artış devam ediyor.
Uzmanlar tarafından “4. Dalga” olarak adlandırılan bu süreçte, günlük vaka sayısı 65 bine çıktı. Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre ülke genelinde son yedi gündeki 100 binde insidens rakamı ise 337'ye çıktı. Bu rakam bir gün önce 320, bir hafta önce ise 240 civarındaydı. Aynı verilere göre bir günde ölen insan sayısı ise 264 oldu.
Vaka ve ölüm sayılarındaki artışla birlikte bu süreçte koronavirüsle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini de yoğun bir şekilde tartışılmaya başladı. Hükümeti devralmaya hazırlanan SPD-Yeşiller-FDP koalisyon hükümeti ile ana muhalefete düşen Hristiyan Demokratlar arasında Enfeksiyon Yasası'nın süresinin uzatılması konusunda farklı görüşler söz konusu. Hristiyan Demokratlar özellikle bazı sektörlerde aşı zorunluluğunu savunuyor.
Pandemiyle birlikte yürürlüğe konulan Ulusal Pandemi Yasası, dün Meclis’te 25 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere uzatıldı. Cuma günü Eyaletler Meclisi (Bundesrat) tarafından da onaylanması beklenen yasa çerçevesinde hükümet acil önlemler ve yasaklamalar getirebilecek.
Maske ve mesafe kuralları olduğu gibi devam edecek. Federal Parlamento'da yapılan oylamada müstakbel hükümet partileri SPD, Yeşiller ve FDP evet oyu verirken, CDU/CSU ve AfD milletvekilleri karşı çıktı. 36 Sol Parti milletvekili ise çekimser kaldı.
YENİ DÜZENLEMELERDE NELER VAR?
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte hükümet var olan önlemlere ek olarak kamuya açık alanlarda, lokantalarda, bar ve kafelerde, kültürel etkinliklerde 2G ya da 3G kurallarını hayata geçirebilecek.
Aşılı (Geimpft), iyileşmiş (Genessen) ve testli (Getestet) olmayı gerektiren alanların başında özellikle işyerleri ve toplu taşıma araçlarının olması da bekleniyor. Yine hastaneler ve yaşlı bakım yerlerini ziyaret edeceklerden de bu şartların istenmesi bekleniyor.
ÜÇÜNCÜ DOZ UYGULAMASINA BAŞLANDI
Almanya'da nüfusun yüzde 70'e yakını iki doz aşıyı da yaptırmasına rağmen vaka sayısındaki yükseklik düşündürücü. Koronavirüse yakalananlar arasında iki doz aşıyı yaptıranlar da var. Ancak, aşı yaptırmak istemeyenlerin sayısı da bir hayli yüksek.
Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler katıldığı bir toplantıda, 60 yaşından büyük 3 milyon kişinin henüz hiç aşı yapmadığına dikkat çekerek dördüncü dalganın özellikle bu kesimler açısından tehlikeli olabileceğine dikkat çekti. Wieler ayrıca yetişkinlerden de 15 milyon insanın henüz aşı yaptırmadığına dikkat ekti. Buna rağmen Federal Etik Komisyonu (Stiko) Başkanı Thomas Mertens 18 yaşından büyük herkese üçüncü doz aşı yaptırmayı önerdiklerini söyledi. Daha önce adece 60 yaşından büyükler için bu öneri yapılmıştı.
HASTANELERDE YOĞUN BAKIM KAPASİTESİ DOLUYOR
Öte yandan vaka sayılarındaki artışa bağlı olarak hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin kapasitesinin yetmeyebileceği konusunda uyarılar da yapılmaya başlandı. Federal Halk Araştırmaları Enstitüsü'nün, aralarında Robert Koch Enstitüsü'nde görev yapan bilim insanlarının da bulunduğu çok sayıda uzmanla birlikte kaleme aldığı ilgili rapor, yoğun bakım servislerinde aralık ayı başında Bavyera'da yüzde 56, Saksonya'da yüzde 41, Baden-Württemberg'te yüzde 32 ve Brandenburg'ta yüzde 30 koronavirüs hastası doluluğu beklendiğini ortaya koyuyor.
Bazı bölgelerde ameliyatların ertelenmeye başlandığı da belirtiliyor. (Köln/EVRENSEL)