19 Kasım 2021 08:48

Almanya’da yeni Kovid-19 kuralları: "Aşılı, İyileşmiş, Testli" olma şartı getiriliyor

Almanya'da hayatın birçok alanında "Aşılı, İyileşmiş ve Testli" olma şartı getirildi.

Almanya'da metroda seyahat eden yolcular | Fotoğraf: Serj Sakharovskiy/Unsplash

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da günlük koronavirüs vaka sayısının 50 binin üzerine çıkması üzerine önlemlerin sertleştirilmesine karar verildi. Dün Başbakan Angela Merkel’in başkanlığında toplanan 16 eyaletin başbakanı, günlük vaka ve ölüm sayılarını düşürmek amacıyla bir dizi karar aldı. Bunlar arasında yeniden kapanma ise bulunmuyor. Özellikle hayatın birçok alanında Aşılı, İyileşmiş ve Testli olma şartı getirildi. Daha önce birçok sektör için getirilmesi planlanan aşı zorunluluğu ise şimdilik sağlık ve yaşlı bakım alanlarıyla sınırlı tutuldu. Bu alanda çalışanlar zorunlu olarak korona aşışı yapmanın yanı sıra her gün bir de test yapmak zorunda kalacaklar. Ayrıca hastane ve yaşlı yurtlarını ziyaret edenler aşıdan bağımsız olarak bir de test yapmak zorunda kalacaklar.

Almanya’da testler 13 Aralık’tan bu yana yeniden parasız hale getirilmişti. Her yurttaş haftada bir kez ücetsiz test yaptırabilecek. Genel olarak kış aylarının caka sayısı açısından sert geçeceği, bu nedenle vakaların yükseldiği eyaletlerde işyeri ve okulların kapanmasının gündeme gelebileceği tahmin ediliyor.

YENİ KURALLAR GETİRİLDİ

Eyalet Başbakanları Konferansında, virüsün yayılmasını engellemek için en kısa zamanda hayata geçmek üzere şu düzenlemelerin yapılmasına karar verildi:

  • Toplu taşıma araçlarında 3G (Aşılı, İyileşmiş, Testli) kuralı geçerli olacak. Bu kural özellikle aşı yaptırmayanları etkileyecek. Her gün test yaparak toplu taşıma araçlarına binmek zorunda kalacaklar.
  • İşyerlerinde 3G şartı aranacak. Enfeksiyon Yasası’nda yapılan değişiklikle işverenler çalışanlara 3G kuralını yerine getirip getirmeyeceklerini sorabilecek. Ayrıca işverenlere haftada en az iki kez çalışanlara test yaptırması zorunluluğu getirildi.
  • İşyerlerinde mümkün olduğu kadar evden çalışma teşvik edilecek.
  • Sağlık ve yaşlı bakım çalışanları aşı yaptırmak zorunda. Ayrıca bu sektörlerdeki çalışanlar her gün test yapacak.
  • Aşı kampanyası hızlandırılacak. Ev ve işyeri doktorlarının yanı sıra aşı merkezleri yenden açılacak. Doktor olmayanların aşı yapıp yapamayacakları ise gözden geçirilecek. Daha önce eczanelerde de aşının yapılabileceği gündeme getirilmişti.
  • Korona önlemlerinin hayata geçirilmesi için kontroller ve önlemler arttırılacak. Ordu ihtiyaca bağlı olarak aşılamanın alt yapısının oluşturmasında yardımcı olabilecek.
  • Hasta bakıcılarına bir kez daha ek prim verilecek. Miktarı ise açıklanmadı.
  • Pandemiden etkilen işyerlerine maddi destek paketi 31 Mart 2022’ye kadar uzatıldı. Bu süre normal koşullarda bu yılın sonunda bitiyordu.

ÖNLEMLER SONUÇ GETİRECEK Mİ?

Eyalet başbakanları toplantısında alınan bu kararın günlük vaka ve ölüm sayılarını ne kadar düşürüp düşürmeyeceği ise ancak önümüzdeki haftalarda görülebilecek. Zira özellikle Hristiyan Demokratlar önlemlerin yeterince sert olmadığını savunuyorlar. Konferansta 2G ya da 3G kuralına bağlı olarak hayatın normal bir şekilde sürmesi önerilirken, bir araya gelecek kişi sayısında bir sınırlama getirilmiyor. Robert Koch Enstitüsü, zorunlu olmayan toplantılar ve buluşmaların yapılmamasını önerdi. Özellikle aşı yaptırmayanlara bar ve diskolara gitmeme çağrısında bulundu.

Alınan kararların virüsün yayılmasında bir etkide bulunup bulunmadığı 9 Aralık’ta yapılacak Başbakanlar Konferansı’nda yeniden ele alınacak. Önlemlerin fazla etkili olmaması durumunda sertleştirilebileceği mesajı veriliyor. Bunlar arasında okulların ve işyerlerinin yeniden kapatılması da bulunuyor. Ayrıca özellikle aşı yaptırmayanlara karşı yeni önlemlerin alınması da söz konusu olabilir.

ÖNCEKİ HABER

AFAD'dan 'depremde bunları yapmayın' uyarısı

SONRAKİ HABER

TİHV Akademi: Barış Akademisyenlerinin yüzde 39’unun tam zamanlı işi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa