19 Kasım 2021 10:00

Güvenli kampüsler için etkin CİTÖK’ler

CİTÖK’leri kampüslerde daha etkin görmek ister, bu tür kurumlara gerek duyulmayan adil bir dünya için çabalamaktan, umut etmekten kimsenin vazgeçmemesini dilerim.

İlüstrasyon: Freepik

Paylaş

İrem TONG

Çukurova Üniversitesi

 

Son yıllarda ülkemizde kadına yönelik şiddet ve taciz haberlerinin artması ve ne yazık ki bu tür olayları normalleştiren bir topluma dönüşüyor olmamızın en önemli faktörü ne olabilir diye düşündüğümüzde çok geçmeden herkesin aklına hemen hemen aynı kavramlar gelecektir.

Bu olaylara zemin hazırlayan, yönetimin erkek egemen düşünce yapısıyla verdiği kararları toplumun çoğunluğunun çıkarlarını gözetmeden yürürlüğe koyması ve faillere karşı hafifletilen cezai işlemlerin destekleyici, cesaretlendirici şekilde uygulanmasını başta olmak üzere sıralayabiliriz. Bunlar toplumsal hayatta da biz kadınlara olan yaklaşımı etkilemekte, sonuçta resmi bir şekilde kanunların korumadığı bizlere, iş hayatında, sosyal hayatta aile içinde, eğitim hayatında vb. ortamlarda zarar vermekten, görmezden gelmekten, adaletsiz davranmaktan çekinmeyecek kişiler olacaktır. Kadınları toplumun bir parçası görmeyen zihniyet tarafından verilen kararlar ile yönetiliyor olmamız biz genç kadınlara ve hemcinslerimize karşı uygulanan bütün şiddet türlerinin kaynağıdır.

EŞİT VE ADİL BİR DÜNYA İÇİN ÇABALAMAKTAN VAZGEÇMEYELİM

Bizler artık, bir nesne muamelesi görmemek için caydırıcı cezaların uygulanmasını istiyoruz. Sosyal medyada bir kadın ismi gördüğümüzde aklımıza ilk gelen şeyin tecavüze uğramış, öldürülmüş olma ihtimali olmasını istemiyoruz ve bu nedenle devletin her kurumunda kadının beyanının esas alınması ve ciddiyetle incelenip ilgilenmesini istiyoruz. Çok şey istemiyor bu genç kadınlar, sadece cumhuriyetin verdiği hakların uygulanmasını istiyorlar.

Biz üniversite öğrencileri olarak kampüslerde, okuduğumuz şehirlerde aynı şekilde birçok taciz ve şiddete maruz kalıyoruz. CİTÖK ofisleri biz genç kadınlara cinsel taciz vb. gibi olaylarda uzman kişilerle destek veriyor. Maalesef bu ortamda varlığını sürdürmek için de mücadele ediyor. CİTÖK ofislerinin kampüslerde varlığı bizler için büyük bir güvence anlamına geliyor. CİTÖK gibi kuruluşları kampüslerde daha etkin görmek ister ve aynı zamanda bu tür kurum ve kuruluşlara gerek duymayan eşit adil bir dünya için çabalamaktan, umut etmekten kimsenin vazgeçmemesini dilerim.

ÖNCEKİ HABER

EMEP, TKP ve SOL Partiden "sol ittifak" haberlerine yalanlama

SONRAKİ HABER

4 yıl hapsi istenen Genco Erkal: Suçum Cumhurbaşkanının diplomasını sorgulamak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa