19 Kasım 2021 10:55

Boğaziçi nöbetinde 46. hafta tamamlandı: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bugün de #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 215. kez rektörlük binasına döndü.

Fotoğraf: Buğra Çınar

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesindeki direniş 46. haftasını tamamladı. Akademisyenler #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 215. kez rektörlük binasına döndü.

Boğaziçi Üniversitesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafındna Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasıyla başlayan direniş 46. haftasını tamamladı. Bugün direnişin 320'nci, Bulu'nun görevden alınmasının ardından Naci İnci’nin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurum iradesi hiçe sayılarak şeffaf olmayan bir şekilde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ise 88'inci günüydü.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri her iş günü olduğu gibi bugün de #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 215. kez rektörlük binasına döndü. Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde “Kabul Etmiyoruz” “Vazgeçmiyoruz” yazan dövizler, üzerinde "Can Candan Yalnız Değildir" yazan Can Candan fotoğrafları ve derslerine son verilen Feyzi Erçin’in ve Seda Binbaşgil’in fotoğraflarını taşıdı.

Boğaziçi Üniversitesi mezunları da nöbete üzerinde “Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz” yazan bir pankarta katıldılar.

Haftanın her son iş günü olduğu gibi akademisyenler nöbetlerinin ardından açıklamalarını okudular. Akademisyenlerin okuduğu açıklama (43'üncü bülten) şu şekildeydi:

KABUL ETMİYORUZ VAZGEÇMİYORUZ

"Bugün 19 Kasım Cuma. Nöbetimizin 215., direnişimizin 318. günündeyiz. Sizlere hâlen basının alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameralarla, özel güvenlik güçleri ve sivil polislerce denetlenmeye çalışıldığı, girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği kampüsümüzden sesleniyoruz.

Gayrimeşru rektörlüğün üniversitemizin demokratik ve liyakata dayanan kurumsal yapısına verdiği hasarlar devam ediyor. Bu hafta, atanmış rektörlüğün talebi ve YÖK’ün de görevlendirmesiyle Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğüne, üniversite dışından bir öğretim üyesi atandı. Görev yaptığı üniversitede aynı anda yedi anabilim dalının başkanlığını, bir bölümün başkanlığını, bir fakültenin dekan yardımcılığını, senato ve yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren bu akademisyenin üniversitemize paraşütle atanması; üniversitelerde demokratik kurumsal yapıları çökertmeyi amaçlayan, totaliter, merkeziyetçi, liyakatten uzak bir yönetim anlayışının uzantısıdır. Oy kullananların tamamına yakınının desteğini alarak seçilen Sosyal Bilimler Enstitü Müdürümüzü gayrimeşru yönetim 9 Şubat’tan beri onaylamadı ve atamasını yapmadı. Naci İnci yönetimi, ilgili kurulların talebi olmadan, üniversitemizin atama kriterlerine uymayan üniversite dışından birisini, 2547 sayılı kanunun 40b maddesine göre görevlendirerek, kurumsal yapıyı ayakta tutan demokratik ve özerk teamülleri çiğnemeye devam ediyor. Üniversitemizin anayasa ile güvence altına alınmış özerklik ilkesinin ihlal edilmesini kabul etmiyoruz.

Naci İnci’nin şikâyeti üzerine gözaltına alınan öğrencilerimiz Berke Gök ve Perit Özen bir ayı aşkın süredir cezaevinde rehin tutuluyor. Berke ve Perit özgürlüklerinden alıkonuluyor, eğitim hakları gasp ediliyor. Dahası, atanmış rektörlük öğrencilerimizin özgürlüklerini üniversitemizin tüm bileşenleriyle on bir aydır sürdürdüğü haklı direnişini dağıtmak için kirli bir pazarlığın konusu hâline getiriyor. Bu ceberrut yönetimin hiçbir baskı ve tehdidine boyun eğmeden, haklı ve meşru mücadelemizi güçlenerek sürdürmeye devam edeceğiz. Öğrencilerimize yönelik tüm soruşturma ve davalara son verilmesini talep ediyoruz.

14 yıldır kurumumuzda ders veren ve üniversitemizin kültür ve sanat hayatının şekillenmesinde önemli bir rolü olan akademisyen Can Candan’ın kampüse girişi 39 gündür engelleniyor. Dün de Can Candan’ın, üniversitemizde davetli olduğu bir derse katılımı engellendi. Hiçbir yazılı talimat ve resmî gerekçe gösterilmeden sürdürülen bu uygulama ilgili dersin işlenişini aksattı ve öğrencilerin eğitim hakkını ihlal etti. Akademik özgürlüklere ve eğitim öğrenim hayatına zarar veren bu hukuk dışı uygulamayı tutanakla kayıt altına aldık. Bir defa daha altınız çizmek istiyoruz. Bu uygulama gayrimeşru yönetimin aczinin ifadesidir ve hemen son verilmelidir. Fakülte ve bölüm kararları yok sayılarak işine son verilen meslektaşımız Can Candan ile dersleri iptal edilen Feyzi Erçin, Seda Binbaşgil ve Özcan Vardar'ın haksızca uzaklaştırıldıkları işlerine iade edilmelerini bir kez daha talep ediyoruz.

Üniversitemize yapılan siyasi atamalara “Yeter!” diyoruz. Yeni SBE müdürünü kabul etmiyoruz. Üniversitemizdeki tüm fakülte dekanları ve enstitü müdürleri seçimle göreve gelmelidir. Atanmış Rektör Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimlerin istifasını talep ediyoruz.

Türkiye’de demokratik ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite ideali gerçekleşene kadar,

Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz!" (HABER MERKEZİ)

{{447888}}

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’den yurt portreleri

SONRAKİ HABER

Yeni bir anayasada 50+1’e sığmayan bir uzlaşıya ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa