19 Kasım 2021 10:41

Yeni bir anayasada 50+1’e sığmayan bir uzlaşıya ihtiyaç var

Türkiye’nin ekonomi, sosyal adalet, hukuk sorunlarına tartışma ve çözümler üretme amacıyla İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı kuruldu. CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı, vakfın kuruluşunu değerlendirdi.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı başkanlığında, Türkiye’nin ekonomi, sosyal adalet, hukuk sorunlarına tartışma ve çözümler üretme amacıyla İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı (İYEV) kuruldu. Vakfın kuruluşunu gazetemize değerlendiren Sarı, dünyadaki değişimin bunu anlamayan siyaset ve toplum düzenini çok zorlayacağını söyledi.

Pandemi sonrasında dünyanın yeniden kuruluşunun, ekonomik krizden sonra yoksulluk ve işsizliğin çok ciddi toplumsal krizlere neden olacağını belirten Sarı, “Yeni bir  siyaset arayışı önümüzde duruyor. İkincisi dünya yaratıcı bir yıkımın eşiğinde. Dijitalleşmeden istihdam biçimlerine ve yaşadığımız şehirlere kadar es geçemeyeceğimiz yeni bir sosyoloji ile karşı karşıyayız. Ayrıca dünyanın ağırlık merkezi değişiyor, Atlantik’ten Avrasya’ya doğru kayıyor üretim.  Her ne kadar doğu, batı gibi dünyaya bütüncül bir siyasal çerçeve sunamıyor olsa da Türkiye, Avrupa ve Asya arasında bir ülke ve önemli bir jeopolitik yer olarak ortaya çıkıyor. Yine bugün özgürlüğe çok daha yatkın bir kuşağın istekleri ve talepleri belirleyici olacak. 2023’te ilk defa oy kullanacak seçmen sayısı 6 milyon. Son olarak da Siyasal İslam parantezi kapanıyor. Bütün bu büyük değişimlerin cumhuriyetin yüzyılına denk gelmesi  önemli bir metafor. Yerine açacağımız parantezin de bir siyasi partinin mutfağına sığmayacak kadar geniş olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda söz söyleyen, fikir üreten herkes, bir araya getirecek kurumsal bir şekilde çalışmalarını sağlayacak bir zemin inşa etmek istiyoruz” dedi.

"PANDEMİ YENİDEN KAMUCULUK İHTİYACINI ORTAYA ÇIKARDI"

Pandemi sürecinde neoliberal politikaların iflas etmesi ve kamu hizmetlerinin öneminin ortaya çıkmasını sorduğumuzda Sarı, pandemi sürecinde Çin gibi otoriter ülkeler ile Almanya gibi sosyal dinamik sistemi gelişmiş toplumların başarılı olduğunu söyledi. Sarı, "Bırakınız yapsınlar, geçsinler diyen anlayışlar, örneğin ABD gibi çuvalladılar. Pandemi bu anlamda yeniden kamuculuk anlayışını, ihtiyacını ortaya çıkardı. Vakfımızın 2022’de yapmak istediği çalışmalardan biri de bunu tartışabilmek. Ayrıca bir ülkedeki sorun sadece orada sınırlı kalmıyor ve ülkeler arasında sınırları sonsuza kadar kapatamazsınız. Bu anlamda yeni bir enternasyonalizm, dayanışma konusu ortaya çıkarıyor” dedi.

"HERKES YENİ ANAYASA İSTİYOR"

Türkiye’deki sistem tartışmalarına nasıl yaklaştıklarını sorduğumuzda ise Sarı, şöyle yanıt verdi: “Bir geçiş döneminde olduğumuzu düşünüyoruz. Ekonomik ve Sosyal Politikalar, Dış Politika ve Güvenlik, Yeni Hukuk Düzeni, Demokratikleşme ve Toplumsal Barış, Eğitim ve Bilim-Teknoloji Politikaları, Küresel Isınma ve Kuraklık  gibi çalışma alanlarımız var. Bugün herkes yeni anayasayla yönetilmemiz gerektiğini düşünüyor.  İktidar da muhalefet de. Bunun tartışılmaya ihtiyacı var. Sadece yüzde 50+1’in onayladığı bir anayasa yeterli olmayacaktır. Partiler üstü bir zemin olarak vakfımızın katkıları olacağını düşünüyorum. Ayrıca anayasanın ayaklarının yere bastığı bir zemine, geniş bir toplumsal  uzlaşıya ihtiyacımız var.” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi nöbetinde 46. hafta tamamlandı: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz

SONRAKİ HABER

Gücümüzün birliğimizden geldiğinin farkındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa