19 Kasım 2021 23:35

Uğur ve Özak Tekstil'de patron saldırıyor, sendika merkezi izliyor

Uğur Tekstil'de işçiler işten atılırken, Özak Tekstil'de de ücretsiz izne gönderildi. İki fabrikada da işçiler fabrika önünde eylem yaparken hem patrona hem de sendika merkezine büyük tepki var.

Uğur Tekstil önünde işçilerin bekleyişi sürüyor | Fotoğraf: Mesut Baylav/Evrensel

Paylaş

Mesut BAYLAV
Urfa

Urfa'da bulunan Uğur Tekstil fabrikasında DİSK/Tekstil üyesi işçiler patron tarafından kapı dışarı edilirken akşam saatlerinde işçilere mesaj yoluyla işten çıkarıldıkları bildirildi. Özak Tekstil fabrikasında da aynı gün DİSK/Tekstil üyesi işçiler ücretsiz izne gönderildi. İki fabrikada da işçiler fabrika önünde eylem yaparken hem patrona hem de sendika merkezine tepki gösterdi. İşçiler, Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen’in görevden alınmasına da tepki göstererek, "İşçilere kendileri gibi ne haliniz varsa görün demeyen birini görevden aldılar" dedi.

SENDİKA ÜYESİ İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARILDI

Uğur Tekstil’de işçilerin mücadelesi sonucunda fabrika yeniden açılmış, işçilerin tamamı işe geri alınmış ve patron sendika ile masaya oturacağını söylemişti. İşçilerden aldığımız bilgilere göre işçiler patron tarafından yemekhaneye çağrıldı. İşçiler, patronun kendilerine ‘Biz sendikaya karşı değiliz, sendikayı kabul edeceğiz’ dediğini ancak ardından ‘Yetkiniz yok’ dediğini belirtti. Ardından patron, fabrikaya DİSK/Tekstil Genel Başkan Vekili Mehmet Ali Başak’ı çağırdı. İşçiler Başak’a, Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen’in neden görevden alındığını sorduklarını söyledi. İşçiler, patronun karşısında Başak’ın kendilerini savunmadığını söylerken işçilerin sorularına yanıt vermeyen Başak fabrikadan ayrıldı. Fabrika komitesinden bir işçi, “Biz bunları konuşurken patron gelip, ‘Siz sendika başkanınızı tanımıyorsanız ben de sizi tanımıyorum. Çıkın dışarı’ dedi. Mehmet Ali Başak hiçbir şey yapmadı. Sonra patron, jandarmayı çağırıp hepimizi dışarı çıkarttı. Kapının önünde bekledik. Mehmet Ali Başkan ise arabasına binip gitti, hiçbir şey yapmadı. İş çıkışına kadar bekledik, sloganlar attık. Kartlarımızı basmadan bir yere gitmeyiz dedik. Hepimiz bastık” dedi. İşçiler, gece gelen mesajla yüze yakın işçinin işten çıkarıldığını söyledi.

"PATRON TEMSİLCİSİ GİBİ SENDİKACI İSTEMİYORUZ"

Görüştüğümüz komite üyesi bir kadın işçi sendikanın tutumuna tepki göstererek "Mehmet Türkmen bize bir tek söz vermişti. ‘Sizden habersiz hiçbir şey yapmayacağım’ demişti. Biz şu anki sendika yönetimine güvenmiyoruz. Benim düşüncem patron bize bunu bugün yapmasaydı yarın yapmaya çalışacaktı. Biz Mehmet Türkmen ile başladık bu işe. O dönem hepimize cesaret verdi. İşini hakkıyla yapıyordu. Sürekli bizim yanımızdaydı, bize destek veriyordu. Bizimle eylem yaptı. Daha sonra öğrendik ki Mehmet Türkmen’i görevden almışlar. Art niyet var bu işte" dedi. Sendika yönetimine güvenmediklerini dile getiren işçi, "Biz niye sendika yönetimine güvenelim? Arkamızda durmuyorlar. Patronun elini ayağını öpmek için sıraya girecekler neredeyse. Sendika yetkilisi bize diyor ki: Zorluk çıkarmayın, patron ne dediyse onu yapın. Bu şekilde konuşmalar yapıyor bize. Patron temsilcisi gibi sendika yöneticisi istemiyoruz" dedi. Bir başka komite üyesi işçi ise "Sendika resmen bizi sattı. Bizim boyun eğmemizi istiyorlar. Patron ağzıyla konuşuyorlar. Patron demişti ki ben sendikayı kabul ederim ama Mehmet Türkmen’i istemiyorum. İşçinin yanında yer alan sendikacıyı patron tabi istemez" ifadelerini kullandı.

ÖZAK TEKSTİL’DE İŞÇİLER ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI

DİSK/Tekstil’e üye işçilerin olduğu bir diğer fabrika olan Özak Tekstil’de de işçiler ücretsiz izne çıkarıldıkları için eylem yaptı. Görüştüğümüz bir işçi, "Ayın dördünde bizi yıllık izne çıkardılar iş azaldı diye. 48 kişiyi çıkarmışlardı izne. Ayın 18’inde işbaşı yapacaktık. 17’sinde bize bir mesaj attılar. Dediler ki: İşin azlığı devam ediyor yıllık izni olan yıllık izne olmayanları ücretsiz izne yolluyoruz. Biz de 17’sinde fabrikaya gittik, ‘Bize bir açıklama yapın’ dedik. Bize, işler ne zaman düzelirse o zaman başlayacağımızı söylediler. Ayın 17’si ve 18’inde 50 kişiyi daha ücretsiz izne çıkardılar" diyerek ilk çıkarılan 48 işçinin çoğunun DİSK üyesi işçiler olduğunu dile getirdi.

"İŞÇİLERİ BIKTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Geçtiğimiz yıl da DİSK üyesi işçilerin sekiz ay ücretsiz izne çıkarıldığını belirten işçi, "Fabrika en azından maaşımızın yarısını yatırsın. Ya da bize bir çözüm bulsun. Fabrikaya ‘Biz bir ay iki ay boş otursak nasıl geçineceğiz?​’ dedik. ‘Bizi ilgilendiren bir konu değil’ dediler. Ama yapmaya çalıştıkları şu aslında. ‘Biz bu DİSK üyesi işçileri bıktıralım’ diye düşünüyorlar. Çünkü ilk çıkarılan 48 kişinin içinde çoğu DİSK/Tekstil üyesi işçiler. Bizim fabrika önüne gidip eyleme başlayacağımızı duyduklarında diğer işçilerden de çıkarmaya başladılar. Bizi işten istifa etmeye zorluyorlar” dedi. Sendika merkezinin tutumuna dair de konuşan işçi, "Sendika ise fabrika ile aynı görüşte. Diyorlar ki çıkmak istiyorsanız dava açalım, yoksa yapacak bir şey yok. Genel başkanla da konuştum, genel başkan vekili ile de konuştum. ‘Biz eylem yapacağız. Yanımızda durun’ dedik. Ama bize ‘Yapacak bir şey yok’ dediler. ‘Yetkili sendika değiliz, dava açalım’ dediler" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Malatya'da bir kişi boşanma aşamasında olduğu eşi ve çocuklarını rehin aldı

SONRAKİ HABER

Bergama Belediyesinde işten atılan avukatın işe iade davası görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa