Antep'te eğitimde devlet sermaye iş birliği: "Okuma, ucuz işçi ol"
Antep’te lise öğrencilerine, “Üniversite okuyanlar da işsiz” denilerek, okuldan ayrılıp mesleki eğitim merkezlerine gitmeleri telkin ediliyor. Öğrencilere aylık 767 TL net maaş verileceği duyuruldu.
"Geleceğin ustalarını arıyoruz" afişi / Darbedilen öğrencinin kolu | Fotoğraflar: Evrensel
Berfin TÜRKMEN
Antep
Antep’te lise öğrencilerini ucuz iş gücü olarak mesleki eğitim merkezleri (MESEM)’e yönlendirmek için belediye, valilik ve okul yönetimleri adeta yarış içinde. Bilbordlara asılan afişlerle öğrenci ve velilere 767 TL karşılığında 1 gün okul 4 gün çalışma çağrısı yapılıyor. Öğrenciler, birçok okulda da okul yönetimleri ve öğretmenler aracılığıyla kendilerine ‘Üniversite okuyanlar da işsiz’ denilerek MESEM’e gidin çağrısı yapıldığını söylüyor.
LİSELERDE MESEM’E TEŞVİK
Liselerde, okul idareleri tarafından yazılıp öğretmenler aracılığıyla WhatsApp sınıf grupları üzerinden velilere iletilen mesajlarda öğrencilerin MESEM’lere gitmesi teşvik ediliyor. O mesajlarda ise şu ifadeler yer alıyor: “Değerli veliler, sevgili gençler, gençlerimizin gelecekte iş sahibi olabilmeleri adına farklı seçenekler de mevcut. Öğrenci eğer derslerde başarı sağlayamıyor, zorlanıyor ya da örgün eğitimde okumak istemiyorsa açıkçası vakit kaybı yaşamakta ve daha ötesi hayatı bu kayıplar üzerine şekillenmektedir. Bu noktada Gaziantep Belediyesinin sunduğu bu seçenek, öğrencinin yıllarının, hayallerinin ve yeteneğinin kaybolup gitmesinin önüne geçmek ve gençleri ilgi ve yeteneklerine göre meslek sahibi yapabilme adına hayata hazırlayan, her türlü kazanç sağlayan son derece güzel bir eğitimdir” ifadeleri yer alıyor.
"BU OKUMAZ, GİTSİN ÇALIŞSIN"
Bu yönlendirmeler nedeniyle konunun okullarda öğrenciler arasında da gündem olduğunu ve sık sık konuşulduğunu dile getiren bir öğrenci “Kimi arkadaşlarımız MESEM’lere başvurmayı düşünürken kimisi ise velileri tarafından buna zorlanıyor” dedi. Bazı öğretmenlerin de derslerde MESEM’lerden bahsederek ‘Notlarınız düşükse, üniversite hedefiniz yoksa mesleki eğitim merkezlerine gidin, en azından meslek öğrenirsiniz, üniversite okuyanlar da işsiz’ gibi cümleler kurduğunu anlatan öğrenci “Okulumuzun müdür yardımcısı da bazı öğrencileri ‘Bu okumaz, bunu evlendirin, bunu da MESEM’e gönderin gitsin çalışsın’ diyebiliyor” dedi. Aileleri tarafından MESEM’e gönderilmeye zorlanan öğrencilerin, özellikle sınav dönemlerinde başarısız olurlarsa okuldan alınacaklarını düşünerek baskı altında hissettiklerini aktaran öğrenci “Geleceği hakkında kaygılı olan bazı arkadaşlarımız ise MESEM’e gitme fikrini değerlendiriyor” diye konuştu.
MESEM GERÇEĞİ: UCUZ İŞ GÜCÜ, DAYAK VE BASKI…
MESEM’e giden öğrenciler ise birçok sorunla karşı karşıya. Asgari ücretin üçte biri ücret ile çırak pozisyonunda çalıştırılan öğrenciler bazı yerlerde fiziksel şiddet ve dayağa da maruz bırakılıyor. Haftanın bir günü gittikleri okulda ise herhangi bir eğitim alamadıklarını ifade ediyorlar. MESEM’e giden bir öğrenci “Çoğu arkadaşımın patronu haftanın bir günü dahi okula gidilmesine izin vermiyor. Okulda da zaten ders niteliğinde hiçbir şey görmüyoruz. Atölyedeki bir arkadaşım geçtiğimiz haftalarda patron ve ustalar tarafından darbedildiğini söyledi. Benzer olayları sınıftaki diğer arkadaşlarım da konuşuyor” ifadelerini kullandı.
"ÖĞRENCİLERİN GELECEĞİYLE OYNUYORLAR"
Eğitim Sen Antep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, MESEM’e giden öğrencilere üniversite olanağının da verildiğinin söylenmesine ilişkin, “Haftada sadece 1 gün okula giden, matematik ve Türkçe dışında dersi olmayan, karnesi olmayan öğrenciler mevcut sistemle nasıl üniversite kazanabilirler” diye sordu. Liselerde öğrencilerin okuldan ayrılıp MESEM’e gitmelerinin teşvik edilmesini eleştiren Parlakçı “Öğrencilere okul tarafından açıkça okumayın deniliyor. Ailelerin çocuklarının işe yaramadığını, okuyamayacağını düşünmelerine sebep olarak öğrencilerin hayalleriyle ve gelecekleriyle oynanıyor. Bu şekilde bir baskı kurulması çok yanlış” dedi.
ŞAHİN: HEDEF 7 BİN ÖĞRENCİ
Okulların yüz yüze eğitime başladığı eylül ayında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Sanayi Odası, Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası ortaklığıyla ‘Meslek Eğitim Modelinde Çıraklığı Yaygınlaştırma ve Destekleme Projesi’ protokolü imzalandı. ‘Gençler geleceğimiz çıraklık geleneğimiz’ sloganının kullanıldığı proje için şehrin pek çok noktasında billboardlara tanıtım afişleri asıldı. MESEM’lerde öğrencilere 767 TL net maaş verileceği de bu afişlerle duyuruldu. Projenin imza töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, bu projeyle çocuk işçiliğinin önüne geçileceğini iddia ederek en az 7 bin öğrenciyi bu sisteme dahil edeceklerini söyledi. Törende konuşan patron temsilcileri projeden oldukça memnun olduklarını dile getirirken Gaziantep Valisi Davut Gül ise “Çocuklarımız hem eğitim alacak, hem harçlığı olacak hem de meslek sahibi olacak” diyerek MESEM’lerden övgü ile bahsetmişti. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Necip Kafadar, öğrencilerin okumak isterlerse kendilerini geliştirip lisans eğitimi alabileceklerini söylemişti.