‘Tek seçenek şiddete karşı örgütlü mücadele’
Eyüp'te kadınlar Ekmek ve Gül Grubu'nun çağrısı üzerine bir araya gelerek 25 Kasım'ı, kadına yönelik şiddeti ve mücadele yöntemlerini tartıştı.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Esracan AŞKIN
Eyüp
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Dersimliler Derneğinde bir araya gelen Eyüp Ekmek ve Gül Grubu, kadına yönelik şiddeti, şiddet döngüsünü, kadınların şiddete uğradığında başvuracağı mekanizmaları, haklarını ve şiddetin olmadığı bir dünyanın nasıl mümkün olduğunu tartıştı.
25 Kasım’a vesile olan Mirabel kardeşlerin hikayesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlikte, Eğitim Sen 3 No’lu Şube Eğitim Sekreteri Meral Gülşen kadına yönelik şiddetin nedenlerine dair bir sunum yaptı. Etkinlik psikolojik, cinsel ve ekonomik yanlarıyla da detaylı olarak tartışıldı.
Erkek ve kadının aynı toplum içinde, aynı sıkıntılara, koşullara sahip olmalarına karşın erkeğin ‘cinnet’ geçirip kadına şiddet uyguladığına dikkat çeken Gülşen, “Aynı durumdaki kadın nasıl cinnet geçirip can almıyor” sorusunu kadınlara yöneltti. Genç bir kadın ‘Ailenin düzenini sağlama görevinin’ kadını sürekli kontrol altında tuttuğunu ifade etti. Bir başka kadın ise “Erkek, egemenliğini kaybedeceğini anlayınca cinnet geçiriyor” diyerek yanıtladı soruyu. Dizi ve filmlerdeki ‘güçlü erkek’ figürünün erkek egosunu artırdığına dikkat çeken genç kadınlar bu figürün toplumda özendirici karaktere dönüştüğünü tartıştı.
TEKSTİL İŞÇİSİ: SENDİKANIN NE OLDUĞUNU ANLATMAK İSTİYORUM
Tekstil sektöründe çalışan bir kadın da iş yerindeki kadın işçilerin sohbetlerini aktardı. Sendikanın ne olduğunu dahi bilmeyen kadınlara dikkat çeken tekstil işçisi, kadın işçileri bilgilendirmek adına toplantılara katılmak onlarla etkinlikler düzenlemek istediğini ifade etti. Bunun üzerine kadınlar bir araya gelmenin önemini ve birlikte mücadeleyi tartıştı.
Etkinliğin devamında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Başak Belhan, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’u anlattı. Sözleşmenin yaptırımlar yoluyla kadını devletten bile koruduğunu anlatan Belhan, kanunların tam ve eksiksiz uygulanmasının önemini vurguladı. Belhan son olarak, yasalara ve devlete güvenmeme durumu sonucu ortaya çıkan sosyal medya ifşalarından bahsetti. İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasıyla artan ifşaların her kesime ulaşamadığını, sınırlı kaldığını söyleyen Belhan, yapılması gereken en önemli şeyin yasaların uygulanması için kadınların bir araya gelip mücadele etmesi olduğuna dikkat çekti.
Etkinlik sonunda 25 Kasım’a çağrı yapan Eyüp Ekmek ve Gül Grubu, tüm kadınları 25 Kasım Perşembe günü 19.30’da Taksim Tünel’de olmaya davet etti. (EKMEK VE GÜL)