23 Kasım 2021 07:26

ODTÜ toplulukları Baraka’ya sahip çıktı

ODTÜ ‘de topluluklar, odalarının yer aldığı Baraka’nın fiziki açıdan güçlendirilmesi talebinde bulunurken Rektörlük tarafından binanın yıkılması ihtimaline karşı Baraka Şenliği düzenledi.

Fotoğraf: Doğu Erbaş

Paylaş

ODTÜ’de Psikoloji Topluluğu, Amatör Fotoğrafçılık Topluluğu, Klasik Gitar Topluluğu, Dağcılık ve Kış Sporları Kolu, Uluslararası Gençlik Topluluğu, Bilim Kurgu ve Fantezi Topluluğu, Çevre Topluluğu, Sinema Topluluğu, Arkeoloji Topluluğu odalarının yer aldığı Baraka’da 20-21 Kasım günleri boyunca Baraka Şenliği düzenlendi.

Baraka’nın fiziki açıdan güçlendirilmesi, çatlakların onarılması gibi ihtiyaçlar doğrultusunda topluluklar talepte bulunurken Rektörlük tarafından binanın direkt yıkılması ihtimaline karşı topluluklar dayanışmak ve Baraka kültürünü anlatmak için bir araya geldi.

Baraka toplulukları ODTÜ bileşenleri ile kaynaşmak, topluluk dayanışmasını ve birlikteliği arttırmak, baraka kültürünü anlatmak ve hatırlatmak için 20-21 Kasım günlerinde Baraka Şenlikleri düzenledi.

İki gün süren şenlikte, baraka topluluklarından Arkeoloji Topluluğu kil atölyesi, Amatör Fotoğrafçılık Topluluğu fotoğraf sergisi, Sinema Topluluğu film gösterimi ve jonglörlük gibi etkinlikler yaparken Müzik Toplulukları da sahne aldı.

Uluslararası Gençlik Topluluğu gazetemize yaptığı açıklamada şöyle denildi: “ODTÜ Topluluk Barakaları, bu okulun belleklerinden biri olabilecek nitelikte. ODTÜ ilk kurulduktan bu yana bu bina var. Ancak bu binanın öğrencilerle ve okulun geri kalanıyla etkileşime geçme tarihi de kampüsün genişlemesiyle aynı tarihlerde olmuş. Buranın bir parçası olan herkes için Baraka; bizi okula bağlayan, burada var olduğumuzu hissettiğimiz bir alan. ODTÜ’de yaşadım diyebilmek bizim için Baraka’yla özdeştir. Bugün Baraka’nın yıkılma ihtimali söz konusu. Baraka’yı kaybetmek bizim bir yakınımızı kaybetmemizle eş değer nitelikte. İnsanlar burayla ilişki içerisine girdiğinde buraya bağlanıyor ve sahipleniyorlar. Rektörlük’ün okuldaki herhangi bir olaya karşı tutumuna güvenemediğimiz gibi, Baraka’ya karşı tutumuna da güvenemiyoruz. Yakın tarihte de gördük ki, Verşan Kök ve onun yönetim anlayışı paylaşımcı ya da ortaklaşıcı bir tutumdan ziyade; ‘ben yaptım, oldu’ ya da ‘yıkarım, olur’ gibi bir tutumda. En ileri akademik biriminden işçisine; öğrenci topluluğundan yurduna yemekhanesine kadar her yerde bu tutumu görürsünüz. Hal böyle olunca, bu güven zedelenmesinin boyutları had safhada. Bizler de Baraka’yı kendi imkanlarımızla geliştirelim dedik çünkü biz Rektörlük tarafından bu işin bir muhatabı edilmedik.  İnsanların buranın yıkılmasına karşı bir arada olamayışına, daha genel perspektifle, kendimizi anlatamayışımızı engellemeye yönelik yapıldı Baraka Şenliği. Burası çok uzun süredir var ve var olmaya devam edecek ve biz buradayız demek için bu şenlik yapıldı. Aynı zamanda Baraka Şenliği insanları bir araya getirmesi bakımından ve Hazırlık ve 1. Sınıf öğrencilerinin Baraka’yı tanıması bakımından önemli bir yerdeydi”.

BARAKA YIKILACAK MI?

Arkeoloji Topluluğu tarafından yapılan açıklamada uzun zamandır öğrenciler ve akademisyenlerin rektörlükle iletişimde zorlandığına dikkat çekildi. Bir anda baraka binasında temizlik işçilerinin odasının boşaltıldığını öğrendiklerini ve barakanın yıkılabileceğine yönelik söylemlerin dolaştığı belirtilen açıklamada, “Rektörlükle de iletişim kuramadığımız için bu söylemlerin gerçek olup olmadığını ve neler olacağını öğrenemedik. Gerçekten baraka binasının da çeşitli yapısal problemleri var. Bu problemler uzun süredir olmasına rağmen hala düzeltme adına adımlar atılmadı. Bu olay gerçekleştikten sonra bizler de hem barakanın bizim için ne kadar önemli olduğunu belirtmek hem geçmişimizin ve kültürümüzün var olması için bu şenliği düzenleme kararı aldık” denildi.

“1988’DEN BERİ BARAKA’DAYIZ”

Arkeoloji Topluluğu’nun 1988 yılından beri Baraka’da olduğu kaydedilen açıklamada, “Buradan ayrılmak bizler için belirli açılardan kültür kaybı yaşatabilecek bir durum. Bunu yaşamamak için diğer topluluklarla birlikte bir baraka şenliği yapalım diye düşündük. Hem de diğer insanların barakayı bilmesini, fark etmesini sağlamaya çalıştık. Şenlik kısa bir sürede planlandığı için insanlara çok duyurulamadı. Ama bu sürecin en büyük kazanımlarından biri toplulukların birbirlerini tanımasına, iletişim kurmasına ve bu iletişimin gerekliliğinin farkına varılmasına yol açması oldu. Mezunlar derneği ve okulun bazı hocaları da bu sürece destek olunması gerektiğini ve barakanın korunması gerektiğini söyledi” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da işçileri taşıyan midibüs ile bir otomobil kaza yaptı: 15 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İktidar medyası ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ ile coştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa