23 Kasım 2021 08:24

Bakırköy grev alanında 25 Kasım forumu | Güvenceli iş, insanca yaşanacak ücret, şiddetsiz bir yaşam

Bakırköy Belediyesinde 30 gündür grevde olan kadın işçiler grev alanında 25 Kasım forumu yaptılar.

Bakırköy Belediyesinde grevde olan kadın işçiler | Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Ekmek ve Gül ile Belediye İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube grevdeki Bakırköy işçisi kadınlarla forum yaptılar.

Kadınlar Ekmek ve Gül editörü Sevda Karaca’nın moderatörlüğünde sokakta, işyerinde, toplumsal hayatın her alanında yaşadıkları farklı şiddet örneklerini konuştular, drama çalışması ile bu örneklerin birbiriyle bağlarını ve mücadelenin ortaklığını ortaya serdiler.

25 Kasım’ın tarihini anlatan Sevda Karaca, 1960’da insanca yaşamak için mücadele veren Mirabal kızkardeşlerin katledilmelerinin ardından bu mücadeleyi sürdüren kadınların ısrarı ve çabasıyla 25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele günü olduğunun altını çizdi. Bu mücadelenin dünyanın dört bir yanında kadınların daha iyi bir yaşamı hak ettiklerini bilen ve bu hayatı kazanmak isteyen kadınlarla devam ettirildiğini söyleyen Karaca, yağmurda soğukta Bakırköy grevini 30 gündür sürdüren kadınların birlik ve inadıyla tüm dünyada hakları için mücadele eden kadınların mücadeleleri arasında bağlar olduğunu dile getirdi. Bu görünür – görünmez bağların kadınların arasında da olduğunu göstermek için bir drama etkinliği yapan kadınlar; yaşadıkları şiddeti, karşılaştıkları ayrımcılıkları, eşitsizlikleri örneklendirdiler. Benzer örneklerin her birinin yaşadığını gösteren drama etkinliğinin ardından kadınlar, kadınları bir cendereye alan ve hareketsiz bırakan bu düğümlerin nasıl çözüleceğini tartıştılar.

“En küçük bir itirazımızda amirin ‘Seninle mayısta iş sözleşmesi yenileme döneminde görüşürüz’ diye tehdit etmesi de, mayısta ne olacağız kaygısıyla sürekli gerginlik yaşamamız da, geleceğimizi göremediğimiz için sürekli diken üstünde yaşamamız da şiddet” diyen kadınlar, güvenceli iş, insanca yaşanacak ücretin kadınların şiddete karşı çıkma olanaklarını arttırmak için neden önemli olduğunu işyerinde yaşadıkları deneyimlerle anlattılar.

“Tüm gün ağır mobbing altında, hakaretlerle, işten atılma korkusuyla çalışıp, evde de her işe yetişmeye çalışırken tahammülümüz azalıyor. Evdeki çocuklara karşı sürekli vicdan muhasebesi yapmak zorunda kalıyoruz. Bize uygulanan şiddet, çevremizdekileri de şiddet sarmalına alıyor” diyen kadınlar, verdikleri mücadelenin kazanımla sonuçlanmasının tüm belediye işçisi kadınlar için de bir direnç noktası olacağını söylediler.

Kadınlar, etkinliğin ardından grev alanında hayallerini, taleplerini yazdıkları bir pankart hazırladılar.

Ekmek ve Gül’ün kadın işçilerin yaşadığı sorunlara karşı hukuki bilgileri içeren Haklarımız Var kitabı da grevdeki kadın işçilere hediye edildi. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay THK'nin taşınmaz satışlarını iptal etti

SONRAKİ HABER

İlaç yok, olanı da SGK ödemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa