İlaç yok, olanı da SGK ödemiyor
İlaçtaki kriz büyüyor. Dövizdeki yükselişten kaynaklı yüzlerce ilaç piyasada yok. SGK’nın 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkarması sağlığa erişimi engelliyor. Kanser hastalar bile ilaca ulaşamıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Ramis SAĞLAM
İzmir
Türkiye’de ilaca erişim her geçen gün daha da zorlaşıyor. Meslek örgütlerinin açıklamasına göre piyasada bulunamayan ilaç sayısı bine ulaştı. İlaçtaki dışa bağımlılık ve döviz kurundaki artış da krizin giderek büyüyeceğini gösteriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da 52 ilacı daha geri ödeme listesinden çıkararak dar gelirli vatandaşların ilaca ulaşımını imkansız hale getirdi.
İlaçta yaşanan sorunu Gazetemizin Yazarı ve Doktor Zeki Gül, Eczacı İlknur Değerli ve ilaca erişmekte sorun yaşayan vatandaşlarla konuştuk.
"SAĞLIK HAKKINA SINIRLAMA"
Bir ilacın tıbbi etkisini, tedavideki yerini, kullanılmadığında tedavide oluşacak olası boşluğu tanımlayabilecek referans kurumun SGK olmadığına vurgu yapan Dr. Zeki Gül, “SGK bir tıp kurumu değil, sağlık alanında kamusal sağlık sigortası finansman modelidir” dedi. Geri ödemeden çıkarılan 52 ilaçla hem hekimlerin tedavi tercihlerine müdahale edildiğini hem de hastaların sağlık hakkına sınırlama getirildiğini dile getiren Gül “Bir sağlık finans kurumunun tıbba müdahalesi etik, ahlaki ve hukuki sorunlara yol açar” dedi.
"YENİ BİR SEKTÖR YARATILIYOR"
Bu gidişatın sonunun AVM’lerde, marketlerde pazarlanan, sağlık profesyonellerinin kontrolü dışında reçetesiz ilaç kullanımının önünün açılmasına neden olacağına işaret eden Gül, “ABD’de reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bağımsız eczanelerin yanı sıra ‘drugstore’ adı verilen hem ilaç hem de market ürünleri satan zincir dükkanlarda ve süpermarketlerde de satılabiliyor. Posta yoluyla ve internetten de sipariş verilebiliyor” diye konuştu.
"ANLAM VEREMEDİK"
Geri ödeme listesinden 52 ilacın çıkarılmasına anlam veremediklerini dile getiren 26 yıllık Eczacı İlknur Değerli, bu yüzden hastalardan tepki aldıklarını söyledi. Geri ödeme listesinde yer alan boğaz spreyleri, ağrı kesiciler, kas gevşeticilerin de olduğu kremlerin listeden çıkarıldığını belirten Değerli “Bunlar en önemli kalemlerdi. İlaçlarının artık SGK tarafından karşılanmadığını öğrenen hastaların tepkisi çok büyük oluyor” dedi.
"BULUNAMAYAN İLAÇ SAYISI ARTIYOR"
Bir diğer önemli sorunun da piyasada yüzlerce ilacın bulunamıyor oluşu olduğuna vurgu yapan Değerli “Dövizdeki kur farkından dolayı ilaçlarda önemli bir fiyat farkı oluştu. Bu yüzden birçok ilaç piyasada bulunamıyor. Bu ilaçların sayısı da her geçen gün artıyor” dedi. Eczacıların bu konuda hiçbir sorumluluğu olmadığı halde hastaların öncelikli tepkisinin kendilerine yönelik olduğunu dile getiren Değerli “Suçlu biz olmadığımız halde hasta bizi karşısında gördüğü için tepkisini bize gösteriyor” ifadelerini kullanarak ilaçların internet üzerinden veya aktarlarda satılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.
KANSER HASTASI İLACA ULAŞAMIYOR
SGK’nin ödeme listesinde olmasına rağmen bir kısım hayati önem taşıyan ilaçları da hastalar piyasada bulamıyor. 2018’den beri böbrek kanseri hastası olan Orhan Yüce’nin bir böbreği de alınmış. 3 yıldır ilaç kullandığını ve en son Cabometyx adı ilacı kullanmaya başladığını belirten Yüce “Bir ay kullandıktan sonra ilaç bulunmamaya başladı. Ben günlük 60’lıktan bir tane kullanırken zor bela 20’likten geçen ay bir kutu bulabildim. Şimdi bu ay çok daha zor olsa da bir kutu daha 20’lik buldum. Yani iki aydır 20’lik kullanıyorum hiçbir yararı olmuyor. Hiçbir ecza deposunda, kıyıda köşede ilaç kalmadı diyorlar” dedi.
"DEVLET 200 KİŞİYE ÇÖZÜM BULAMIYOR"
Kamuda 30 yıl eğitimci olarak görev yaptıktan sonra emekli olduğunu belirten Yüce, hayati önem taşıyan ajan ilacın bulunmamasıyla ilgili hak arayışına başlamış. Konuyla ilgili olarak CİMER’e başvuru yapan Yüce’ye, “Piyasada Cabometyx adlı ilacın 60’lık dozunda sorun var. 40’lık ve 20’lik piyasada var” cevabı verilmiş. Eczacılar Birliği, İlaç Tedarik Genel Müdürlüğü ve ilacı ithal eden şirkette ilacı bulamadığını anlatan Yüce “Şimdi resmi dilekçeler yazmaya başlayacağım olmazsa kendi olanaklarımla yurt dışından getirtip bedelini SGK’den talep edeceğim. Bu ilacı Türkiye’de genelde 200 kişi kullanıyormuş. Koskoca devlet 200 kişinin sağlığına çözüm bulmakta güçlük çekiyorsa vah halimize” diye konuştu.
"RAPORLU İLACA PARA VERİYORUZ"
Engelli Ahmet Kardeş ise daha önce raporlu ilaçlarına bir kuruş para ödemediğini hatırlatarak “Ücretsiz almamız gereken ilaçlara bile katkı payı ödüyoruz. Ben 661 TL engelli maaşı alıyorum. Devlet bana hem engellisin çalışamazsın diyerek maaş veriyor hem de hiçbir temel ihtiyacımı karşılamıyor” diye tepki gösterdi.
KOCA: CİDDİ SORUN YOK
DHA'nın haberine göre Kabine toplantısı sonrası ilaç temininde yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaşanan büyük krizi inkar ederek “Bir önceki yılın döviz kuru güncellemesi 15 Şubat’ta uygulanır. Her 15 Şubat öncesi bu konular gündem yapılır. Her basamağını yakın takip ediyoruz. Şu anda ciddi sorun yok. Yer yer sahada sorun var, yakın takipteyiz” dedi.