23 Kasım 2021 23:14

İmar revizyon planında "kayırılma" iddiası

Hekimhan'daki konut alanının revizyon planı ile bir kişinin kayırıldığı iddia edildi.

Hekimhan revizyon imar planı | Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Ramis SAĞLAM
Malatya

Malatya Hekimhan’daki konut alanının revizyon planı ile bir kişinin kayırıldığı iddia edildi. İddiaya göre söz konusu bu planda bir kişiye imtiyazlı imar hakları tanınmış. Tepki çeken bu durum Hekimhan Belediye Meclisinden geçmeyince Malatya Büyükşehir Belediyesinden geçti.

BİR KİŞİYE 650 DAİRE VERİLİYOR, MECLİS KARIŞIYOR

İddianın sahiplerinden ve Hekimhan’da yaşayan Abdulvahap Gazi Çavdar, “Hekimhan’da yapılan imar revizyon planında 1000 dairelik bir plan çiziliyor, bunun yaklaşık 650 dairesi Yetkin Gedik isimli şahsa veriliyor. Bu plan Hekimhan Belediyesinin Belediye Meclisi oylamasında reddedildi. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Karayazıcı da ret oyu verdikten sonra, işten çıkarıldı. Sadece dürüst olduğu için işinden oldu. Bizim de gittiğimiz 2. oylamada kargaşa çıktı.” dedi.

Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ’ın, “İmar planı revizyonunu iptal edeceğiz” dediğini iddia eden Çavdar, bu gelişmelerin ardından planın gizlice Malatya Büyükşehir Belediye Meclisine taşındığını söyledi. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinde, 14 Eylül 2021 tarihinde AKP-CHP oy birliği ile kabul edildiğine dikkat çeken Çavdar, “Biz de bunu duyunca iptal edilmesi için dilekçe verdik.” diye konuştu.

CİMER VE BAKANLIK DÖNÜŞ YAPMIYOR

CİMER ile Tarım ve Orman Bakanlığına şikayet dilekçeleri verdiklerini fakat kendilerine dönüş yapılmadığını iddia eden Çavdar, “Tarım ve Orman Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesine yazdığımız yazılara, 3 aydır hâlâ cevap alamadık. CİMER’e şikayet dilekçemiz dört aydır işleme alınmıyor. Belediye Başkanı Turan Karadağ’a sorduğumuzda ise bize bunu yapmak zorunda olduğunu söyledi. Hekimhan Belediye Meclisinden onaylatamadıkları planı Büyükşehir Belediyesine onaylattılar. Usül doğru ama vatandaşın haberi yok. Biz yeniden yapılacağını sanıyorduk.” dedi.

İNSANLAR NASIL EV ALACAK?

AKP ve CHP’nin birlikte bu süreci yönettiğini iddia eden Çavdar, “Biz bu meselenin çözülmesi için Hekimhan’da 80 kişi toplandık. Siyasi partilerin çoğunun ilçe başkanları geldi. Ama bir tek AKP ve CHP’nin ilçe başkanları gelmedi. Bakın burada bir AKP-CHP koalisyonu var. Burada rant dönüyor. Hekimhan halkı olarak 1000 daire hakkımız var ama çoğunluğu tek bir kişiye gidiyor. Hekimhan’da bir ev almaya kalksan, ev fiyatı 500 bin lira insanlar nasıl ev alacak?​” diye sordu.

RET OYU VERDİĞİM İÇİN İŞİMDEN OLDUM

Ret oyu verdiği için işten çıkarıldığı iddia edilen Hekimhan Belediye Başkan Yardımcısı Murat Karayazıcı ise, “Konunun Hekimhan’ın menfaatine ve çıkarlarına uyuşmadığı ya da Hekimhan’a zarar vereceği düşüncesinde olduğum için bu karara karşı çıktım. Karşı çıkışlarımın sonucunda da işime son verildi.” dedi.

HEKİMHANLILARA 20 METREKARE EV DÜŞÜYOR

Dava Avukatı Merve Turan Türkoğlu ise plandaki alanın imara açılması için kurumlardan görüş alınmadığını iddia etti. Turan, “İlçe halkına çok küçük evler düşerken bir kişiye çok büyük bir rant açılmış. Hekimhan’a düşen ev sayısı 1000 civarında, bu vatandaşa 650 daire düşüyor. Kalan 350 ev de tüm Hekimhan’a düşüyor. 2 bin 800 dönüme 650 daire, kalanlara 20 metrekare ev düşüyor, insanlar neden ev yapsın? Yetkin Gedik kendisi Hekimhan’da market işletiyor ama inşaatları da var. Normalde bir yerin imara açılması için 16 kurum görüşü alınması lazım, bu da yapılmamış. Önceki imar planında bazı yerler yok revizyon imar planına dahil ediliyor. Bunlar dahil edilirken yasaya imar yönetmenliğine göre kurum görüşleri alınması lazım; DSİ’den, Tarım ve Orman Bakanlığından ve diğer kurumlardan ama hiç birinden görüş alınmamış.” dedi.

ŞEHİRCİLİK VE EŞİTLİK İLKESİ HİÇE SAYILMIŞ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Ankara Şehir Plancılar Odası Yönetim Kurulundan Ömer Dursunüstün ise, “Malatya Hekimhan’da bütüncül bir imar planı revizyonu adı altında, ilçenin mevcut sorunları, teknik ve sosyal altyapı yetersizlikleri göz ardı edilerek, bir kişiye imtiyazlı imar hakları tanınmıştır. Üstelik bu amaçla ilgili kurumlardan, hukuken alınmak zorunda olan kurum görüşleri, izinleri alınmamıştır, mevzuat gereği gerekli yeterli donatı alanları giderilmemiştir, şeffaf olması gereken askı süreçleri vatandaşlardan saklanmıştır. Diğer taraftan Hekimhan’ın geleceği için öngörülen ek konut sayısı da yine tek bir şahsa ait olan ilçenin kuzeyinde yolu bile olmayan arazilere denk getirilmiştir. Bu durum ilçenin geleceğini de etkileyecektir. Kanuna, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırılıklarla birlikte eşitlik ilkesi de ayaklar altına alınmıştır.” dedi.

YAPILAN PLAN KAMU YARARINA AYKIRIDIR

Yapılan planda eşitlik ilkesinin gözetilmediğini ifade eden Dursunüstün, "Hekimhan’da öngörülen ek nüfus ve konut ihtiyacına yönelik mevcut yerleşim, merkez ve analizler kapsamında belirlenmesi gereken gelişme bölgeleri, bütüncül bir plan neticesinde belirlenmelidir. Yoğunluk, kat sayıları ve kullanım kararlarında yine kamu yararı ve eşitlik ilkesi gözetilmelidir. Hekimhan’ın nüfusu da göz önüne alındığında, mevcut yerleşim içerisinde olmayan bir bölgede 6 katlı konutların öngörülmesi, süreçteki hukuksuzluk ve haksızlıkların yanında, mevcut yerleşimi de olumsuz etkileyecektir. Yeni ve yüksek yoğunluklu bir bölge yaratacak, burada doğacak altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi için yeni kamu maliyetleri oluşturacak hem de eski bir yerleşim yeri olan Hekimhan’ın sağlıklı kentleşmesine engel olacaktır. Üstelik tüm bunlar, türlü hukuksuzluklar ve şeffaf olmayan süreçlerle sadece tek bir kişinin rant zengini olması için yapılmaktadır. Hekimhan’ın geleceğine ipotek koyan, hukuksal ve bilimsel olarak hiçbir türlü açıklanamayacak olan ve Hekimhan’a değil, sadece bir kişiye yarayan, imtiyazlı imar hakları sağlayan bu plan kamu yararına aykırıdır." diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TBMM Sanayi Komisyonunda, enerji satışında TRT payını da kaldıran yasa teklifi görüşülerek kabul edildi

SONRAKİ HABER

Yurttaşlar zamlara ve rekor kıran döviz kurlarına isyan etti, sokağa döküldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa