"Emrullah Acar ihlale uğrayanların sesini duyurduğu için hedef alındı"
TGS MA Muhabiri Emrullah Acar’ın dosyasına getirilen gizlilik kararına tepki gösterdi. DFGD, Acar'ın ihlale uğrayanların sesini duyurduğu için hedef alındığını belirtti.
Fotoğraf: MA
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 19 Kasım’da Urfa’da evine yapılan baskınla gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Emrullah Acar, götürüldüğü Malatya Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. Dosyasına gizlilik kararı getirilen Acar’ın gözaltı süresi de uzatıldı. Gazeteci örgütlerinden TGS ve DFGD’den tepki geldi. DFGD Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, gazetecilere çağrıda bulunarak, “Emrullah başta olmak üzere gazetecilik yapması engellenen herkes için mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. Müftüoğlu; Acar’ın ihlale uğrayan kesimlerin sesini duyurduğu için hedef alındığını aktardı.
TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Acar’ın dosyasına getirilen gizlilik kararına tepki göstererek, savunma hakkının kısıtlandığına dikkat çekti. Acar’ın Avukatı Serdar Tüm de gazeteciliğin suç olmadığını belirterek, müvekkilinin serbest bırakılmasını talep etti.
"ACAR HEDEF ALINDI"
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eş Başkan Dicle Müftüoğlu, Acar’ın gözaltında tutulduğunu belirterek, “Türkiye ne yazık ki gazetecilere yönelik bir cezaevine dönüştü. Tabii bunu söylerken sadece dört duvar ardında tutulan gazetecilerden söz etmiyorum. Mesleklerini icra ederken her türlü saldırıya uğrayan, haberleri suç sayılan, engellenen gazetecilerin durumundan söz ediyorum” diye konuştu.
Emrullah Acar’ın gözaltı sürecini de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıların bir ayağı olarak değerlendiren Müftüoğlu şunları söyledi: “Yine bu saldırıların Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları anlamındaki geriye düşüşüyle de paralel ilerlediğinin altını çizmekte fayda var. İktidar antidemokratik baskıcı uygulamalarını derinleştirdikçe gazetecilere yönelik baskı hali de artıyor. Devlet yaptığı ihlalleri deşifre eden, kamuoyuna dünyaya duyuran gazetecileri gözaltı ve tutuklamalarla susturmaya çalışıyor. Hem bununla o gazeteciyi engelleyeceğini hem de diğer gazetecilere gözdağı vereceğini düşünüyor. Emrullah Acar da tam olarak bu nedenle gözaltında tutuluyor. Bir delil yaratamayan polis gözaltı süresini uzatarak delil üretmeyi amaçlıyor. 1 yılı aşkındır Urfa Adliyesi önünde eylemde olan Şenyaşar ailesi başta olmak üzere ihlale uğrayan kesimlerin sesini duyurduğu için hedef alınmış durumda.”
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak Emrullah Acar’ın gözaltısına son verilmesi çağrısı yapan Müftüoğlu, “Bir kez daha gazeteciliğin suç olmadığını haykırıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı da Emrullah başta olmak üzere gazetecilik yapması engellenen herkes için mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.
"GİZLİLİK KARARI SAVUNMA HAKKININ KISITLANMASIDIR"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, son zamanlarda gazetecilerin yine hedefte olduğunu belirterek, “İktidar, suçları ayyuka çıkınca olağan şüpheliler olarak yine gazetecilere yöneldi. Dikkat edilirse, son birkaç yıldır gazetecilerle ilgili soruşturma ve kovuşturmalarda, cezalar tutuklanma yöntemiyle peşinen verilmeye başlandı. Gözaltı süreçleri de bu değişimden bigane kalmadı” dedi.
Gazetecilere yönelik operasyon emrini veren yetkililerin, kamuoyu rızası oluşması için, suçu büyük göstermek adına dosyalara gizlilik kararları getirmeye başladığına dikkat çeken Oral şunları söyledi: “Ortalama bir yurttaşla empati kurup düşünelim. Hakkında gizlilik kararı verilmiş bir dosya ile gazetecinin haberini duydunuz. Hemen kafanızda peşinen bir hüküm kurarsınız. Koskoca savcı, boşuna mı gizlilik kararı koydu diye düşünürsünüz. Bu kararın alınma gerekçesinin bir yönü. Diğer yönü ise soruşturmaya konu olan gazetecinin ve müdafilerinin, tüm delillere erişmesinin engellenmesidir. Dolayısıyla savunma hakkının kısıtlanmasıdır. Bu saiklerle hazırlanan gazeteci dosyalarının çoğu bu bakımdan kurmacadır. Suç uydurulmaktadır. Biz gazeteci davalarında tutuklanma ve gözaltı gibi tedbirlerin peşinen verilmesinden yana değiliz. Gazeteciler suçlu ise elbette yargılansınlar ama bu tür atraksiyonlara başvurulmadan yargılama yapılsın. Adil ve hakkaniyetli bir biçimde dava süreçleri işlesin.”
ACAR’IN AVUKATI: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİL, SERBEST BIRAKILSIN
Emrullah Acar’ın Avukatı Serdar Tüm, Acar’ın 2 yıldan bu yana Mezopotamya Ajansı muhabiri olarak mesleğini icra ettiğini belirterek, şunları söyledi: “19 Kasım 2021 tarihinde Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı, 22 Kasım’da gözaltı süresi 4 gün uzatılmıştır. Dosyada gizlilik kararı olduğu için dosyanın içeriğini bilememekteyiz, kanaatimizce Malatya’da yapmış olduğu haberler bahane edilerek soruşturma açılmıştır. Dosyadaki gizlilik kararından ötürü hukuki yardımda bulunamıyoruz. Emrullah gazetecidir ve gazetecilik suç değildir. Emrullah’ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”