Ovacık’ta maden çalışmasına tepki: İzinsiz giremediğimiz köyümüze maden şirketleri rahat girebiliyor
Ovacık'ın Otlubahçe köyünde kaçak yapılan maden sondajına köylülerden tepki geldi. Köylüler, maden arama faaliyetinin yürütülmek istendiği bölgede açıklama yaptı.
Orhan KURUL
Dersim
Dersim’in Ovacık ilçesinin Otlubahçe köyünde madenciler sondaj çalışması yaptı. Maden şirketinin kaçak yaptığı sondaj çalışması tepkiler sonucunda durduruldu. Kaçak yapılan çalışmaya karşı köylüler ve siyasi parti temsilcileri ile kurumlar önceki gün maden arama faaliyetinin yürütülmek istendiği bölgede açıklama da yaptı. Gazetemiz Evrensel’e konuşan köylüler tehlikenin devam ettiğini vurgulayarak, “İzinsiz giremediğimiz köyümüze maden şirketleri rahat bir şekilde girebiliyor” derken Dersim Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin, “Köy halkıyla birlikte ortak aklı yaratıp bu duruma karşı nasıl mücadele edeceğimizi birlikte tartışacağız ve bu durumun takipçisi olacağız” dedi.
"BİZ KARAR BEKLERKEN ÇALIŞMA BAŞLATTILAR"
Otlubahçe köylülerinden Celal Bayır köylerine 2017 yılında maden işletme ruhsatı verildiğini ve süreci yargıya taşıdıklarını anlatarak, “Bölge idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak alınan ÇED uygunluğu raporu kabul edildi. Davamız Anayasa Mahkemesinde. Hâlâ bir karar çıkmış değil. Biz karar beklerken Savaş Sertkaya isimli şahsın maden işletme şirketi herhangi bir izin almadan, bizlere danışmadan sondaj çalışması yapmaya başladı. Bizim izinsiz giremediğimiz kendi köyümüze maden şirketleri izinsiz rahat bir şekilde girebiliyor. Ruhsat almadan çalışma yapılıyor. Şu ana kadar para cezası kesildi. İş makineleri alanda duruyor karakol komutanlığından aldığımız bilgi alanın tamamen boşaltılacağı yönünde ama bu da net bir bilgi değil. Sürecin takipçisi olacağız” dedi.
"İZİNLERİ ALDIKTAN SONRA DEVAM EDECEKLER"
Otlubahçe Köy Muhtarı Celal Sayılı, sondaj çalışması yapanların gelmeden önce köylülere haber vermesi gerekirken haber dahi vermediklerini dile getirerek, “Köylüler bu duruma karşı kızgın, çünkü sondaj çalışması yapılan yerde arazileri var. Yıkılmış da olsa orada evleri olanlar var. Maden sahası ile köy arasında 300-400 metre mesafe var. Köylü oradaki arazisine, tarlasına, ziyaretine sahip çıkacak. Sondaj çalışması kaçak bir şekilde yapılıyor. Ben, jandarma karakol komutanı, Ovacık ilçe orman şefliğinden yetkililer ve köylüler çalışmanın olduğu yere gittiğimizde onları çalışırken bulduk ve tutanak tuttuk. Çalışamayacakları yönünde uyarıda bulunduk. Çalışmayacaklarının sözünü aldık fakat ertesi gün oraya tekrar gidince yine çalışır vaziyette bulduk. Fotoğraf çektik ve jandarma karakol komutanlığı ile ilçe orman şefliğine durumu bildirdik. Çalışma yapılan araçları alandan uzaklaştırdık. Şimdilik bir çalışma yok. Fakat gerekli izinleri aldıktan sonra devam edecekler biliyoruz, biz de buna karşı durmaya devam edeceğiz” diyerek yaşanan süreci anlattı.
"İNSANLIK ADINA KARŞI ÇIKACAĞIZ"
Otlubahçe köylüsü Mehmet Sayılı ise geçmişte çok yoksulluk çektiklerini dile getirerek, “1974 yılında 16 km ye yakın yolu, Yaylagünü köyünden kazma kürek kullanarak köylülerle beraber açtık. Okulumuz yoktu okul açtırmak için uğraştık ve okulun taşlarını bütün köylüler karşılık gözetmeden sırtımızda taşıdık. Çocuklarımız okusun diye. 12 Eylül döneminde okulumuzu işkence yeri olarak kullandılar. Kulaksız denilen işkenceci tarafından civar köylerden getirilenlere işkence edilen bir yer haline geldi o okul. Yani diyeceğim çok zorluklar yaşadık, işkenceler gördük buna rağmen köyümüzü terk etmedik. ’94 yılında boşaltıldı köyümüz. En son bir ay önce büyük bir ormanlık alan yandı, şimdi de maden çalışması… Herhangi bir izin almadan bu çalışmanın yapıldığını öğrendik cezai işlem yapılmış. Yasal değil buradan çıkın dedik ve makinelerin çalışmasını durdurduk. Ertesi gün tekrar gidince onların bizi askeriyeye şikayet etmesi üzerine gidip ifade verdik. Karakolda da bize söylenen bu işin yasal olmadığı. Devam eden dava sürecimiz var karara bağlanmadan yasal olmadan sondaja başladılar. Alan çok geniş bir vadi ve 500-600 metre aşağısında milli park denilen bölge var. Sondaj yapılan vadinin kirlenmesi, endemik bitki türlerinin olduğu Munzur vadisinin de kirlenmesi anlamına geliyor. Munzur Suyu Dersim’e, oradan Elâzığ’a kadar geniş bir alana akıyor işin uzmanları daha iyi bilir. Sadece köyümüz için değil bütün insanlık adına, canlılar, börtü, böcek adına madene karşı çıkacağız. Yüreğimiz nasıl İkizdere’de, Fırtına Vadisi’nde olduysa oradakilerden de bize destek olma çağırısı yapıyoruz bu sadece bizim köyümüzü değil geniş bir vadiyi ilgilendiriyor,” diye konuştu.
SONDAJ ÇALIŞMASI İLLEGAL
Dersim Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin, önceki gün maden bölgesine gitmek isteyen vatandaşların önce engellendiğini ardından bir heyetin geçişine izin verildiğini hatırlatarak, köylülerle yapmış oldukları görüşmelerde; bir süre önce köyde bir sondaj çalışmasının yapıldığının, yapılan başvurular sonrasında bu sondaj çalışmasının illegal bir sondaj çalışması olduğunun ortaya çıktığının, şirketin araçlarının bağlandığının ve para cezası kesildiğinin bilgisini aldıklarını ifade etti. Bu işleminin resmi makamlarca takibi noktasında, köylülerin, sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin ciddi bir çabasının olduğunu ifade eden Çetin, Dersim’de 100’ün üzerinde alanda maden çalışmalarının olduğunu söyledi. Çetin köylülerin izni olmadan böyle bir çalışmanın yapılmasının mümkün olmadığını belirterek “Bunun resmi başvuruları, hak sahipliği teslimi, köydeki halktan rıza alma işlemleri gereklidir. Burada 400 küsur hektar alandan bahsediyoruz.” dedi. Maden şirketlerinin köylüye çeşitli vaatlerde bulunabileceğini de vurgulayan Çetin “Sigortanızı yaparız, araçlarını kiralarız, işçi alırız gibi vaatlerde bulunabilirler. Bu duruma köylüler tarafından izin verilmeyeceğini düşünüyoruz. Baro ve sivil toplum örgütleriyle, köy halkıyla birlikte ortak aklı yaratıp bu duruma karşı nasıl mücadele edeceğimizi birlikte tartışacağız ve bu durumun takipçisi olacağız” diye konuştu.