İktidar medyasında Birleşik Arap Emirlikleri dönüşümü
BAE Veliaht Prensi Zayed Al Nahyan’ın Erdoğan ile görüşmesi gazetelerin manşetlerindeydi. İktidar medyası daha önce “Şerefsiz”, “Ajan”, “Casus” dediği BAE ile yapılan anlaşma şimdi övgü dolu verildi.
Ekran görüntüleri: Yeni Şafak
Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Zayed Al Nahyan’ın Türkiye’ye yatırım yapmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi gazetelerin de manşetlerindeydi. Gazeteler anlaşma için “Tarihi imza” dedi ancak geçmişte BAE için attıkları manşetleri unuttu. İktidarın 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden Birleşik Arap Emirlikleri’ni sorumlu tutması o dönem gazetelere “BAE Casusları Türkiye’de” başlıklarıyla gazetelere yansımıştı. Ayrıca, İsrail ile BAE’nin anlaşma yapması Yeni Şafak gazetesinde “Şerefsiz Bunlar” diyerek manşet olmuştu.
‘ŞEREFSİZ’DEN ANLAŞMAYA
Yeni Şafak gazetesi 25 Kasım 2021’de “BAE ile 10 anlaşma” sürmanşetini kullandı. Gazete Veliaht Prens Zayed Al Nahyan’ın Erdoğan’la görüştüğünü belirtirken haberde “15 Temmuz, Katar’a abluka ve Mısır’daki darbe nedeniyle gerilim yaşayan Türkiye ile BAE dün ‘normalleşme’ konusunda adımlar attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Zayed Al Nahyan’ın başkanlık ettiği heyetler iki ülke arasında 10 anlaşmaya imza attı.” denildi.
Ancak gazete aynı veliaht prens için daha önce “Şerefsiz” demişti. Gazete 23 Ekim 2020 tarihinde “İsrail’le normalleşme adına Peygamberimizden intikam almaya kalkıyorlar” üst başlığında “Şerefsiz bunlar” manşetini kullanmıştı. Yeni Şafak o günkü haberinde “Birleşik Arap Emirlikleri’nin başını çektiği İsrail ile ‘normalleşme’nin ucu İslami değerlerle savaşa vardı. BAE Veliaht Prensi Zayed’in sosyal medya trolü gazeteci Hamad Al Mazrouei, bir İsrail gazetesine verdiği röportajda, Peygamberimize, Haber’de Yahudilere haksızlık etme iftirasını atıp tazminat verilmesi gerektiğini söyledi.” demişti.
CASUSLAR TÜRKİYE’DE Mİ?
Sabah gazetesi ise 20 Nisan 2019’da yaptığı haberinde “BAE’nin casusları Türkiye’de ne arıyor?” diye sormuş ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin 15 Temmuz Darbe Girişiminden önce ‘FETÖ’ye para aktarıldığı iddiasına yer vermişti.
Haberde şöyle denilmişti: “Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra Türkiye’ye gelip bilgi toplayan 2 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) casusu, MİT tarafından İstanbul’da yakalandı. Yapılan sorgularında her şeyi itiraf ettikleri öğrenilen Z.H ve S.S’nin Ortadoğu’nun kiralık katili olarak anılan Muhammed Dahlan’a yakın olduğu belirlendi. BAE’nin 15 Temmuz hain darbe girişiminden önce, Dahlan aracılığıyla FETÖ’ye para aktardığı iddia edilmişti.”
Sabah gazetesi 25 Kasım 2021’de ise FETÖ’ye para aktarmakla suçladığı BAE’yle yapılan anlaşmayı manşetine taşıdı ve “10 milyar dolarlık 10 tarihi anlaşma” dedi. Haberde “Körfez, yatırım rotasını Türkiye’ye çevirdi. Başkan Erdoğan ile BAE Veliaht Prensi Zayed ticaretten turizme, borsadan enerjiye kadar ilk etapta 10 milyar dolar tutarında 10 anlaşmaya imza attı.” denildi. Haberde “Doğrudan yatırım” ve “Ekonomiye güven mesajı” başlıkları yer aldı.
ÖNCE ‘AJAN’DI, ŞİMDİ ‘TARİHİ ANLAŞMA’YA İMZA ATTI
Akşam gazetesi ise 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden Birleşik Arap Emirlikleri’ni sorumlu tutan gazeteler arasındaydı. Gazete 10 Aralık 2020 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir casusun Türkiye’de “yeni bir darbe için araştırma” yaptığını iddia etmişti. Haberde “BAE ajanı ‘yeni bir darbe için’ araştırma yapmış” başlığıyla “Geçen hafta tutuklanan BAE casusu, hükümetin yeni bir darbe girişimine karşı savunmasız olup olmadığını tespite çalışmış” denilmişti.
Ancak Akşam geçtiğimiz yıl BAE ile ilgili yaptığı haberi unutmuş olacak ki Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığı görüşmeyi “tarihi” diyerek manşete taşıdı. “BAE ile 10 tarihi imza” manşetinde “Abu Dabi Veliaht Prensi Al Nahyan, Başkan Erdoğan’ı ziyaret ederek iki ülke arasındaki gerginliği bitirdi. Ziyarette 10 stratejik anlaşma imzalandı” denildi. Manşette ayrıca “Doğrudan yatırım ve işbirliği” ve “Türkiye için 10 milyar dolarlık fon” başlıkları kullanıldı. (MEDYA SERVİSİ)