DİSK: ILO 190 onaylansın, etkin biçimde uygulansın
İşyerlerinde kadınların şiddet ve tacizle karşı karşıya kaldığını belirten DİSK Genel-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Mucukgil, "ILO 190 hızla onaylanmalı ve uygulanmalıdır" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
DİSK, ILO 190 sayılı "İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi"nin onaylanması için basın açıklaması yaptı. İşyerlerinde kadınların fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve taciz ile karşı karşıya kaldığını belirten DİSK Genel-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Mucukgil, 25 Haziran 2021'de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı sözleşmenin onaylanarak etkin bir biçimde uygulanma gerektiğini belirtti.
Çankaya Belediyesi önünde yapılması planlanan basın açıklaması, polis tarafından engellendi. Engelleme üzerine DİSK üyesi Sakarya Caddesine geçti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katıldığı açıklamada konuşan DİSK Genel-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Mucukgil, pandemi koşullarında kadınların evde ve kamusal alanda karşılaştığı şiddeti, tacizi ve ayrımcılığı arttırdığını belirti. Pandeminin cinsiyet eşitsizliklerini daha da derinleştirdiğini söyleyen Mucukgil, “Kadınlar daha fazla iş ve istihdam kaybına uğradı ve daha çok yoksullaştı. Çocuk, yaşlı ve hasta bakımı kadınların üzerine yıkıldı. En yaygın hak ihlallerinden biri olan kadına yönelik erkek şiddeti eşitsizliklerden, ayrımcılıklardan ve ataerkil sistemin güç ve iktidar ilişkilerinden beslenmeye devam ediyor. Tüm bunların üstüne siyasi iktidarın kadın düşmanı politikaları eşitsizliği ve ayrımcılığı derinleştiriyor. Kadınları erkek şiddetine karşı korumasız bırakıyor. Kadına yönelik şiddeti önlemek, kovuşturmak, ortadan kaldırmak için düzenlenmiş ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek için atılan adım bu örneklerden yalnızca biridir. Bilinmeli ki, biz DİSK'li kadınlar İstanbul Sözleşmesinden asla vazgeçmeyeceğiz, ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demeye devam edeceğiz” dedi.
İşyerlerinde kadınların fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve taciz ile karşı karşıya kaldığını belirten Mucukgil, “Biliyoruz ki, çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve taciz evrensel bir sorundur. 2019 yılının haziran ayında Uluslararası Çalışma Konferansı, işyerlerinde toplumsal cinsiyet temelli şiddet başta olmak üzere her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için ILO 190 sayılı Sözleşme'yi gündemine almıştı. Sözleşme, 25 Haziran 2021'de yürürlüğe girdi. ILO 190 sayılı Sözleşme, şiddeti tek taraflı ısrarli takip, tehdit, sözlü kötü muamele gibi geniş kapsamlı olarak tanımlaması ve herkesi kapsamasıyla şiddete ve tacize karşı mücadele için önemli bir yol haritasıdır. Bu nedenle, DİSK olarak diyoruz ki; ILO 190 sayılı ‘İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi’ hükümet tarafından hızla onaylanmalı ve etkin bir biçimde uygulanmalıdır” dedi.
SÖZLEŞMENİN ONAYLANMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI
ILO 190 sayılı Sözleşme'nin onaylanması ve etkin bir biçimde uygulanması için DİSK olarak işyerlerinden siyasi partilere kadar sürecin tüm muhataplarına ulaşmanın hedeflendiği bir kampanya başlatıldığını duyuran Mucukgil, “Bugünden itibaren tüm DİSK'li kadınlar olarak işyerlerimizde, fabrikalarımızda bu talebimizi anlatan kokartlarla çalışacağız. İşyerlerimizde bildirilerimizi okuyacak ve talebimizi yüksek sesle ifade edeceğiz. Birincisini 22 Kasım 2021'de İstanbul'da başlatacağımız basın açıklamalarımızı iki hafta boyunca tüm bölgelerde gerçekleştireceğiz. ILO 190 sayılı Sözleşmesi'nin onaylanması için kampanyamızı işyeri işyeri, kent kent yürütecek ve mücadelemizi büyüteceğiz. Emeğimize, ekmeğimize ve hayatlarımıza sahip çıkacağız” dedi.
Mucukgil, kadınların taleplerini şöyle sıraladı:
"İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın! 25 Haziran 2021'de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın. Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır. Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir. İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır. Kovid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır." (Ankara/EVRENSEL)