25 Kasım 2021 13:11
Son Güncellenme Tarihi: 25 Kasım 2021 21:38

Diyarbakır'da kadınlar: Adalet talebini haykırmak için isyandayız

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Diyarbakır'da kadınlar polisin engelleme çabalarına rağmen yürüyüdü.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformunun çağrısıyla binlerce kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Dünya Kavşağından Roboskî Parkına yapılmak istenen yürüyüş engellemelere rağmen yapıldı. Yoğun polis koridorunda yapılan yürüyüş boyunca kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Jin Jîyan Azadî”, “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor” sloganları attı.

TENCERE TAVALARLA SES ÇIKARDILAR

Artan hayat pahalılığına, düşen alım gücüne dikkat çekmek için tencere tavalarla ses çıkaran kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadi", "Yoksulluğa isyan ediyoruz", "Biji berxwedana jinan", "Savaşa değil kadınlara bütçe" ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atarak yürüyüşe geçti.

POLİS KADINLARI ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Yürüyüşe geçen kadınların polis tarafından durdurulması üzerine gerginlik yaşandı. Yürüyüşün engellenmesi üzerine kadınlar zılgıtlar, sloganlar ve ellerindeki tavalarla duruma tepki gösterdiler. Müzakere sürerken polisin engellemesi sırasında alanda arbede yaşandı.

Müzakere sonucu yürüyüş kararı alındı. Kadınlar müdahaleye rağmen yürüyüşlerini sürdürdü.

KADINLARI DURDURAMAYACAKSINIZ

Kadınlar Diclekent Kavşağı’nda açıklama yaptı. HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, polis yürüyüşü engellemesine tepki göstererek, “Önce olmayan pankartlar gerekçe gösterildi, sonra kadınların yoksuluz isyanını göstermek istedikleri, tencere tavaları engellenmek istendi. Biz kadınlar geri adım atmadan, bizlere karşı kurulan tüm barikatları yıkabileceklerini bugün Amed’te bir kez daha gösterdiler. Kadınları durduramayacaksınız demek için buradayız. Bizler kapitalist ekonomi sömürüsüne karşı, yoksulluğa açlığa biat etmemizi isteyen egemenlere karşı eşit bir yaşamı kurmaktan vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar olarak direnişimizi asla sonlandırmayacağız. Bizler dayanışarak bu erkek düzenine, bu kirli düzene karşı isyanımızla yıkana kadar mücadeleden bir adım geri atmayacağız” dedi.

KADINLAR CANI PAHASINA DİRENİYOR

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) adına açıklamayı yapan Çağla İzci, İktidarın tekçi ve eril politikaları sonucu ülkenin kadınlar ve çocuklar bir hapishaneye dönüştüğünü söyleyerek toplumun her alanında yürütülen kadın mücadelesini hedef aldığını ifade etti. İzci, “Kadınlar en yakınındaki erkekten, devlete kadar uzanan bu erkek egemen sisteme karşı canları pahasına direniyorlar. Deniz Poyraz için, Gülistan Doku için, İpek Er için, Ayşe Gökkan için, Leyla Güven için, Emine Şenyaşar için, Çilem Doğan için, Başak Cengiz için, katledilen, şiddete, tacize, tecavüze, ayrımcılığa maruz kalan tüm kadınların adalet talebini haykırmak için isyandayız” dedi.

KÜRT KADINLARI BARİTATLARI YIKTI

Açıklama sonrasında söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise “Kürt kadınları önünde barikat kurmak istediler ama görsünler Kürt kadınları nasıl barikatı yıktı. Bugün Kürt kadınları alanı doldurdu ve bu kirli sisteme başkaldırdı. Kadınlar üzerindeki kırım politikaları sürüyor, kadına biat ettirmek istiyorlar ama en baştan beri söylüyoruz bu katletme politikalarına karşı biz kadınlar asla geri adım atmadık” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AB, seyahatlere 9 ay içinde 3. doz Kovid-19 aşısı olma şartı getiriyor

SONRAKİ HABER

Dersim'de üniversite öğrencileri: Öğrenci dersini düşünür ama bunu düşünemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa