25 Kasım 2021 23:17

Dersim'de üniversite öğrencileri: Öğrenci dersini düşünür ama bunu düşünemiyoruz

Dersim’de Evrensel’e konuşan kafede çalışan üniversite öğrencileri, ailelerinden destek alamadıklarını belirterek, “Öğrenci dersini düşünür ama bunu düşünemiyoruz” dedi.

Kafede çalışan üniversite öğrencisi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Serpil BERK
Yusuf AKIN

Dersim

Yoksulluk ve hayat pahalılığının her geçen gün arttığı Türkiye’de geçinme derdi öğrencilerin de yükü oluyor. Gençler, bir çok umutla üniversite okumak için geldikleri kentlerde bölümleriyle alakasız işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Dersim’de Evrensel’e konuşan kafede çalışan üniversite öğrencileri, ailelerinden destek alamadıklarını belirterek, “Öğrenci dersini düşünür ama bunu düşünemiyoruz” dedi.

AİLEM HER AY PARA GÖNDEREMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Çalıştığı kafede günün erken saatlerinde temizlik yaparken tanıştığımız Züleyha Yaşar (24), tarih bölümü 4. sınıf öğrencisi. Vanlı bir ailenin 8 çocuğundan biri olan Yaşar, okumak için çalışmak zorunda olduğunu hissediyor. Daha önce hiç iş deneyimi olmadığını söyleyen Yaşar, “İlk olarak bulaşık yıkadım. Aileme yük olmak istemedim. Kredi bursu alıyorum mecburen çünkü ailem her ay para gönderemeyeceğini söyledi. Günde 12 saat çalışıyorum, tam gün çalışırsam 100 TL, yarım gün çalışırsam 50 TL alıyorum. Yurt param için çalışıyorum. Bazen lise ve ilkokulda okuyan kardeşlerime fazla bir şey olmasa da harçlık yolluyorum” diyor.

YARIN NE YİYECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM

Eğitim konusunda herkesin sorumluluğu olduğunu anlatan Yaşar, “Örneğin bir kalem alıyorsun 20 TL, pazarlık yapınca tuhaf tuhaf bakıyorlar. Belki alacak param yok. Sadece bir kalem bahsettiğim gerisi zaten haliyle daha zor. Öğrenci dersini düşünür ama ben bunu düşünmüyorum. Ben geleceği değil yarını düşünüyorum; acaba yarın okula gidecek yol param ya da bir şeyler yiyecek param olacak mı? Tüm hayatımız bu halde” diyor.

SOSYAL HAYATIM HİÇ YOK

Moda tasarım bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Baran Uğurlu, ailesinden ekonomik destek almıyor, burs da alamayınca çalışmaktan başka şansı kalmamış. Uğurlu, “Şu an kafede bir gün hariç haftanın her günü çalışıyorum. Bazen ders çıkışı hemen işe geliyorum, derslerimin olmadığı günlerde de sabahtan akşama kadar çalışıyorum. Moda tasarım okuduğum için derslerimin çoğu uygulamalı ve işte olduğum için yetiştirmekte güçlük çekiyorum. Kendime zaman ayıramıyorum. Sosyal hayatım neredeyse hiç yok” diyor.

İŞTEN DOLAYI DERSLERİMDEN GERİ KALIYORUM

Okumak için çalışıyorum, çalışmak için okuyorum diyen Uğurlu, “Ama bunun karşısında bu kadar emeğime ve uğraşıma karşılık biliyorum ki mezun olduktan sonra iş bulmakta zorluk çekeceğim. Şu an Türkiye şartlarında öğrenci olmak çok zor, derhal bu şartların düzeltilmesi, eğitimin ücretsiz ve eşit olması lazım. Ve ekonomik olarak öğrencilere her türlü desteğin verilmesi gerekiyor” diyor.

TÜM GEREKSİNİMLERİMİZİN KARŞILANMASI GEREKİYOR

İşletme Bölümü Öğrencisi Royem Bulat (21) okumak için çektiği zorlukların hayatının tümüne etki ettiğini anlatıyor ve beklentilerinin hüsrana uğradığını söylüyor.

Ailesinden uzakta okuduğunu belirten Bulat, “Ailemin ekonomik durumu iyi olmadığı için çalışmak zorundayım, çalışmadığım takdirde geçinemeyeceğimide gördüm. Şu an çalıştığım hâlde bile çoğu zaman zorlanıyorum. Aileme de ekonomik olarak destek oluyorum, düzenli para yolluyorum. Çalışmak zorunda olduğum için dönem uzatmak zorunda kaldım ve bu daha çok çalışmak demekti. Yani okumak için çalışıyor, çalışmak için okuyorum. Bir çıkmazın içine sürüklenen gençlik var. Sınavlarıma, derslerime yeri geliyor yetişemiyorum. Çünkü çalışmak zorundayım ve çalışmazsam okuyamam, okumazsam meslek sahibi olamam. Bu döngü sürekli olarak bir baskı halinde gençlerin üstünde dönüp duruyor. Bir öğrenci olarak Türkiye ekonomisi öğrenci için uygun değil. Çoğu öğrenci geçinemiyor. Ben bu düzeni bu şekilde yaşamak için okumuyorum. Temel gereksinimlerimiz beslenme ve barınmayı dAhi karşılamaktan uzağız. Çünkü günü kurtarıyoruz sadece” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da kadınlar: Adalet talebini haykırmak için isyandayız

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın Savaşı, Seçimler ve ekonomi, Geçinemiyoruz eylemleri | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa