26 Kasım 2021 00:42

Liseliler pandemi ile yoksulluk arasına sıkıştı

Genç Hayat'ın Ankara'da yaptığı ankete katılan 450 liseli, uzaktan eğitime 10 üzerinden 3 puan verdi. Öğrencilerin yüzde 76’sı "uzaktan eğitim yetersiz ama dershaneye de gidemem" diyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dilan ORTAKÇI
Ankara

Genç Hayat dergisi Ankara’da 450 lise öğrencisiyle “eğitim” anketi yaptı. ‘Uzaktan eğitimi’ puanlaması istenen öğrenciler, uzaktan eğitime 10 üzerinden sadece 3 puan verdi. Öğrenciler art arda gelen zamlar nedeniyle eğitim masraflarını çıkarmakta çok zorlandıklarını belirtirken, bir öğrenci, “Lise son sınıf öğrencisi olduğum için çok fazla test kitabı bitirmem gerekiyor. Fakat bir test kitabının fiyatı 90 lira olunca ben de PDF üzerinden soruları çözerek bu masrafı en aza indirmeye çalıştım. Sürekli ekrana baktığım için gözlerim ağrıyor ancak benim gibi yapan çok fazla arkadaşım var” dedi.

Lise öğrencileri 6 Eylül’de başladıkları yüz yüze eğitimin ilk çeyreğini geçtiğimiz hafta tamamladı. Pandemi koşullarında geçen 1.5 senenin ardından yüz yüze eğitime başlayan ortaöğretim kurumlarında artan vaka sayıları, karantinaya alınan sınıfların çoğalması; lise öğrencilerinde okulların tekrar kapanmasına dair kaygıları artırdı. Türk lirasında artan erimeye bağlı artan enflasyon, eğitimin ilk günlerinden beri öğrencilerin ve ailelerin cebini yakmaya devam etti.

Genç Hayat, Ankara’nın çeşitli liselerinde 450 öğrenci ile eğitime ilişkin anket yaptı. Anket sonuçları eğitime dair sorunların biriktiğini gösterdi. 15 sorudan oluşan anket; uzaktan ve yüz yüze eğitime dair lise öğrencilerinin kaygılarını, bu sürecin öğrencilerde yarattığı psikolojik etkileri, eğitim masraflarını ve öğrencilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin çözüm önerilerini kapsadı.

ÖĞRENCİLERİN ONLİNE EĞİTİME VERDİĞİ NOT 10 ÜZERİNDEN 3

Ankete katılan liseliler uzaktan eğitime 10 üzerinden 3 puan verdi. Online eğitimden memnun olmadıklarını ifade eden öğrenciler, yüz yüze eğitime de 10 üzerinde 8 puan verdi. “Okulların tekrar kapanmasına dair kaygılı mısınız?​” sorusuna ise 450 öğrenci arasında 194 kişi (yüzde 43) “evet” yanıtı verdi. Okulların kapanma ihtimali nedeniyle öğrencilerin artan kaygısı derslerini ve psikolojilerini de olumsuz etkiledi. Okulların kapanma ihtimalinin kaygılandırdığı 194 öğrencinin 163’ü derslerinin ve psikolojik durumlarının kötüye gittiğini söyledi.

PANDEMİDE ÖNLEMLER YETERSİZ

“Pandemide okulunuzun yeterli önlemleri aldığını düşünüyor musunuz?​” sorusuna öğrencilerin yüzde 36’sı “hayır” yanıtını verdi. 162 öğrenci, sınıfların ve ortak kullanım alanlarının kalabalık olmasına, sınıfların temizliğine ve havalandırılmasına dair endişelerini dile getirdi. Dezenfektan kutularının boş olduğunu, saatlerce aynı maske ile havasız sınıflarda oturduklarını belirten öğrenciler, öğretmenlerin ve idare yöneticilerinin sunduğu önlemlerin öğrencinin bireysel çabasına bırakıldığını vurguladı.

ÖĞRENCİLERİN EZİCİ ÇOĞUNLUĞU YÜZ YÜZE EĞİTİM İSTİYOR

Okulların tekrar kapatılmasına ilişkin duyulan kaygıların ardından “Sizce pandemi sürecinde eğitim nasıl devam etmelidir?​” sorusuna 312 öğrenci, “Yeterli önlemler alınarak yüz yüze eğitime geçilmeli” yanıtını verdi.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 76’SI ‘UZAKTAN EĞİTİM YETERSİZ AMA DERSHANEYE DE GİDEMEM’ DİYOR

Ankete katılanların yüzde 69.3’ü önlemlerin alındığı yüz yüze eğitimi tercih ederken, okulların tekrar kapanması durumunda ne yapacaklarına ilişkin soruya verdikleri cevaplar ise değişkenlik gösterdi. Birden fazla seçeneğin işaretlenebildiği “Okullar yeniden kapanırsa ne yapmayı düşünüyorsunuz?​” sorusuna 188 kişi “Dershaneye veya özel derse giderim”, 342 kişi “Uzaktan eğitim yetersiz fakat başka seçeneğim yok”, 86 kişi “Eğitimin yeniden yüz yüze olması için çaba gösteririm” yanıtını verdi.

SOSYAL HAYAT YOK GİBİ

Eğitimdeki sorunların ve masrafların yarattığı sıkışmışlık içerisinde sosyal olarak kendisine alan bulabilen öğrencilerin sayısı da oldukça sınırlı kaldı. 450 öğrenciden 271’i pandemide sosyal aktivitelerinin olumsuz yönde etkilendiğini bildirirken, sosyal ve kültürel etkinliklere bütçe ayırabilme konusundaki bir soruya da öğrencilerin sadece 245’i olumlu yanıt verdi.

"PDF TEST ÇÖZMEKTEN GÖZLERİM AĞRIDI"

Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte artan kırtasiye masrafları, yardımcı kaynak kitapların ateş pahası fiyatları; öğrencilerin anket yapılırken en çok yakındığı konular arasında. Anketteki “Aylık eğitim masrafları için ne kadar harcamak durumundasınız?​” sorusuna “300 lira ve altı” harcama yaptığını söyleyenlerin sayısı 122 kişi oldu. “300 lira ve üstü” harcama yanıtını verenler 321 kişiyken, 321 kişi arasında 77 kişi “900 lira ve üstü” harcama yaptığını belirtti.

Bu soru üzerine yapılan sohbette, öğrenciler eğitim masraflarını en aza indirebilmek için çeşitli tasarruf yollarına başvurduklarını anlattı. Pahalı kaynak kitaplara ulaşamayan kimi liseliler çözümü fotokopi çıkartmakta bulurken, kimisi de testleri PDF formatında çözdüklerini söyledi. Bir öğrencinin şu sözleri durumu özetledi: “Lise son sınıf öğrencisi olduğum için çok fazla test kitabı bitirmem gerekiyor fakat bir test kitabının fiyatı 90 lira olunca ben de PDF üzerinden soruları çözerek bu masrafı en aza indirmeye çalıştım. Sürekli ekrana baktığım için gözlerim ağrıyor ancak benim gibi yapan çok fazla arkadaşım var.”

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Genco Erkal'ın savunmasının tam metni

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 24 bin 467 yeni vaka, 222 can kaybı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa