İnsanca bir ücret için "genel grev" çağrısı | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve DİSK’e bağlı sendikalara üye işçiler asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılması için bir günlük genel grev örgütlemeye çağırdı.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi'nde bu hafta DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve DİSK’e bağlı sendikalara üye işçiler ile konuştuk.
Memiş Sarı ve işçiler, derinleşen yoksulluk ve art arda gelen zamlar karşısında asgari ücretin yaşanamayacak hale geldiğini belirterek, sendikaları ve meslek örgütlerini asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılması için bir günlük genel grev örgütlemeye çağırdı.
Ekonomik krizin derinleşmesiyle ücretlerin hızla eridiğini söyleyen Memiş Sarı, “İşçilerin öfkesini, isyanını göstermesinin tek yolu meydanlar, sokaklar ve mücadele hattındadır. Biz de bu süreçte bu öfkeyi konfederasyonumuza bağlı tüm şubelerimizle birlikte, örgütlü öfkeye dönüştürdük” diye konuştu.
"ASGARİ ÜCRETE MÜDAHİL OLACAĞIZ"
Asgari ücretin belirlenme sürecinin başladığını hatırlatan Sarı, bu süreçte işçi sınıfının gücünü gösterebileceği eylemlerin örgütlenmesini hedeflediklerini belirtti. Sarı, “Ülkenin tüm milli değerlerini hayata geçiren, taşından toprağına, madenine kadar çalışan, yerin altındaki ve üstündeki tüm zenginliklerde işçi ve emekçilerin yoğun bir şekilde alın teri döktüğü bir ortamda hükümetin belirlediği asgari ücretle geçinme şansının olmadığının görülmesi gerekir. Bu süreçte örgütlü gücümüzle birlikte asgari ücretin belirlenmesine müdahil olacağız” dedi.
İmzalanan toplu sözleşmeleri hatırlatan Sarı, “Memur Sen’in temmuz ayında yaptığı toplu sözleşme, Türk-İş’in yapmış olduğu toplu sözleşme çerçeve protokolünde alınan zamlara baktığınızda çoklaştırılmış yoksulluk asgari ücretin ortalama bir ücret haline geldiği, tüm topluma yayılmaya başlandığı bir gerçek. Bu toplu sözleşmeler aslında tüm toplumun çoklaştırılmış yoksulluğun yaygınlaştırılmasını sağladı” diye konuştu.
"BİR GÜNLÜK GENEL GREV HAYATA GEÇİRMELİYİZ"
Dövizdeki dalgalanma karşısında Türk lirasının değer kaybetmesinin yansımalarıyla bir anlam taşıdığını ifade eden Sarı, “Bizim için tek ifade ettiği şu, 2021 başından bu yana geçen 11 ayda 2 bin 825 TL olan asgari ücretin 1000 TL’ye düşmesidir. İnsanlar yoksullaştırılıp, biat etmenin içine çekiliyor. İşçiler, emekçiler, emekliler ve işsizler geleceğini kurtarmak adına mutlaka ve mutlaka sokakta, eylemde, isyanda olmak zorunda. Biz yaşayacak bir ülke istiyoruz. Yaşam koşullarımızı iyileştirmek için üzerlerindeki uyuşukluğu, pası silkeleyip bir günlük genel grevi hayata geçirerek sokaklara damga vurmamız gerekiyor” dedi.
Öncelikle genel grev çağrılarının tüm işçilere, yoksullaşan emeklilere, iş bulamayan üniversite öğrencilerine, işsizlikle boğuşan ve hâlâ iş aramaktan umudunu kesmeyen yüzde 99’a olduğunu söyleyen Sarı, “Sadece TİS masalarında değil, her alanda sesimizi yükseltmeliyiz. Tüm konfederasyonların bu çağrıya kulak vermesini ve sokakta yükseltilecek sesle insanca yaşayacak bir ücreti elde edeceğimize inanıyorum” diye konuştu.
İŞÇİLER: GREVE HAZIRIZ
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube İZSU Güvenlik Temsilcisi Mehtap Özdemir, “Her şey ateş pahası. Biz yaşadığımız ekonomik sıkıntılardan dolayı geçinemediğimizi vurguluyoruz” diyerek DİSK’in grev çağrısını yineledi.
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Denetim Kurulu Üyesi Arif Ağar da “Asgari ücret ne olursa olsun, bu zamlar devam ettiği sürece yetmeyecek. Bu noktada işçilerin ayaklanması gerekiyor. İşçileri genel greve çağırıyoruz. İşçilerin yoksulluk sınırında yaşamaması ve bir direniş oluşturması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Genel-İş 2 No’lu Şube İlaçlama Baştemsilcisi İsmail Uzun da “Çalışanlar özellikle sokağa dökülmelidir. Genel grev kesinlikle yapılmalıdır, çünkü vergi devletine döndük. Biz DİSK olarak genel greve hazırız. Fakat sendikalı ve sendikasız bütün işçilerin buna hazır olması gerek. Bunu hazırlaması gerekenler de bizleriz” diye konuştu.
"TÜM FABRİKA VE İŞYERLERİ ÖRGÜTLENMELİ"
Genel-İş 2 No’lu Şube Disiplin Kurulu Üyesi Cihan Erdoğmuş da “Toplu sözleşmelerde almış olduğumuz zamlar yavaş yavaş eriyor. Bugün baktığımızda 1250 liraya yakın zam almıştık ama yıl sonunda 750, 800, 850 lira gibi bir düşüş oluyor. İster istemez işçi de aldığımız kazanımların vergilere gitmesine tepkili. 3 binlerle, 5 binlerle alanlarda değil tüm fabrikalarda, işyerlerinde bir örgütlenme olması gerekiyor. Konfederasyonumuzun talebi bellidir ama bu sadece sendikalarla olacak bir şey değildir” diyerek tüm işçileri greve çağırdı.
"İŞÇİNİN CEBİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN ARTIK"
Katı Atık Daire Başkanlığında çalışan İsmail Çorkıçık da “Bundan beş yıl önce domates belki 1 lirayken bugün 10 liraya çıktı, 5 kiloluk yağ 50 lirayken bugün 120, 130 lira, ev kiraları aldı başını gitti. Dolar 13 lirayı gördü. Ülke kötü yönetiliyor. Eğer bir şeylerden kısmamız gerekiyorsa hükümetten kısılması gerekiyor, öncelikle Saray’dan kısmamız lazım, milletvekillerinden kısmamız lazım. İşçinin cebinden elinizi çekin artık. Biz işçiler artık bu ülkenin yükünü tek başımıza kaldırmıyoruz. Vergiler alıyorsun, bu vergiler nerede?” diye sordu.