Cumhurbaşkanlığının 2022 yılı bütçesi komisyonda kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçeleri kabul edildi.
Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçeleri üzerindeki görüşmeleri kabul edildi.
Komisyon, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı 2022 yılı bütçesinin yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığının 2022 yılı bütçeleri ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Yatırım Ofisi Başkanlığının Sayıştay raporları görüşülecek. Komisyonda ayrıca Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddeleri ele alındı.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, usule ilişkin söz alarak, bugün bütçeleri görüşülecek kurumların önemli kurumlar olduğunu belirterek, bir günün yeterli olmayacağını, gelecek yıl bu kurumların bütçelerinin iki günde görüşülmesini önerdi. Cevdet Yılmaz, Kuşoğlu'nun gelecek yıla ilişkin teklifinin, gelecek yılın takvimi çerçevesinde değerlendirileceğini söyledi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ve HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, dolar kurundaki değişiklik ve enflasyon rakamları nedeniyle bütçe ile ilgili yeniden bir değerlendirme yapılmasını istedi.
AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ise "Görüşmelerimizin son gününde 'yeniden başa dönelim' ifadesini yanlış buluyorum. Usulümüz neyse bütçe görüşmelerinde bu usulümüzün uygulanmasını ve bugün Cumhurbaşkanlığı ve 11 kamu kurum ve kuruluşumuzun bütçesini ve nihayet bütçe kanununu da görüşerek sonlandırmamızın uygun olacağını düşünüyorum" dedi.
FUAT OKTAY BÜTÇE SUNUMU YAPTI
Daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığının bütçesi üzerinde sunumuna başladı.
Fuat Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"2019 yılında toplam giriş sayısı 1,1 milyar, 2020 yılında 2,3 milyar olan e-Devlet Kapısı'na, 2021 yılı 17 Kasım itibarıyla 2,7 milyardan fazla giriş yapılmıştır. 2021 yıl sonunda toplam giriş sayısının 3,5 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir"
"Politika kurullarımız 2021 yılı içinde tüm karar alma mekanizmalarımıza yol gösteren 75 adet rapor ve politika belgesi hazırlamıştır. Halihazırda 19 tane politika dokümanının daha çalışmaları devam etmektedir"
"Dijital Dönüşüm Ofisinin 2020 yılı kesin hesap harcaması 82 milyon 427 bin 580 lira olmuştur. Ofisin 2021 yılı başlangıç ödeneği 96 milyon 600 bin lira olup, 2022 yılı bütçesi için 101 milyon 430 bin lira ödenek tahsisi öngörülmüştür."
"2021 yılının ilk 10 ayında toplam değeri 664 milyon 100 bin dolar olan 17 yatırım projesinin faaliyete geçirdik. Gerçekleşen projelerin, 12'si sıfırdan yatırım, 3'ü genişleme yatırımı ve 2'si satın alma-birleşme olmak üzere başta Almanya, Katar, ABD, Fransa ve Japonya olmak üzere 10 ülkeye aittir. Bu projeler kapsamında ise 3 bin 986 kişiye istihdam sağlanmıştır."
"Yatırım Ofisinin 2020 yılı kesin hesap gideri 88 milyon 154 bin lira olmuştur. Ofisin 2021 yılı başlangıç ödeneği 185 milyon lira olup, 2022 yılı bütçesi için 185 milyon lira ödenek tahsisi öngörülmüştür."
"Finans Ofisinin 2020 yıl sonu harcama tutarı 15 milyon 813 bin lira olmuştur. 2021 yılı başlangıç ödeneği 30 milyon 240 bin lira olan Finans Ofisi için, 2022 yılı bütçesi kapsamında 31 milyon 752 bin lira ödenek tahsisi öngörülmüştür"
"Milletimize din hizmetleri sunan Diyanet İşleri Başkanlığının 2020 yılı kesin hesap gideri 10 milyar 930 milyon 391 bin liradır. 2021 yılı ödeneği 12 milyar 977 milyon 926 bin lira olup 2022 yılı bütçesi için teklif edilen ödenek tutarı, yüzde 24'lük artışla 16 milyar 98 milyon 580 bin liradır. Bütçenin yüzde 96'sı personel maaş ve sosyal güvenlik prim giderlerinden oluşmaktadır."
4 YILDA 4 KEZ DEĞİŞTİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumu ardından muhalefet partileri söz aldı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 3 Kasım 2002’de gelen AKP’nin sahadaki yansımalara bakıldığında getirdiği son bütçeyi tartıştıklarını söyledi. Özel, “Ülkenin içinde bulunduğu kriz, tahribat bunları doğrular nitelikte. Bir ihtiras, bir çöküş rejimi içindeyiz. Bir devleti çöküşe gönderen bir rejimin içindeyiz. Bugün geldiğimiz noktada bir kişi kendini hem yasamanın hem yürütmenin hem de yargının başı olarak görüyor ve öyle davranıyor” dedi.
Dünya’da Merkez Bankası’nın başkanlarının bağımsız olacağı ve Türkiye’de de 5 yılda bir değiştirileceği ana kabul ve kanun maddesi olmasına karşın son dört yılda 4 kez değiştirildiğini hatırlatan Özel, “Bir tek kişi yasama organının hangi kanun teklifini hangi sırayla görüşeceğine, komisyon başkanlarının kim olacağı, Meclis Başkanı’nın kim olacağına karar veriyor. Hatta Meclis grubunun seçeceği Grup başkanvekilini o seçimden bir hafta önce yaptığı kurultay ilan edip, basına geçebiliyor. Bir tek kişi o ülkede kimin hapse gireceğine, kimin çıkacağına karar veriyor. Ama bir tek farklı bir şey var. Kimin hapse gireceğine bizim dünya liderimiz, kimin çıkacağına dünyanın diğer liderleri karar veriyor” diye belirtti.
"KAVALA YENİ BİR İDDİANAME İLE TUTUKLATIRILDI, BİRİLERİ BUNU ADINA DEMOKRASİ DİYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu can bu bedende durdukça Brunson oradan çıkamaz” sözlerini hatırlatan Özel, “Ver papazı, al papazı. Bir tek telefonla rahip Brunson kendini uçakta bulabiliyor. Darbeyi planlayan Büyük Ada’dakiler, darbe plancıları yargılanacak, gün yüzü göremeyecek, Deniz Yücel çıkamaz derken Merkel’den gelen bir telefonla çıkabiliyor. Bugün davası görülecek Kavala, salondaki herkes onu ayakta beraat kararını dinlerken, birileri onun beraat ettirmeye çalıştı deyip; tutukluluk halinin devamı için 7 saat usulsüz tutularak, yeni bir iddianameyle tutuklayabiliyor. Birileri bunun adına demokrasi diyor. Demokrasi bütçesi açıklanıyor diye takiyye yapmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
"REZERVLER KİMLERE SATILDI?"
Bir fikrin ilk kez doktrin olarak vaaz edildiğine şahitlik ettiklerini ifade eden Özel, “Dünyadaki tüm sebeptir, enflasyon sonuçtur’ diyor. O günden beri suni olarak düşürülen faiz otomatikman enflasyonun altında kalıyor. Enflasyonun altındaki faizin negatif faiz olduğunu en az ben en çok siz biliyorsunuz. Suni düşüş faizi yükselen dolar demek, yerel seçimlerde ‘İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder’ haklı korkusu sağ alt köşe Türkiye’nin karnesidir. Dolar çıkarsa büyükşehirler gider. Hadi Damat Efendi ‘sat rezervleri tut doları’ bu hayal bu inat 128 milyar dolar dedemizin, anamızın, babamızın alın terini çarçur etti. Ama o dolar o rezervler satılırken Merkez Bankası, bankalara ihale ile ne kadar, hangi tarih ve saatte sattığı belli iken; iki dizli protokolle kamu bankalarına rezerv satma izni veriliyor. Kim ve kimlere yapıldığı sır tutuluyor” dedi.
"UTANÇ VESİKALARI"
Milletvekillerinin kanun teklifi sunacağı bir rejim sistemi getirildiğine dair savunmalar yapıldığını hatırlatan Özel, şunları söyledi:
“Milletvekillerinin kanun tekliflerine attığı imzanın Anayasa’nın arkasından dolaşmak suretiyle saraydan gelen teklifleri sahiplenme imzası olduğu, bugün fiilen kanun teklifleri karşısında soru-cevap yapılamadığı çünkü sorulara cevap verecek muhatabın salonda bulunmadığı, mevcut muhatapların muaza imza sahibi olduğunu bütün meclis biliyor. Soru önergesinin cevapları da ayrıca berbat. Orada birinci değil en berbatısınız. İlgili kanun maddesini hatırlatmalar, gereği yapılıyor, içerik olarak utanç vesikalar olarak tutanaklara geçiyor.
ATANMIŞLAR SİYASETİ
Sayın Fuat Oktay, bilirsiniz ki müsteşara kadar olan memurlar siyaset yapamazdı. Bakan yardımcılarınız sizden, bizden siyasi. Sizin de siyasi olmamanız gerekir. Eğer siyasiyseniz, sandıktan çıkaydınız. Bir kalemin ucundan döküldüyseniz o zaman devlet adına görev yapacak milletin vekilleriyle polemik yapmayacaksınız. Fuat Bey, AFAD Başkanı olarak da atandınız. Müsteşarlıkta yaptınız o dönemlerde sesinizi duymadık. İktidar tarafından bütün atanmışlar, iktidar tarafındaki seçilmişlerden daha çok siyaset peşinde. Sistem iktidar partisinin milletvekiline siyaseti sınırlarken, iktidar partisinin atanmışlarına siyaset yapma, göze girme, iftira, hakaret üzerinden sürdürerek iyi sicil alma gibi yanlış, kabul edilemez kanıya dönmüş durumda.
"ALTUN ÇOKLU MAAŞIN EN ÖNEMLİ FİGÜRLERİNDEN"
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, atandığındaki tanımı belli. İlk atandığında kendisine verilen araç Passat araç verilirken, en sayılı pahalı Mercedeslerinden biri geldi. Biz yasama Meclisi olarak statüsündeki değişikliğini bilmiyoruz. Bu gücü nerden aldı? Anıtkabiri yasaklayan, gazetecileri fişleyen çok maaşlı sistemin en önemli figürlerinden bir tanesinin sizin iktidarınızı en ciddi yıpratan şahsiyetlerden biri haline geldiğini iktidardaki vekillerde farkında ama sorgulamak aklınıza bile gelmiyor. Dünyada liderler mütevazi araç ve evlerde ise halk zengin, dünyada liderler saraylarda ise halk sürünüyor."
AKP’LİLER KARŞI ÇIKTI
AKP’li milletvekili İsmail Güneş, “ayar verilmeye” çalışıldığını söyleyerek, tepki gösterdi. AKP’li milletvekilleri Özel’in sunumuna tepki gösterdi.
Araya giren Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, herkesin fikirlerini, eleştirilerini dile getirebileceğini söyledi.
1 MİLYAR 858 MİLYON ÖDENEK KULLANILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 38 bin 500 kişiyle davalık olduğunu sözlerine ekleyen Özel, "Milletiyle davalı, kavgalı olmasının sebebi bir partinin genel başkanı olmasıdır. Sabah aynı kalemle vali, öğleden sonra il başkanı, sabah aynı kalemle kaymakam ve öğleden sonra ilçe başkanı atıyor olmasından başka bir şey değildir. Yarattığınız canavar 2003 yılında 98 milyon örtülü ödeneğe ihtiyaç duyuyorken, bugün 1 milyar 858 milyon TL örtülü ödenek kullandıysa bunda bir iş vardır. Vatandaşa bunun hesabını vermelisiniz. Sunum da ekosistem, ekosistem… Beş tane canavarın semirdiği, her şeyi yalayıp, yuttuğu bir sisteme ekosistem denmez bu olsa olsa egosantrik bir sistemdir. Egoist bir yaklaşımın etrafındaki kişileri zengin etmekten başka bir şey değildir” diye konuştu.
Bütçe, gece saatlerinde komisyonda kabul edildi. (HABER MERKEZİ)