26 Kasım 2021 08:10

Gazetecilikte kadın koalisyonu raporu | 790’dan fazla şiddet, 164’ten fazla yasal taciz

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu kadın gazetecilerin yaşadıklarını ortaya koyan bir rapor yayımladı. 790 kadın gazeteci şiddete uğradı, 164’ten fazla kadın gazeteci yasal tacizle karşı karşıya kaldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CFWIJ Kadına Karşı Şiddetle Mücadele gününde kadın gazetecilere yönelik uygulanan şiddet unsurlarına dair bir rapor yayınladı. 2021'in başından itibaren toplam 790 gazeteci şiddet, tehdit ve taciz gibi vakalarla karşı karşıya kaldı.

"DÜNYAYI TURUNCUYA BOYAYIN"

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Birleşmiş Milletlerin (BM) Kadına Yönelik Şiddete Karşı yürütmüş olduğu 16 günlük aktivizm kampanyası kapsamında kadın gazetecilere uygulanan her türlü şiddete son verilmesini talep ediyor. BM Kadın Biriminin düzenlediği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden, “Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm” kampanyası için bu yıl, “Dünyayı turuncuya boyayın: Kadına Şiddete Son Verilsin” teması seçildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilere yönelik her türlü şiddete son verilmesini talep ediyor.

Koalisyon sadece 2021'de dünya çapında kadın gazetecilerin başına gelen 790’dan fazla şiddet unsurunu belgeledi. Belgelenen şiddet vakaları arasında 164 kadın gazeteci yasal yolla taciz edildi.

Bianet’te yer alan habere göre; CFWIJ, şimdiye kadar elde edilen veriler doğrultusunda her gün en az iki kadın gazetecinin saldırı veya tehditle karşı karşıya kaldığını tespit etti. Bu sayı 2020’ye oranla yüzde 38,11’lik bir artış gösteriyor.

TÜRKİYE EN ÇOK İHLAL YAŞANAN ÜLKELERDEN

Türkiye sene başından beri en çok ihlalin kaydettiği ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. 226 ayrı şiddet vakası kaydeden CFWIJ, Türkiye’de kadın gazetecilerin en çok yasal yolla taciz edildiğini gözlemledi.

Kadın gazetecilere karşı sadece mesleğini yaptığı için birden fazla dava açıldığını kaydetti. Koalisyon, 2021’in başından beri Türkiye’de kadın gazetecilere yönelik 93 ayrı dava dosyasını takip etti. 46 kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken polis tarafından darp edildi. 36’sı ise sahada haber takibi yaparken çeşitli engellemelere maruz kaldı.

CFWIJ'NIN RAPORU

  • Sadece bu yıl 11 kadın gazeteci öldürüldü.
  • 127 kadın sahada haber takibi yaparken fiziksel saldırıya uğradı.
  • 103 kadın gazeteci gözaltına alınırken, 88’i çevrimiçi karalama kampanyalarının hedefi oldu.
  • 77 kadın gazeteci sahada türlü engellemelerle karşı karşıya kaldığını kaydetti.
  • 57 kadın gazeteci çalıştıkları kurumlardan kovuldu.
  • 49’u yaptığı haberlerden ötürü tehdit edilerek sindirilmeye çalışıldı.
  • 26’sı iş yerinde çeşitli zorbalıklara maruz kalırken, 24 kadın cinsel tacize uğradı.
  • Toplamda 17 kadın sözlü tacize maruz kaldı.
  • 11 kadın gazeteci devlet tarafından baskı gördü.
  • 3 kadın gazetecinin akreditasyonu iptal edilirken diğer 3 ise kaçırıldı.
  • 3 kadın gazeteci cinsiyetçi saldırıya maruz kalırken, 8’i de ırkçı saldırıların hedefinde yer aldı.

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Afrika'nın güneyinde ortaya çıkan yeni varyant nedeniyle 6 ülkeden İngiltere'ye yapılacak seyahatlere kısıtlama getirildi

SONRAKİ HABER

"10 Ekim Ankara Katliamı soruşturmasında delil gizleyen savcılar, Yargıtay ve HSK korumasında"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa