Prof. Dr. Konukman: Yurttaşa yıl bitmeden 156,7 milyar TL salgın desteği sağlanabilir
İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, kara kış öncesinde milyonlarca yurttaşa toplamda 156,7 milyar lira kaynak aktarılma imkanının yasal olarak bulunduğunu söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, Cumhurbaşkanı kararı ile yıl sonuna kadar 156 milyar 700 milyon lira pandemi desteği sağlanmasının yasal altyapısının bulunduğunu söyledi. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği kararla kara kış öncesinde milyonlarca yurttaşa toplamda 156,7 milyar lira kaynak aktarılabilir.
Prof. Dr. Aziz Konukman periyodik “Kamu Borç Yönetim Raporu”na göre, eylül sonu itibarıyla net borçlanma tutarının 114,8 milyar TL olduğuna dikkat çekti. Konukman şu ifadeleri kullandı:
“4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Yasa’nın 5. maddesine göre genel bütçeli idareler için net borçlanma sınırı 2021 yılı için yıllık 246,2 milyar TL. Ama yine aynı maddeye göre, ihtiyaç halinde bu limit yıl içinde en çok yüzde 5 ve ayrıca Cumhurbaşkanı kararı ile ilave yüzde 5 artırılabilir.
Buna göre limit, ilk yüzde 5 ile 258,6 milyar TL. İkinci yüzde 5 ile 271,5 milyar liraya çıkıyor. Oysa eylül sonu itibariyle gerçekleşen net borçlanma tutarı 114,8 milyar TL düzeyinde. Aradaki fark 156,7 milyar TL. Siyasal iktidar bu fark kadar yıl sonuna kadar borçlanabilir. Bu borç tutarına ulaşıldığında yasal limit aşılmamış olur.”
"YASAL HAK SONUNA KADAR KULLANILMALI"
Prof. Konukman söz konusu yasal hakkın sonuna kadar kullanılması gerektiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Son iki yılda salgın nedeniyle hükümetler dünyanın hemen hemen her yerinde, bütçe açığı verme kaygısını bir yana bırakıp toplumla dayanışma için bütçelerinden geniş halk yığınlarına yaptıkları sosyal yardımları alabildiğine genişlettiler. Söz konusu hükümetler adeta helikopterlerden yurttaşlarına para yağdırdılar. Sosyal devlet olma zorunluluğu bu tavrı gösteren ülke bütçelerinde hem açıkları büyüttü, hem de kamu borç stoklarını ciddi bir şekilde arttırdı. İlginçtir, IMF bile mali disiplindeki bu gevşemeyi destekledi. Ama gelin görünüz ki tersi bir tutum içerisinde olan bizim hükümetimiz Orta Vadeli Program (OVP)’da 2021’de gerçekleşmesi tahmin edilen 15 milyarlık bütçe açığı (245 milyar liralık açık öngörülürken gerçekleşme tahmini 230 milyar lira) tasarrufuyla övünmektedir. Salgın nedeniyle tahribat sürerken 2022 bütçesinde öngörülen bütçe açığı/GSYH hedefi de yüzde 3,5’tan ibaret. Önceki iki yılda yaşanan eli sıkı tutum devam ediyor. Mustafa Sönmez’in deyimiyle bütçede pinti bir tutum sergileniyor’’.
Konukman, eleştirdiği bu tutumun terk edilerek 2020 ve 2021 yıllarında merkezi yönetim bütçesi olanaklarından sağlanan desteklerin daha da artırılması önerisinde bulundu.
"KONUNUN TAKİPÇİSİ OLUNMALI"
OVP’de bu desteklerin tutarının 2021 yılı sonunda 133,6 milyar TL’ye ulaşacağının tahmin edildiğini söyleyen Konukman, sözü edilen 156,7 milyar TL’lik yasal borçlanmanın geciktirmeksizin yapılarak bu kaynağın bütçeden yapılan desteklere aktarılması gereğine dikkat çekerek, “Bu yapıldığında sözü edilen destek tutarı yıl sonunda 290,3 milyara çıkacak ve birbiri ardına gelen zamlarla mağdur edilen başta emekçiler olmak üzere geniş halk yığınları kara kışa girerken rahatlatılmış olacaktır. Başta muhalefet partileri olmak üzere toplumun örgütlü tüm kesimleri bu konunun takipçisi olmalıdır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)