ODTÜ’de amfi kullanılması engeline karşı Amfi Şenliği düzenlenecek
ODTÜ Mimarlık Amfisini kullanan gösteri topluluklarının amfiyi kullanmaları engelleniyor. Bunun üzerine amfiyi kullanan topluluklar, bugün saat 15.00’da Amfi Şenliği düzenleyecek.
ODTÜ logosu
ODTÜ Mimarlık Amfisini kullanan gösteri topluluklarının amfiyi kullanmaları engelleniyor. Mimarlık bölümünde bulunan amfi yıllardır burada faaliyet gösteren topluluklar tarafından kullanılıyordu. Ancak pandemi bahane edilerek mimarlık amfisinin topluluklar tarafından kullanılması engellendi. Bir muhatap bulmaya çalışan topluluklar ise, amfinin mimarlık fakültesine verildiğini öğrenirken, sınıfı havalandırma bahanesiyle ders saatleri içinde ve dışında amfiyi kullanamayacaklarını öğrendi. Bunun üzerine amfiyi kullanan topluluklar, bugün saat 15.00’da Amfi Şenliği düzenleme kararı aldı.
Bugün düzenlenecek Amfi Şenliği için öğrenci toplulukları tarafından yapılan çağrılar şöyle oldu:
ODTÜ Oyuncuları: Pandemi nedeniyle iki senedir çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi gerçekleştiremiyorduk. Yeni eğitim döneminin açılmasıyla üretim yapmak adına heyecanlı bir şekilde kampüse gelmiştik ancak, ODTÜ topluluklarının kullanımına açık tek sahnesinin Rektörlük tarafından Kültür İşlerinden Mimarlık Fakültesi’ne verilmiş olduğunu ve personel yetersizliği sebebiyle de etkinliklere kapalı olduğunu öğrendik. Zaten yıllardır toplulukların kullanabileceği alanların azaltılması, üretimlerinde ihtiyaçları olan malzemeleri yapan atölyelerinin kullanımının ellerinden alınması ve etkinliklerinin kısıtlanması, toplulukların varlıklarını sürdürebilmelerini büyük oranda engellemiştir. Şimdide böyle bir hamlenin zaten bir süredir durağan olan toplulukları daha da pasifize ettiğini ve ODTÜ kültürüne büyük bir darbe vurduğunu iletmek isteriz. ODTÜ’yü ODTÜ yapan toplulukların üretim yapmak için ihtiyaç duyduğu mekanın ellerinden alınması bu topluluklarının varlıklarını sürdürememesiyle sonuçlanır. Bu sebeple Mimarlık Amfisini kullan gösteri toplulukları olarak, alanımızın bizim olduğunu hatırlatmak, burada olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi söylemek adına hep birlikte bu şenliği düzenliyoruz ve herkesi bekliyoruz.
ODTÜ Müzik Toplulukları: Toplulukların senelerdir etkinlikleri için kullandığı Mimarlık Amfisi, bu sene rektörlük tarafından derslik olarak kullanılmak üzere Mimarlık bölümüne devredildi. Topluluklar olarak Amfiyi geri almak için haftalardır mücadele etmemize rağmen, karşımızda konuşacak bir muhatap dahi bulamadık. Rektörlük öğrencileri yine yok saymakta. ODTÜ’nün değerlerini yok etmek için elinden gelen her şeyi yapan yönetime karşı, biz öğrenciler hiçbir zaman sessiz kalmayacağız. Mimarlık Amfisini 30 senedir süregeldiği gibi sanat faaliyetlerimiz için kullanmaya devam edeceğiz. 27 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’da herkesi Amfi Şenliği’ne bekliyoruz!
ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu: Minnacık kulisinde “aman seyirciye ses gitmesin” diye fısıltıyla atılan “ooo 1-2-3” ile başlayan gösteri öncesi nidaları, izleyici iken rahatsız gelen ama sabahın körü sahne çalışması almaya gittiysen gözüne en rahat yatak gibi görünen; bordo kaplamaları yer yer sökülen tahta oturakları, içerideki teknik ekip arkadaşının işaretini beklerken uzun uzun bakışılan ışık odası, topuklu bir pabuç giyersen üzerinde yürüyüşünün en arka sıradan bile “tak tak” larla duyulduğu tahta zeminiyle, şirin; seyircisiyle oyuncusunu/sanatçısını birbirinden uzaklara atmayan sahnesi, fuayede, kuliste, dekorlar arasında haylazca gezinen kedişleri, yazı beklemeye kalmadan güneşin göründüğü ilk anda serpilerek uzanılan çimleri ve çok daha fazlasıyla Mimarlık Amfisi ODTÜ öğrencileri için ders yapılan bir amfiden çok daha fazlasını ifade eder. Fakat bugün, yıllar sonra Mimarlık Amfisi’nin adının arkasına sığınılarak sadece Mimarlık Fakültesi’nin kullanımına açık olacağı söyleniyor. Tıpkı pandemi bahanesiyle ODTÜ’ün en güzel değerlerinden biri olan Devrim Stadyumunda Mezuniyet Töreni’ni yok etmeye çalışmaları gibi, birçok gösteri topluluğunun hem çalışma aldığı hem etkinliklerini düzenlediği Mimarlık Amfisi’ni de ODTÜ’nün bir kültürü olmaktan çıkarmaya çalışıyorlar. Her sene topluluklar Mimarlık Amfisi’ndeki günleri paylaşmak için Kültür İşleri’ne gidiyorken, okulların yüz yüze açıldığı hepimizin hevesle kampüse döndüğü bu yılın başında amfinin artık Mimarlık Fakültesi’ne bağlı olduğunu söylüyorlar. “Peki biz ne yapacağız?” sorusunu ise yanıtsız bırakıyorlar.
Biz amfide hem konserler, dinletiler düzenler hem tiyatro oyunu sergiler, Halk Tiyatrosu Şenliği yapar hem de haftada bir gün çalışma almaya amfiye giderdik. Topluluk barakamızı çok sevdiğimiz gibi amfi de bizi seyirciyle buluşturan, hep heyecanlandıran, okuldaki diğer tüm bileşenlerle bizi bir araya getiren sesimizi duyurabildiğimiz bir alan olmuştur. Birçok topluluğun etkinliğini izlemeye giderken de benzer heyecanlarımız olmuştur, biliriz ki oranın çatısı altında ürettiklerimizi birbirimize sunuyor ve buranın kültürünü yaşatıyoruz. Upuzun sıraları hoşgörü ve hatta keyifle bekliyor, girişte kurulan stanttan çay-kahve alıyor, kimi zaman sahneye çıkacak arkadaşlarımızın veya konuklarımızın yaşadığı aksiliklere çözüm bulmak için birbirimizden destek alıyorduk. Tüm bunları geçmiş zamana ait gibi söylemeyi kabul etmeyeceğiz.
Toplulukların tanıtıldığı oryantasyon gününde THBT Halk Tiyatrosu Alt Birimi kısa zamanda çok emekle hazırladıkları oyunlarını açık alanda; çim sahada oynadı. Birçok seyirci toplandı, kimi ayakta kimi çimlerin üstünde oturarak izledi. Belki seyirci konforundan ödün verdi, oyuncu alanından; ama üretmekten, izlemekten, paylaşmaktan değil. ODTÜ yönetimi ise öğrencilerinin elinden tek tek imkanlarını almaya devam etti.
Bugün okulda ders çalışacak yer bulmak hatta karnını doyurmak bile adeta mücadele haline gelmişken ODTÜ Öğrenci Topluluklarının üretimlerine ket vuracak, amfi kültürünü yok edecek bu hamleye karşı da mücadele edeceğiz. Karlar altında bağlama çalabileceğimizin söylendiği romantik ve geçici çözümlere değil, kalıcı ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacımız var. Mimarlık Amfisi ODTÜ öğrencilerinindir, ODTÜ öğrencilerinin kalacak! (Ankara/EVRENSEL)