Malatya'da kadınlar: Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz

Malatya'da kadınlar, Malatya Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya geldi, 25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

27 Kasım 2021 12:40
Paylaş

Malatya Demokratik Kadın Platformu, 25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Soykan Parkında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı platform adına Perihan Yücekaya okudu.

25 Kasım 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde faşist Trujillo diktatörlüğüne direndikleri için katledilen Mirabel Kardeşleri hatırlatan Yücekaya, "Şiddetin kaynağında erkek egemen siyasetin uygulamaları, kapitalizmin sürdürülebilirliği için kullanılan tüm araçlar, eşitsizlik, dinselleştirme ve savaş politikaları ile yeniden üretilmekte olan ataerkil güç ilişkileri bulunduğunun bilinciyle mücadelemizi büyütüyoruz" dedi.

Siyasal iktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam ettiğini ifade eden Yücekaya, "Dünyada ve ülkemizde milliyetçi muhafazakâr iktidarlar, pandemiyi de fırsat bilerek kadın kimliğine dönük saldırılarını arttırırken, AKP iktidarı tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenin inşası için kadın kazanımlarını zayıflatmayı temel alıyor, baskı mekanizmalarını tümüyle seferber ederek kadınları ev içinde ve kamusal alanda iradesizleştirmeye dönük saldırılarına hız veriyor. İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı feshinden sonra şimdi de 6284 sayılı yasa gibi şiddeti önlemede etkili yasal kazanımlar hedef gösteriliyor ve eril yargının cezasızlık politikası kadına yönelik şiddetin artmasına neden oluyor. Bu cezasızlıktan güç ve cesaret alan erkekler 'gücüm yettiği için hedef aldım' diyebilecek cürette ve biz kadınları akıl almaz yöntemlerle katletmeye devam etmekte" dedi.

"ERKEKLER BU CESARETİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİNDEN ALIYOR"

Erkeklerin uyguladığı her türlü şiddete cezasızlık ile kadınlara yönelik şiddet desteklenirken kadınların kendi hayatlarını savunmasının en ağır biçimde cezalandırıldığını söyleyen Yücekaya," Yine kadınların yürüttükleri örgütlü mücadele hedef alınıyor; baskı, gözaltı ve tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor. Bu yaklaşım alenen kadınların hayatına kastederek de olsa erkek egemen sistemin tüm mekanizmaları ile korunacağının beyanıdır. Geçen ay yaşadığımız şehir olan Malatya’da bir kadın, boşanma aşamasında olduğu ve uzaklaştırma kararı verilen eşi tarafından bıçaklanarak hunharca öldürüldü. Yine geçen hafta eline pompalı tüfek alan boşanma aşamasındaki adam, eşinin evine pompalı tüfekle baskın düzenledi. Bu erkekler, bu cesareti cezasızlıktan, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden alıyor" dedi.

"KADININ YOKSULLUĞU HER GEÇEN GÜN ARTTI"

AKP/MHP iktidarı döneminde kadınların çalışma yaşamının neoliberal politikalar doğrultusunda esnek, güvencesiz, parçalı ve kayıt dışı istihdam biçimleriyle yeniden yapılandırıldığını söyleyen Yücekaya, "Pandemiyle ekonomik kriz bileşkesinde ilk işten çıkarılanlar kadınlar oldu, kadının yoksulluğu ve işsizliği her geçen gün arttı. Ekonomik kriz çalışma yaşamında var olan cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken, artan kadın işsizliği ve yoksulluğuna dair hiçbir önlem alınmıyor. İşyerlerimiz tüm emekçiler için, özelde de kadınlar için şiddetin kendisi haline gelmiş durumda. Yine kamuda KHK uygulamaları hız kesmeden devam ediyor; haksız ve hukuksuz işten etmelerin yeni adı geçici 375 sayılı KHK’nın 35. maddesi ya da arşiv taraması, güvenlik soruşturması gibi uygulamalarla örgütlenme hakkı engellenmeye çalışılıyor" dedi.

"MÜLTECİLİK EN ÇOK KADIN VE ÇOCUKLARI VURMAYA DEVAM EDİYOR"

Emperyalist savaşlar sonucunda birçok kadın ve çocuğun mültecileşirken ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yanında cinsel şiddet tehlikesiyle de karşı karşıya kaldığını söyleyen Yücekaya, "Mültecilik dünya halklarının kanayan yarası olmaya ve en çok da kadın ve çocukları vurmaya devam ediyor. İŞİD, Taliban gibi bizzat emperyalistler tarafından beslenmiş, desteklenmiş cihatçı çeteler bulundukları her yerde tehdit olmaya devam ediyorlar. Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor" dedi.

İSYANIMIZI ÖRGÜTLÜYORUZ

Yücekaya açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı; "Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlara karşı sesimizi yükseltmek hesap sormak için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı, sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçeye karşı toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hakkımıza sahip çıkmak için, fetvalarıyla ne giyeceğimizi, ne söyleyeceğimizi, nasıl yaşayacağımızı, erkeğe biat ve itaat etmemizi dayatarak bize sınır çizenlere karşı isyandayız. Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte, sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyüterek kazanacağımızı biliyoruz ve bir kez daha hep birlikte; eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz isyanımızı örgütlüyoruz!" (Malatya/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Yıldız’ın son ‘ağa’sı ya da suskun bir ‘köle’…

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı ile görüştü: Hedefimiz ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa