28 Kasım 2021 23:33

‘Çalışmama rağmen yardıma muhtaç olmak gururumu yaralıyor’

Ankara Büyükşehir Belediyesinin sosyal yardım kapsamında verdiği desteklere bu yıl doğal gaz yardımı da eklendi. Emekçiler, çalıştıklarına rağmen buna muhtaç hale getirildiklerini ifade ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesinin sosyal yardım kapsamında verdiği desteklere bu yıl doğal gaz yardımı da eklendi. 4 ay boyunca toplam 2 bin 150 TL’lik ‘yarıma’ çok sayıda başvuru oluyor. Yardım kuyruğunda konuştuğumuz emekçiler artık zamlara yetişemediklerini anlatıyor. İstekleri üzerine gerçek isimlerini kullanmıyoruz. Sağlık problemleri nedeniyle 6 ay ara verdiği apartman temizliği işine yeniden başlamak zorunda kalan Fatma, “Doğal gaza başvuracağım ama psikolojim rahat değil. Çünkü o kadar çalıştığım halde niye yardım alayım ki ben? İnsanın gururunu da yaralayan bir şey” diyor.

‘GEÇEN AY 30 TL’YE ALDIĞIM BEBEK BEZİ ŞİMDİ 90 TL’

Sosyal yardımlarla ilgili haber yapmak için Kızılay’dan Keçiören’e giderken karşılaştık Sevgi ile. Kucağında 2 yaşını doldurmamış kızıyla doğalgaz yardımı için yola düşen Sevgi ile yolda sohbet ettik. “Ben size yaşadıklarımızı anlatayım ama siz benim gerçek ismimi kullanmayın” diyen Sevgi, pandemi sürecinde işsiz kalanlardan. Başladık hikayesini dinlemeye: “Eşimle ikimiz çalışıyor bir çocuğumuzun ihtiyaçlarını da anca karşılıyorduk. Kucağımdaki kızım çok sonra oldu. Biz istemiyorduk ikinci çocuk ama kızımız çok istedi, ‘Yalnız kalmak istemiyorum’ dedi. Onun sözü üzerine bir çocuğumuz daha oldu ancak geçinemiyoruz. Geçen ay 30 TL’ye aldığım bebek bezi bu ay 90 TL oldu. Bir tek eşim çalışıyor asgari ücret ile. Çok yoruldum, geçinmeye çalışmaktan. Kendimiz için her şeyi bıraktık, sadece çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. 30 yaşımdan sonra yaşam enerjim kalmadı. Bu 500 TL’lik doğal gaz yardımının peşine düştüm bu küçük çocuğumla. İşte yaşadıklarımız bu.”

Ardından sözleştik, gittiğimiz yerde soru sormayacaktık. Çünkü çaresizliğinden utanıyor ve insanların içinde konuşmak istemiyordu. Sevgi’ye söz verdiğimiz gibi iş merkezinde karşılaştığımız halde göz göze bile gelmedik.

Uzayan sırayı oluşturanların çoğu kadın ve öğrenci. Tahmin ettiğimiz gibi kameraya konuşmak istemiyor kimse. Sırada bekleyen kadınlardan birkaçı, “Aslında biz kömür kullanıyorduk ancak bu sene o kadar pahalı ki bu sene anca iki çuval kömür yakabildim. Mecburen destek paketine başvuracağız” dedi.

‘FİYATLAR HEP ARTIYOR AMA MAAŞLAR HİÇ ARTMIYOR’

Gıda yardımı için başvuran ve Samsun’dan Ankara’ya yeni taşınan Ayşe ise sadece çocuklarını okutabilme peşinde. Evini ikinci el eşyalarla düzebildiğini söyleyen Ayşe, “4 çocuğum var, onları okutmak için Ankara’ya geldim. Eşim inşaatçı. Günlük nerede iş bulursa orada çalışıyor. Bulamazsa bekliyoruz öyle... Aylık gelirimiz asgari ücreti geçmiyor. Ne yapalım? Bir şekilde yaşıyoruz. Bana yardıma başvur, çıkar dediler. Bir bakayım dedim. Doğalgaz çıktı. Şimdi de gıda yardımına başvurayım dedim. Fiyatlar hep artıyor ama maaşlar hiç artmıyor. Pazara çıkılmıyor. Bu yardım çıkmazsa ne yapacağımı bilmiyorum” diye anlattı.

‘PAZARA 2 HAFTADA BİR GİDİP 20 İLE 50 TL ARASI HARCAYABİLİYORUM’

Çalışmak istediğini ancak iş bulamadığını anlatan Ayşe şöyle devam ediyor: “Her şeyi ucu ucuna yetiştiriyorum. Zaten yetiştirmesem buraya gelmem. Her hafta pazara gidemiyorum mesela iki haftada bir gidiyorum. Gitsem de en fazla 20-50 TL’lik harcama yapabiliyorum. Ondan da bir şey gelmiyor. Çocukların masrafları oluyor. Okul masrafı. Kitabıydı, kalemiydi, silgisiydi... Alışıyoruz. Kendime bir şey yapamıyorum ama geçinmeyi, çocuklarımın iyi yerlerde okumasını çok isterim. İş bulmak isterim.”

‘DOĞAL GAZA BAŞVURACAĞIM AMA PSİKOLOJİM RAHAT DEĞİL’

Eşiyle birlikte apartmanlara temizliğe gittiğini söyleyen Hatice ise “Doğal gaza başvurmak için geldim. 3 çocuğum var. Lisede okuyorlar. Ailecek temizliğe gidiyoruz. Bina temizliyoruz. Sigortasız çalışıyoruz. Bir gün bir yerden diğer gün başka bir yerden feragat ederek geçinmeye çalışıyoruz. Kendim için pek bir şey yapamıyorum. Asıl derdim çocuklarım. Onlar için çalışıyorum. Doğal gaza başvuracağım ama psikolojim rahat değil. Çünkü o kadar çalıştığım halde niye yardım alayım ki ben? İnsanın gururunu da yaralayan bir şey. Niye alayım ki? Devletime niye ben de yük olayım. Gaz olmasaydı idare ederdim de gaz faturaları bu sene çok yüksek olacak. Biz yüksek vergi de veriyoruz bize sağlanması da gerekiyor bu hakların ama biz haklarımızı aramayı da bilmiyoruz. Ülkemize içteki şeyler zarar veriyor. Fiyat yükseltenler var diye düşünüyorum. Stokçular yüzünden. Yoksa bu ülke üretim yeri. Bu kadar olamaz yani” diye konuştu.

‘SAĞLIK PROBLEMLERİME RAĞMEN TEKRAR ÇALIŞMAYA BAŞLADIM’

Yaptığı bina temizliği işinden kendisine ayda 2 ile 3 bin TL arasında bir miktar kaldığını söyleyen Hatice, “Bina temizliğine bir arkadaşımla gidiyorum. Harcanan malzemeleri, diğer giderleri çıktığında bana bir bina başına sadece 20 TL kalıyor. Ağır işler bir de. Sağlık problemim de oldu, 6 ay çalışamadım. Fiyatlar yükselince, baktık olmayacak; tekrar yapmaya başladım” diyor.

‘EN AZINDAN KOMBİNİN DERECESİNİ YÜKSELTECEĞİZ’

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığından bir yetkili, Kara Kış Destek Paketi hakkında bilgi verirken şunları aktardı: “Doğalgaz desteği normalde sosyal yardım paketi alan ailelere veriliyor, ancak doğalgaza gelen yüksek zamlar nedeniyle bu yıl hem biz böyle bir şey başlattık hem de başvuran çok oluyor. İlk başvuru online ya da belediyeye ait 36 farklı noktadan yapılıyor. Başvuruları 15 gün içinde değerlendirip geri bildirim yapıyoruz. Yardım alacak vatandaşlar ise buradan verdiğimiz Başkent Kartlar ile ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Pandemiden önce 145 bin aileye pandemiden sonra 230 bin aileye sosyal yardım desteği sunuyoruz.” Doğalgaz desteğinin ise artan fiyatlar karşısında belediyeye halktan gelen talepler doğrultusunda belirlendiğini ifade eden yetkili, şöyle devam etti: “Verdiğimiz bu destekler ile eczaneden ilacını alan da var çocuğuna çikolata alan da...Kartlar her yerde kullanılabiliyor. Geçen yıl kömürün tonu 1100-1200 TL civarındaydı. Bu yıl 3 bin 200 TL’ye kadar çıktı. Gelen vatandaşlardan ‘En azında ısınabileceğiz, kombinin derecesini yükseltebileceğiz’ diyor.”

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ford işçisi: Bir araya gelirsek bizi susturamazlar

SONRAKİ HABER

‘Bir şampuan alabilmek için bir gün çalışıyorum’ 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa