28 Kasım 2021 13:54

TTB, “Beyaz Yürüyüş”ü “Beyaz Forum” ile noktaladı: "Toplumsal sağlık mücadelemizi yükselteceğiz!"

Türk Tabipleri Birliği, “Beyaz Yürüyüş”ü beşinci gününde Ankara’da düzenlediği “Beyaz Forum” ile noktaladı. Çözüm önerilerinin dile getirildiği forumda "Mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

Fotoğraf: TTB

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Emek bizim, söz bizim” başlıklı mücadele programı kapsamındaki “Beyaz Yürüyüş”ü beşinci gününde Ankara’da düzenlediği “Beyaz Forum” ile noktaladı.

Beyaz Yürüyüş kolu, Ankara’ya gelmesiyle birlikte karşısında polis barikatını buldu. Polis, izin alınmamasını gerekçe göstererek yürüyüşe izin vermeyeceklerini söylerken yürüyüş kolu, toplantı ve gösteri yürüyüşünün en temel hak olduğunu belirtti. Kararlı duruş sonucu polis barikatı aşıldı ve sloganlarla TTB’ye yüründü.

Beyaz Yürüyüş kolu, TTB önünde pankartlarla, balonlarla, şarkılarla ve sloganlarla karşılandı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın basın açıklamasını okumasının ardından kitle "Beyaz Forum"un düzenleneceği Yılmaz Güney Kültür Merkezi’ne yürüyüşe geçti.

Sağanak yağışa karşın coşkulu bir şekilde yapılan yürüyüşte “Emek bizim söz bizim, yürüyoruz umuda”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Sağlık haktır satılamaz”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” ve “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” sloganları atıldı.

"ÇÖKMÜŞ SAĞLIK SİSTEMİNİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATMAK İÇİN YÜRÜDÜK"

Beyaz Forum, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Bu çökmüş sağlık sistemini tarihin çöplüğüne atmak için yürüdüklerini söyleyen Korur Fincancı, "Beyaz Yürüyüş"e destek veren herkese teşekkür etti.

Korur Fincancı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Haklarımız için yürüyoruz. Ama sadece hekimlerin ve sağlık emekçilerinin hakları için değil, emeğine yabancılaştırılmış tüm insanlar ve insanlık için yürüyoruz. İnsanlar demokratik bir ülkede sözlerini kurabilsin, çoğaltabilsin ve insanca yaşayabilsin diye yürüyoruz. Önümüzde yürünecek daha çok yol, verilecek daha çok mücadele var. Direnmek size çok yakışıyor. Direnelim!”

""BU KARANLIĞI HEP BERABER YIKACAĞIZ"

Beyaz Forum, açık alanda başlamasına karşın sağanak yağış nedeniyle kapalı alana taşındı. Kolaylaştırıcılığını Dr. Osman Öztürk ve Dr. İncilay Erdoğan’ın yaptığı forumda onlarca hekim, sağlık emekçisi, tıp öğrencisi, kurum temsilcisi ve milletvekili söz aldı.

Sağlık emek-meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerin temsilcileri ile milletvekillerinin konuşmalarında sağlık alanındaki mücadelelerin yerellerden kurularak ve azami ortaklık sağlanarak yürütülmesi gerektiği belirtildi.

Forumda sorunların aktarımının yanı sıra “Ne yapmalı” ve “Nasıl yapmalı” sorularına da yanıt arandı.

Herkesin sağlık hakkına parasız erişebilmesi, Genel Sağlık Sigortası düzenlemesinin iptal edilmesi, özel hastanelerin ve şehir hastanelerinin kamulaştırılması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilmesi, sağlık alanındaki tüm kararlarda sağlık emekçilerinin de söz sahibi olması gibi sağlık sisteminin yeniden inşasında yapılması gerekenlere dönük öneriler dile getirildi.

Konuşmalarda ayrıca toplumsal sağlık mücadelesinin yükseltilmesi için birebir örgütlenmenin güçlendirilmesi, en küçük birimlerden itibaren Sağlık Meclisleri kurulması, yerellerde "Beyaz Yürüyüş" ve "Beyaz Forum" gibi etkinlikler yapılması, bölgesel mitingler düzenlenmesi ve nihai olarak merkezi miting, grev kararı alınması gibi somut öneriler de gündeme getirildi.

Forum, “Bu karanlığı hep beraber yıkacağız” sözleriyle sona erdi.

Etkinlik, Bandista konseriyle son buldu.

TTB Merkez Konseyi, yürüyüş ve forum sonrası önüne koyacağı programı, hekimler ve kamuoyu ile paylaşacak.

TALEPLER

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tarafından yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı:

  1. "Sadece hekimler için değil tüm sağlık emekçileri için insanca yaşayacağımız emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz.
  2. Performans sisteminin kaldırılmasını, döner sermaye uygulamasına son verilmesini, sabit maaşımızın bunlara muhtaç etmeyecek, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi istiyoruz.
  3. Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi, insanca çalışma süreleri istiyoruz.
  4. 7200 ek gösterge ve tüm sağlık emekçilerine pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz.
  5. Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı, içi boşaltılmamış, uygulanan bir yasa istiyoruz.
  6. KHK ve güvenlik soruşturmaları ile işinden alı konulmuş tüm sağlık çalışanlarının derhal işlerine başlatılmasını istiyoruz.
  7. Şehir hastanelerinin kamulaştırılmasını istiyoruz.
  8. Herkese eşit, parasız, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde sağlık hizmetinin sunulduğu basamaklandırılmış bir sağlık sisteminde çalışmak istiyoruz.
  9. Sağlık Bakanlığı, yabancı uyruklu, YÖK kadrosu ayrımı yapılmaksızın tüm asistanların emeklerinin karşılığını aldığı; çekirdek eğitim müfredatına uygun, asistan hekimlerin tüm süreçlerde söz sahibi olduğu bir uzmanlık eğitimi istiyoruz.
  10. Özgür, özerk, eşitlikçi, demokratik üniversite ve tıp fakülteleri; nitelikli tıp eğitimi istiyoruz. İntörn hekimlerin en az asgari ücret ve sigorta ile çalıştırılmasını istiyoruz.
  11. Sağlık alanındaki yöneticilerden kaynaklı mobbingin son bulmasını, liyakata dayalı atamaların yapılmasını istiyoruz.
  12. Özel hastanelere değil kamu hastanelerine bütçe ayrılmasını istiyoruz.
  13. Hiçbir insani ve bilimsel temeli olmayan 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; hastalarımıza en az 20 dakika ayırabildiğimiz bir sağlık sistemi istiyoruz.
  14. Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini, 1. basamak sağlık sisteminin bölge tabanlı olacak şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
  15. Özel hastanelerde hekim ve sağlık emekçilerin fazla çalıştırılmasına ve ciro baskısına son verilmesini istiyoruz.
  16. Kovid-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz.
  17. Sağlığın olmazsa olmazı barışçıl ve demokratik bir ortamdır. Adaletsizliğin, antidemoktratik uygulamaların son bulduğu, toplum sağlığının önemsendiği demokratik bir ortamda çalışmak istiyoruz."

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Fincancı son olarak "Bizler binlerce yıl bu topraklarda hekimlik değerlerine bağlı olarak iyi hekimlik yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Toplumsal bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Mesleğimizin itibarsızlaştırılmasına, emeğimizin ucuzlatılmasına ve düşük ücretlere, kötü-çalışma koşullarına, ticarileşmiş sağlık hizmetlerine karşı geçmişimizden aldığımız güç ve geleceğe olan inancımızla mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê davası | 'Müştekiler salonda dinlenmiyor, avukatlardan ifade kaçırılıyor’

SONRAKİ HABER

Eğitimdeki eksikliklerin giderilmesi talebime soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa