29 Kasım 2021 05:57

Osman Kavala: Tutuklanma sürecim sivil topluma uyarı

Osman Kavala, casusluk yaptığını iddialarına dair "Sadece casusluk suçlaması değil bütün tutuklama süreci de sivil toplum aktivistlerine yönelik bir uyarı olarak nitelendirilebilir" dedi.

Osman Kavala | Fotoğraf: osmankavala.org

Paylaş

Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, casusluk yaptığını iddialarına dair "Sadece casusluk suçlaması değil bütün tutuklama süreci de sivil toplum aktivistlerine yönelik bir uyarı olarak nitelendirilebilir" dedi.

Burcu Karakaş'ın DW Türkçe adına yönelttiği soruları yanıtlayan Kavala, "Şimdiye kadar ciddi bir sağlık sorunu yaşamadım. Moralim de bozuk değil. Dostlarımdan, beni tanımayanlardan, yurt içinden ve dışından gelen destek mesajları bana güç veriyor. Ruh sağlığımın da yerinde olduğunu ümit ediyorum. Ancak bir hasar olup olmadığı sanırım normal hayatımı yaşamaya başladığımda anlaşılacak" dedi.

"CASUSLUK SUÇLAMASI, TANIMA BAĞLI KALMADAN KURGULANDI"

Karakaş'ın "Sivil toplum faaliyetleri aracılığıyla casusluk yaptığınız iddiaları var. Size yönelik iddiaların Türkiye'deki sivil topluma gözdağı verme amacı taşıdığını düşünüyor musunuz" sorusuna Kavala şu yanıtı verdi:

"Sadece casusluk suçlaması değil bütün tutuklama süreci de sivil toplum aktivistlerine yönelik bir uyarı olarak nitelendirilebilir. AİHM kararından sonra tutukluluğumu sürdürmek için bana yöneltilmiş casusluk suçlamasının çarpıcı özelliği, yasalardaki casusluk faaliyeti tanımına bağlı kalmadan kurgulanmış olması. Böyle olunca yasadaki casusluk suçuna uygun bir delil ortaya koyma zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor. Bu nedenden dolayı bu suçlamayı Nazi dönemi uygulamalarına benzetmiştim. İddianamede, Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Anadolu Kültür'ün Kürt ve Ermeni yurttaşlarımızın yaşadıkları ile ilgili kültürel çalışmalar gerçekleştirmiş olması, Avrupa'dan vakıflarla yakın işbirliği yapması casusluğa işaret eden olgular olarak anlatılmış. Böyle bir suçlamanın, hukuk normlarına göre hazırlanması gereken iddianamede yer alması, bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve tutuklama uygulamasına onay verilmesi, kuşkusuz STK'lar için de yeni bir tehdidin ortaya çıktığını gösteriyor."

Kavala, 10 büyükelçinin bildirisi üzerine yaşananlara dair de şunları söyledi:

"10 büyükelçinin yapmış olduğu çağrı, AİHM kararının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin almış olduğu ve Türk Hükümeti'ne ilettiği kararlarla tamamen aynı içerikte. Bu çağrının Bakanlar Komitesi'nin Türkiye'ye yönelik ihlal prosedürü başlatma kararını oylayacağı Aralık başı toplantısından önce yapılmış olmasını anlamlı buluyorum. Çağrının farklı biçimde algılanmasının nedeni büyükelçiler tarafından ortaklaşa ve sosyal medya kullanılarak yapılmış olması, aynı zamanda kamusal alanda ifade bulan eleştiren nitelikte bir mesaj olarak görülmesi. Batı ile ilgili popülist söylemlerin yoğun biçimde kullanıldığı ülkemizde, bu girişimin taşıdığı siyasal anlam, mesajın bağlamından kopartılarak tahrif edilmesine yol açtı. Ancak sanırım Cumhurbaşkanı ve Bakanların aşırı tepki göstermesinin önemli bir nedeni de, AİHM kararındaki tutuklanmamda siyasi etkenlerin rol oynadığına dair tespit. Büyükelçilerin açıklaması bu eleştiriye karşı duyulan tepkinin ifade edilmesine de vesile oldu." (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

AKOM İstanbul için fırtına uyarısı yaptı

SONRAKİ HABER

Bülent Arınç'tan Erdoğan'a: Bir helallik beklerim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa