29 Kasım 2021 10:59

Sokak lambaları geç yanıp erken sönüyor: Bu yöntemle tasarruf sağlanmaz

Sokak lambaları 15 dakika geç yanıp 30 dakika erken söndürülüyor. EMO’dan Olgun Sakarya: sokak aydınlatmasının, toplam tüketim içindeki payı yüzde 2. Asıl israf, yaz saati uygulamasında.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın aldığı yeni kararla sokak lambaları normal periyodundan 15 dakika geç yanıp 30 dakika erken söndürülüyor. EMO Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, sokak aydınlatmasının Türkiye’nin toplam elektrik tüketimi içindeki payının yüzde 2 olduğunu ifade ederek, “Yaz saati uygulamasıyla hane içi elektrik tüketimi arttı. Bir israf söz konusu ise bu yaz saati uygulamasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

ARTIK SOKAKLAR DA KARANLIK

Sokak lambaları 15 dakika geç yanıp 30 dakika erken söndürülüyor. Özellikle Türkiye'nin batı illerinde kalıcı yaz saati uygulamasından kaynaklı olarak zifiri karanlıkta işe ve okula giden yurttaşları, sokaklarda da karanlık bekliyor.

Güneşi görmeden evlerinden çıkan ve yine güneş battıktan sonra mesaileri biten vatandaşların sosyal medyadan gösterdiği tepkilere şirketler, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın gün ışığından azami ölçüde yararlanılması hedefiyle Türkiye genelinde aldığı karara göre, aydınlatma armatürleri normal periyodundan 15 dakika geç yanıp 30 dakika erken söndürülecektir” diye yanıt verdi.

“BAKANLIK VERİLERİ PAYLAŞMALI”

Ancak bakanlık tarafından uygulamaya ve nedenine dair henüz açıklama yapılmadı.

Evrensel’e konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, Bakanlığın bu uygulamayı neden hayata geçirdiğini ve verileri kamuoyu ile paylaşması gerektiğini söyleyerek, “İnsanları karanlığa mahkum eden bir yaklaşım” diye konuştu.

“BU YÖNTEMLE TASARRUF SAĞLANMAZ”

Bu yöntem ile tasarruf sağlamayacağını ifade eden Sakarya şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin 2020 yılında 306 milyar kilowatt saat elektrik üretimi ve yine o civarda elektrik tüketimi bulunuyor. Bunun içinde sokak aydınlatmasının oranı yüzde 2, yani 5.2 milyar kilowatt saat civarında.”

“BİR İSRAF SÖZ KONUSU İSE BU YAZ SAATİ UYGULAMASINDAN KAYNAKLANIYOR”

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle hane içindeki tüketimin artığına dikkat çeken Sakarya, “Kışın işe gitmek için erken kalkıp hem doğalgazı kullanan, hem elektrik enerjisine ihtiyaç duyan bir çok hane doğal olarak elektrik tüketimini arttırdı. Bir israf söz konusu ise bu yaz saati uygulamasından kaynaklanıyor. Bunun rakamı ise sokak lambasının çok üzerinde” diye anlattı. 

GÜRER: YAZ/KIŞ SAATİ UYGULAMASINA BİR AN ÖNCE GEÇİLMESİ GEREKLİDİR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de son uygulamayla, sokakların karanlığa terk edildiğini ve çocukların karanlıkta okula gidip geldiğini belirterek, "Bu yolla tasarruf sağlanıyor gibi görüntü yaratılıp hane giderlerindeki artış gözden kaçırılmak istenmektedir” dedi.

Gürer, “Vatandaşın içinde bulunduğu zor koşullar dikkate alınıp hane için daha çok enerji giderine neden olan sabit saat uygulamasından vazgeçilerek, yaz/kış saati uygulamasına bir an önce geçilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: GÜVENLİK VE DİĞER SORUNLARI HİÇ UMURSAMAMAK DEMEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sabit saat uygulaması yüzünden zaten güne zifiri karanlıkta başlanıyor. Bir de bakanlık 'sokak aydınlatmaları sabah 30 dakika erken sönecek, akşam da 15 dakika geç yanacak' diyor. Bu, uygulamanın getireceği güvenlik ve diğer sorunları hiç umursamamak demek" ifadesini kullandı.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI TASARRUF SAĞLAMADI

Türkiye’nin batısında özellikle çocuklar ve emekçi kadınlar için ciddi bir mağduriyete sebep olan kalıcı yaz saati uygulaması 6. senesine girdi. AKP iktidarı uygulama sayesinde tasarruf edildiğini savunuyor. Uzmanların görüşü ise farklı. EMO’nun TEİAŞ elektrik tüketim istatistiklerini temel alarak yaptığı çalışmaya göre; 2016 Kasım ayında elektrik tüketimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 düzeyinde rekor artış gösterdi ve 22,7 milyar kilovat saat ile o döneme kadar olan en yüksek düzeye ulaştı.

YAZ SAATİ, KIŞ SAATİ UYGULAMASININ SEBEBİ NE?

Anadolu coğrafyası, 26'ncı ve 45'inci doğu meridyenleri arasında yer alıyor. Ülkenin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen ve 1 saat 16 dakikalık bir zaman farkı bulunuyor. Yani güneş, Iğdır'da, ülkenin en batısından 1 saat 16 dakika önce doğuyor.

Küresel olarak kabul gören "Greenwich Mean Time" yani Greenwich Saati (GMT), başlangıç meridyenini merkezine alıyor. Kalıcı yaz saati uygulaması öncesi Türkiye, yılın 5 ayında, kış saati uygulamasıyla 30. doğu meridyeninin saatini kullanıyordu. Bu aylarda ülkenin saati, başlangıç meridyeni saatinden 2 saat ileride (GTM+2) işliyordu. Yılın 7 ayında ise yaz saati uygulamasıyla 45'inci doğu meridyeninin saati kullanılıyordu. Yani tüm ülke saatlerini bir saat ileri alarak GTM+3'e geçiyordu. Yaz saati uygulaması (saatlerin bir saat ileri alınması) martın son pazar günü başlatılıyor ve ekimin son pazar günü bitiriliyordu.

Uygulama sayesinde kısa kış günlerinde ülkenin batısı da güneşli sabahlara uyanabiliyordu.

YENİ UYGULAMA MAĞDURİYET YARATTI

Geçilen kalıcı yaz saati (GTM+3) uygulaması sonrası ise 17 Kasım 2021 tarihinde Iğdır'da gün doğumu saat 06.51'de gerçekleşiyor. Aynı tarihte Edirne'de ise saat 08.05'te güneş doğuyor. Aynı gün, yoğun İstanbul trafiğinde saat 08.00'de başlayan mesaisine yetişmek için saat 06.00'da uyanıp evinden çıkan bir yurttaş, güneşin doğuşuna şahit olamıyor. Başka bir deyişle, gecenin kör karanlığında evinden çıkıp saatlerce karanlıkta yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Ülkenin batısında çocuklar okula karanlıkta gidiyor, emekçi kadınlar karanlık sokaklarda taciz ve saldırı endişesiyle işlerine gitmek zorunda kalıyor.

{{299981}} 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hastane çatısında çalışan işçi, devrilen duvarın altında kalarak yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Yargıtay, HDP'nin kapatılması davasında esas hakkındaki görüşünü AYM'ye sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa