30 Kasım 2021 04:51

"İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” adlı belgeselin ilk gösterimi gerçekleşti

Türkiye İnsan Hakları Vakfının yapımını üstlendiği ve Yusuf Kenan Beysülen’in yönettiği “İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” adlı belgesel özel bir gösterimle izleyici ile buluştu.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfının (TİHV) yapımını üstlendiği ve yönetmenliğini Yusuf Kenan Beysülen’in yaptığı “İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” adlı belgesel filmi Şişli’de bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda izleyiciyle buluştu. Belgesel filminin ilk gösterimine  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe,  sanatçı Erdal Güney,  Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve çok sayıda kişi katıldı.

"ANLATILAN BİZİM HİKAYEMİZ"

Film gösterimi öncesi konuşan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, "Dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden birindeyiz. Yargısız infazlar, gözaltında kayıplar yaşadık. İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak merdivenlerimizde nice acılar sakladık. O acıları sırtlandık, yılları aştık. Ve bugün belkide en korkunçlarından birindeyiz süreçlerin. Ama biz bu süreçlerden belki de kendi hikayalerimizi hatırlayarak onlardan cesaret ve umut alarak yeni mektuplar yazarak geleceğe doğru yürüyeceğiz" dedi. Efe, filmin Cemal Süreya'nın insan hakları hareketinin üyelerinden gazeteci Emil Galip Sandalcı için kullandığı “İnsanlık adresine gönderilmiş bir mektup gibidir" ifadesinden alındığını hatırlattı. Efe, "Katılımdan da anlıyoruz ki, en çok insan haklarına ihtiyaç duyduğumuz zamanlardan geçiyoruz. Bu belgeselde anlatılan bizim hikayemizdir" dedi.

12 İNSAN 12 MEKTUP

Efe'nin konuşmasının ardından filmin gösterimi gercekleşti. 90 dakikadan oluşan belgesel film, Cumartesi Anneleri ile sembolleşen kayıp yakınlarının, vicdani retçilerin, LGBTİ+ bireylerin ve insan hakları aktivistlerinin de aralarında bulunduğu 12 kişinin hikayesiyle, Türkiye'deki insan hakları hareketinin geçmişi ve bugünü anlatılıyor. Belgeselde Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan, TİHV Yönetim Kurulu Üyesi ve Barış Akademisyeni Prof. Dr. Nilgün Toker, Kayıp yakınlarından Maside Ocak, Besna Tosun ve Cemal Babaoğlu, Türk Tabipleri Birliği Diyarbakır Şube Başkanı Dr. Elif Turan, LGBTİ+ aktivisti Şevval Kılıç, mülteci hakları aktivisti Yusuf Ak, çevreci-aktivist Eren Dağıstanlı, gazeteci-aktivist Hacer Foggo, vicdani retçi Şendoğan Yazıcı ve kadın hakları savunucusu-feminist İlknur Üstün’ün tanıklıkları aktarıldı. 

(İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Çiğ süte zam geldi, litre fiyatı 3 lira 20 kuruştan 4 lira 70 kuruşa çıkıyor

SONRAKİ HABER

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'ten asgari ücret açıklaması: İnsana yakışır bir yaşam düzeyini sağlamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa