Bölge Emek Gençliği: Gençliğin çözüm arayışı, mücadeleden geçiyor
Bölge Emek Gençliği; Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Dersim, Gaziantep ve Van’da “üniversite gençliğinin barınma ve gereksinim anketi” düzenledi.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Kıvılcım EFTELYA
Malatya
Bölge Emek Gençliği; Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Dersim, Gaziantep ve Van’da “üniversite gençliğinin barınma ve gereksinim anketi” düzenledi. Bölge toplamında 1250 üniversite öğrencisine uygulanan anket sonuçlarını Emek Gençliği Bölge Koordinasyonu Üyesi Yusuf Akın, Evrensel’e değerlendirdi.
Yapılan anketin sebebini Akın, “Anketimiz ‘barınma ve gereksinim’ başlıklı olduğundan bu anketi; 2021-2022 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber binlerce üniversite öğrencisinin, yurt yetersizliği ve artan konut fiyatları yüzünden yaşadığı barınma sorununa dair bir analiz ve yaklaşık olarak 3 yıldır süren özellikle pandemi süreciyle artan ve son aylarda daha da derinleşen ekonomik krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmesinin yanı sıra krizin ağır yükünü üniversite öğrencilerinin taşımasına karşın bu durumu ölçmek ve ortaya çıkan tabloyu gözler önüne sermek için yaptık” şeklinde açıkladı.
SOSYAL İHTİYAÇLAR BİR YANA, TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANAMIYOR
Ortaya çıkan bu tabloya bakıldığında öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında güçlük çektiğini ve bu sebeple sosyal alan ve etkinliklerden daha da mahrum kaldıklarını dile getiren Akın, “Yaptığımız ankette öğrencilerin ortalama gelirinin 1193 TL olmasına karşılık, ‘Bir aylık giderini nereye harcıyorsun?’ tablosunda barınma ihtiyacının ortalama harcaması 400 TL olmasıyla yine aynı tabloda ‘sosyal aktivite ve eğlence’ kısmının çoğu öğrenci tarafından boş bırakılması kaçınılmaz oluyor. Sosyal aktivite ve eğlence bir yana dursun; barınma, ulaşım ve fatura harcamalarının kabarık tablosundan kaynaklı öğrencinin temel ihtiyacı olan ‘kitap ve kırtasiye harcamaları’ kısmı bile bir kesim öğrenci tarafından boş bırakıldı” dedi.
MUTLULUK ORANI: 10 ÜZERİNDEN 3
Üniversite öğrencilerinin birçoğunun; okulların uzaktan eğitimle devam ettiği pandemi döneminde edindiği çalışma alışkanlığının, yüz yüze eğitime geçilen yeni dönemde mecburiyete döndüğünü ifade eden Akın, “Bu durum anketimize ‘Çalışıyor musun?’ sorusuna öğrencilerin yüzde 35’inin ve “İş arıyor musun?” sorusuna yüzde 55’inin ‘evet’ cevabıyla yansımış oldu. Anket yaptığımız ve yaparken sohbet ettiğimiz kafede çalışan bir öğrencinin ‘3 yıldır kafede çalışıyorum, önceden ay sonunu hesaplardım. Şimdi ise yarınki yol ve yemek paramı hesaplar duruma geldim ve fazla mesai yapmak zorunda kaldığım için de derslere yetişemiyorum’ serzenişinin aslında çalışan öğrencilerin hem derslere hem de çalışmak zorunda kaldığı ekonomik yetersizliğine yetmediğini görüyoruz. E hal böyle olunca anket yaptığımız öğrencilerin ‘mutluluk oranı’ da 10 üzerinden ortalama 3 olarak karşımıza çıktı.”dedi.
MÜCADELE İHTİYACININ KAÇINILMAZ GERÇEĞİ
Yaşanılan bu sorunlara karşın gençliğin çözüm arayışında olduğunu ve gençlik mücadelesinin acil ihtiyaç olduğunu söyleyen Akın, “Anket yapılırken gençlerin gülüşerek sık sık ‘Bu anketten sonra bize maddi destek verilir mi?’ sorusu da öğrencilerin yaşadığı vahim durumu özetler durumda aslında. Benzer sohbet ve tartışmalarda anket dolduranların doldurmayanlara gösterdikleri tepki ve bulundukları telkinlerle beraber anketi sınıflarındaki arkadaşlarına da götürmek istemeleri yaşanan sorunlara karşılık gençlerde çözüm arayışının öne çıktığını gösteriyor. Bu arayışın da barınma sorununun yaşandığı illerde gerçekleşen eylemselliklerdeki reaksiyonlarla, mücadele ihtiyacının kaçınılmaz gerçeği önümüzde duruyor. Anket sonrası yapılan tartışmalarda ‘Tepkimiz ve taleplerimiz bu anketle sınırlı kalmamalı’ diyalogları ve Suriyeli bir öğrencinin ‘E şimdi bu anketten sonra ne yapacağız?’ sorusunu soran ve ülkede değişime inanan yüz binlerce üniversite öğrencisinin yüzlerindeki ışıltılı gözlere Emek Gençliğinin aydınlık bir gelecek için haykırdığı ana dilde, bilimsel, demokratik, eşit ve parasız eğitim şiarı yol gösterecektir” dedi.