İktidar medyasında bolca rakam vardı ama büyümenin kime yarayacağı yoktu
İktidar medyası yüzde 7.4'lük büyümeyi “en güçlü büyüme”, “tarihi zirve”, “tam gaz” başlıklarıyla verdi ancak büyümeden halkın nasıl faydalanacağına dair tek kelime etmedi.
Sabah, Yeni Şafak ve Takvim 1. sayfalar
Enflasyon rakamları artarken, dolar ve avro tarihi zirvelerini görüp, işçinin emekçinin cebi çoktan boşalmışken, büyüme rakamlarının 7.4 olarak açıklanması hükümet medyası tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Gazeteler manşetlerinde "Avrupa’nın en güçlü büyümesi", “Türkiye büyümede zirveye koşuyor”, “10 yılın en güçlü büyümesi” dedi. Gazetelerin iddiaları arasında “tüm halkın bundan faydalanacağını” da vardı. Ancak gazeteler bunun nasıl gerçekleşeceğini, halkın bu “büyük” büyümeden nasıl faydalanacağını ve büyümenin işçi ve emekçilere nasıl yansıtılacağında dair tek kelime aktarmadı. Bağımsız gazeteler büyümenin emekçilere yansımasını yazdı.
"EN GÜÇLÜ BÜYÜME’, ‘ZİRVE’, ‘TAM GAZ"
Manşetinde “Avrupa’nın en güçlü büyümesi" diyen Sabah gazetesi haberde “Pandemiye rağmen yükselişini sürdüren Türkiye ekonomisi alkışlanacak bir performansa daha imza attı” ifadelerinin kullandı. Sabah ayrıca bu gelişmeyle uluslararası kuruluşların Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltme yarışına girdiğini iddia etti. Gazetenin 1. sayfasında TRT ortak yayınında konuşan Erdoğan’ın “Hedef düşük faizle halkımızı rahatlatmak” sözlerine yer verildi.
Yeni Şafak sürmanşetten gördüğü büyüme haberinde “10 yılın en güçlü büyümesi 7.4” dedi. Gazete haberinde Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4’lük büyüme ile göz doldurduğunu söyleyerek "Türkiye bu rakamla son 10 yılın en büyük büyümesine imza attı” dedi. Yeni Şafak bu rakamların Erdoğan’ın ekonomik modelinin de sağlamlığını ortaya koyduğunu iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın büyüme rakamlarına ilişkin “Ücretli kesimin milli gelirden aldığı payı artırmak için gerekli adımlar atılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, herkesin büyümeden en iyi şekilde faydalanmaları temel önceliğimizdir” sözlerini "Herkes büyümeden yararlanacak" başlığıyla duyurdu.
HİNDİSTAN’DAN SONRA…
Hürriyet gazetesi de birinci sayfadan duyurduğu haberinde “Türkiye büyümede zirveye koşuyor” dedi. Haberde "Türkiye bu yakaladığı oranla G20 ve OECD ülkeleri içinde Hindistan’ın ardından en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu” dedi. Hürriyet gazetesi de Elvan’ın “Herkesin büyümeden en iyi şekilde faydalanması temel önceliğimizdir" sözlerine yer verdi.
Akşam gazetesi “Üretimle büyüdük”, Takvim “Büyüme tam gaz”, Milliyet “Üçüncü çeyrekte 7.4 büyüme”, Türkgün “Üçüncü çeyrekte 7.4 büyüme” dedi.
BÜYÜMEDEN KİM FAYDALANACAK?
İktidara yakın medyada işçinin emekçinin bu “rekor büyümeden” nasıl faydalanacağına dair tek bir kelime yoktu.
Gazetemiz Evrensel ise büyüme rakamlarına ilişkin “Ekonomi büyüdü, emekçi küçüldü” başlığını kullandı. Haberde “Büyüme ihracatçı için” denildi.
BirGün gazetesi ise 1. sayfasında “Halka pastadan kırıntı yok” manşetini attı. Haberde “Ekonominin yüzde 7.4 büyüdüğü ileri sürülse de halkın payına yine yoksulluk düştü. Simit, süt, yumurta dahi alınamaz durumda” ifadeleri kullanıldı.
Büyüme rakamlarına dair Cumhuriyet gazetesi ekonomistlerden aldığı görüşleri 1. sayfasına taşıyarak “Büyümede alarm” başlığını kullandı. Haberde “Ekonomistlere göre; ‘daralmacı gevşeme’ ve halkı yoksul, zengini daha zengin eden bir süreç var” denildi. (MEDYA SERVİSİ)