01 Aralık 2021 23:40

Prof. Dr. Erdoğan Atmış: Yönetmelikteki değişiklikler ormansızlaşmayı hızlandıracak

Yönetmelikteki izinlerin, hem Anayasa’ya hem de Orman Kanunu’na aykırı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Atmış düzenlemenin kamu yararından çok belli çevrelere rant sağlamayı amaçladığını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Politikası Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, AKP iktidarı zamanında yapılan ormanlardan ormancılık dışı amaçlarla yararlanmayı sağlayan düzenlemelerin hem 6831 sayılı Orman Kanunu’nda, hem de ilgili yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle ormanların adeta bir arsaya dönüştürüldüğünü dile getirdi. Atmış, “Ormanlarımızı paramparça eden bu uygulamalarla şu ana kadar 748 bin hektar orman ekosistemi kağıt üzerinde (resmen) orman olarak gözükse de fiilen yok olmuştur. Ne yazık ki bugün yayımlanan bu iki yeni yönetmelik de bu uygulamaların devamıdır” dedi.

"ORMANLARDA YENİ TESİSLERİN ÖNÜ AÇILIYOR"

Son yapılan değişiklikle Orman Kanunu’nun 17. maddesi kapsamında “azot, argon ve oksijen gazlarının kullanıldığı hava ayrıştırma tesisleri”, “aile sağlığı merkezi”, “adli hizmet tesisleri” ve “ceza infaz kurumu tesislerinin” ormanlarda inşa edilmesinin önünün açıldığını belirten Atmış, “Aslında daha önceki yönetmelikte ‘sağlık ocağı’ olarak yer alan aile sağlığı merkezi’nin yönetmeliğe yeni eklendiğini söyleyemeyiz. Fakat hava ayrıştırma tesisleri, adalet sarayları ve cezaevlerinin de ormanlarda inşa edilmesinin önü açıldığı söylenebilir” dedi.

"OTEL YAPILAN ORMAN ALANLARINDA ENERJİ DE ÜRETİLEBİLECEK"

Yeni yönetmelikte 17. madde kapsamında turizm maksadıyla izin verilen bina ve tesislerin çatı ve cepheleri ile su yüzeylerinde kurulan enerji üretim tesislerine izin verileceğinin anlaşıldığını ifade eden Atmış, “Yani daha önce otel alanına dönüştürülen ormanlar arazilerinde güneş enerji panellerinin kurulması da aynı alanlara verilen ikinci bir izinle o otellerin kendi elektriklerini üretmesi sağlanacak” dedi.

"ZARURİ İHTİYAÇ" GEREKÇESİYLE ORMAN TAHSİSİ

Orman Kanunu’nun 18 maddesiyle ilgili çıkarılan yeni uygulama yönetmeliği ile daha önce verilen izinlere ek olarak tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesislere ve giriş-çıkış kontrol noktası, tanıtım ofisi ve ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçlarının sağlanması için gerekli geçici tesislere izin verilebileceğini aktaran Atmış, “Ayrıca daha önceki yönetmelikte ancak devlet ormanlarına 4 km ötede kurulmasına izin verilen odun kömürü tesislerine artık devlet ormanlarında izin verilebilecek. Bununla kalmayıp; ‘Terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına’, yer altında depolama alanı kurulmasına, bozuk orman alanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine ve bunlarla ilgili zorunlu altyapı tesislerinin orman ekosistemleri içinde kurulmasına Orman Genel Müdürlüğünce izin verilebilecek” dedi.

"KAMU YARARINDAN ÇOK BELLİ ÇEVRELERE RANT AMAÇLI"

Yönetmelikle düzenlenen bu izinlerin, hem Anayasa’ya hem de Orman Kanunu’na aykırı olduğunu dile getiren Atmış şunları söyledi; “Ne yazık ki kamu yararından çok belli çevrelere rant sağlamayı amaçlayan bu tür izinlerle, Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre; sadece 2008 ile 2019 yılları arasındaki 11 yıllık sürede; ormanlarımızdaki 10 hektardan küçük orman parçalarının sayısı rekor bir oranla yüzde 118 artarak 55 bin 484’ten 120 bin 789’a çıkmıştır. Böylece ormanlarımızdaki parça sayısı 101 bin 890’dan yüzde 55.6 artarak 158 bin 519’a ulaşmıştır. Yani bu tür izinler ormanlarımızı hızla paramparça hale getirmekte, ülkemizdeki ormansızlaşmayı hızlandırmaktadır.”

 

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur neden görevden alındı?

SONRAKİ HABER

Ekmeğimizi küçültmeyecek bir seçenek mümkün mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa