Raif Çatan’ın iş cinayeti davası ertelendi: Çatan görevi dışında çalıştırılmış, can yeleği verilmemiş
HABAŞ limanında iş cinayetinde yaşamını yitiren Raif Çatan’ın davasında ifade veren sanıklar, işçilerin zorunlu mesailerle ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırıldığı söyledi.
Fotoğraf: Metal İşçileri Birliği'nin Facebook paylaşımından alınmıştır
Aliağa’da yer alan HABAŞ limanında yükleme boşaltma yapan, Yüksan isimli taşeron firmada çalışırken 6 Kasım 2020'de denize düşerek hayatını kaybeden Raif Çatan’ın ailesinin açtığı ceza davasının ilk duruşması bugün Aliağa 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Raif Çatan’ın davasında ifade veren sanıklar, işçilerin zorunlu mesailerle ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırıldığı söyledi. Sanıklar Raif Çatan'ın vinç operatörü olmasına rağmen iş yoğunluğu nedeniyle sapancı olarak çalıştırıldığını söyledi.
Duruşmaya taksirle ölüme sebebiyet verme suçuyla yargılanan sanıklar Yüksan vardiya amiri Kenan Yıldırım, Yüksan vardiya amiri Hüseyin Kuzhan, Yüksan Müdürü Gökhan Uyğun ve Yüksan patronu Erkan Şahin Kocabaş duruşmada hazır bulundu. Sanık HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu ise duruşmaya katılmadı.
"11 YAŞINDAKİ OĞLUMUN DUYACAKLARI YAŞADIKLARINDAN DAHA AĞIR DEĞİL"
Raif Çatan'ın kardeşleri, eşi ve kızı da duruşma salonunda müşteki olarak bulundu. Çatan'ın 11 yaşındaki oğlu da babasının duruşmasını izlemek istedi. Etkilenmemesi için salondan çıkarılmak istenince anne Pınar Çatan, "Benim oğlumun bu salonda duyacakları yaşadıklarından daha ağır değil" diyerek tepki gösterdi.
İŞÇİLER İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMADAN ÇALIŞTIRILMIŞ
Sanık savunmalarında liman çalışma koşullarının ağırlığı, işçilerin zorunlu mesailerle ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırıldığı ortaya çıktı. İfadelerde can yeleklerinin işçilere dağıtılmadığı, iskele duvarının ve kaydırmaz boyaların kazadan sonra yapıldığı ve Raif Çatan'ın vinç operatörü olmasına rağmen iş yoğunluğu nedeniyle sapancı olarak çalıştırıldığı söylendi. Yüksan yetkilileri sanıklar, iş güvenliği önlemlerini almaktan sorumlu olanın HABAŞ olduğunu iddia ederek, yaşanan olayla ilgili sorumlulukları olmadığını belirtti.
ÇATAN GÖREVİ DIŞINDA ÇALIŞTIRILMIŞ, CAN YELEĞİ VERİLMEMİŞ
Raif Çatan'ın kardeşleri ve kızının vekili Avukat Suphan Erkan, "Görgü tanığı olmadığı için yargılama tamamıyla iş güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığı üzerinden ilerliyor. İddianamede ceza kanununun 85/1 maddesi olan taksirle ölüme sebebiyet verme suçuyla açıldı. Beş sanıktan dördü dinlendi, liman işletme müdürü bu celseye katılmadı. Dört sanık sorumluluklarının olmadığını iddia ediyorlar. Ancak mevzuat açık, işçiye görev tanımının dışında başka işler verilemez. Raif Çatan'ın işi vinç operatörlüğüdür. Kendileri de bunu kabul ediyorlar ancak uygulamada mevzuata aykırı olarak rutin hale gelen sapancı olarak çalıştırılıyor ve bu ölümün bir nedeni de budur" dedi.
Limandaki başka işletmelerde de bu tip uygulamaların sistematik hale geldiğinin altını çizen Avukat Erkan, "İşverenler ve şefler tarafından işçiler ekmekleriyle tehdit edilerek iş yoğunluğu bahanesiyle mevzuata aykırı şekilde çalıştırılıyor. Sanıklar savunmalarında, rüzgarlı havada çalışılmasına rağmen hiçbir işçiye can yeleğinin dağıtılmadığını belirtiyor. İşveren tarafından yapılan risk analizinde denize düşme ihtimali öngörülmesine rağmen önlemeye dönük hiçbir adım atılmamış. Bir anlamda farkında olmadan suçlarını ikrar ettiler. Bu yargılamanın sonucunda sorumluların ceza alacağı muhakkak" diye konuştu.
Mahkeme heyeti HABAŞ liman müdürü sanık Kıvılcım Yolcu'nun ifadesi alınması talebiyle duruşmayı 9 Şubat 2021 tarihine ertelendi.
“KAMUOYUNU DAVAYA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Duruşma sonrası konuşan Raif Çatan'ın kızı Ayşe Yeşim Çatan, “Bir yılı aşkın süredir babamın nasıl öldüğünü öğrenmeye çalışıyoruz. İlk duruşma bile uzun süre sonra görüldü. Sanıkları dinlediğimde ne kadar soğukkanlı olduklarını gördüm. Artık işçi ölümlerine alışmışlar ve tek kalemden çıkmış ifadeler veriyorlar. Biz ailesi olarak tüm sorumluların ceza almasını istiyoruz” dedi.
Raif Çatan'ın abisi Aziz Çatan da İzmir kamuoyunun, emekten yana güçlerin Aliağa'daki işçi ölümlerini ve davaları takip etmesi gerektiğini belirtti. Çatan, "Kardeşim ölen ilk işçi değil, bizden sonra da önce de alınmayan önlemler nedeniyle işçiler yaşamını kaybetti. Biz bu davaya tüm sendikaların sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)