02 Aralık 2021 09:20

ODTÜ’de evrim konferansına olmayan yer, İslam İşbirliği Teşkilatına var

ODTÜ'de 2019 yılında 13. Aykut Kence Evrim Konferansı’na yer vermeyen üniversite yönetimi, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın çalıştayına kapılarını sonuna kadar açtı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

ODTÜ Merkez Mühendislik Binasında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından "Gıda ve Beslenme Güvenliğine Yönelik Yeni Islah Teknolojileri Eğitimi ve Çalıştayı” etkinliği gerçekleştiriliyor.

Konuyla ilgili ODTÜ BİYOGEN tarafından yapılan ve diğer öğrenci topluluklarının da imza attığı açıklamada, 2019 yılında 13. Aykut Kence Evrim Konferansı’na yer vermeyen üniversite yönetiminin İslam İşbirliği Teşkilatının etkinliğine yer vermesine tepki gösterildi.

37 öğrenci topluluğu ve bileşenlerin imzacı olduğu açıklamada, ODTÜ öğrencilerinin bir araya gelecek alan bulamadığı ifade edildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“ODTÜ Rektörlüğü tarafından iptaline zorlanan Aykut Kence Evrim Konferansı yaklaşık 1250 kişilik katılımyla gerçekleşen ve önerilen alternatif hiçbir salonda etkinliği gerçekleştiremeyecek kadar teknik ve fiziki imkân gerektiren bir konferanstır.

Topluluğumuz Biyoloji ve Genetik Topluluğu’nun en büyük motivasyonu ve etkinliklerinin amacı bilimi yaymak, uygulanan tüm sansürlere ve spekülasyonlara rağmen bilimi herkese ulaştırmaktır.

Bu noktada eleştirimiz ODTÜ Rektörlüğü’nün gönüllü öğrenci faaliyetleri ile işleyen topluluklara sağlamadığı imkanları hükümet katılımlı etkinliklere ya da sermayeyi destekleyen oluşumlara sağlamasıdır.

Tek adam iktidarının politikalarının ODTÜ’de görünen yüzü olan atanmış Rektörlük; bugün pandemi gerekçeleriyle toplulukların sınıf almasını engellemekte, İİBF topluluklarına para karşılığında amfi teklif etmekte, performans ve gösteri sanatları topluluklarının Mimarlık Amfisi’nde gösteri yapmasını engellemekte ve okulun Kültür ve Kongre Merkezi’ni öğrencilerin özgürce seslerini duyurabileceği bir yer olarak kullanmasının önüne geçmektedir.

Rektörlüğün topluluklar üzerinde baskı kurmaya, öğrencilerin bir araya gelmesinin önüne geçmeye, özgür ve bağımsız bilim üretimine engel olmaya çabaladığını ve bu çabalarına devam edeceğini biliyoruz. Ancak ODTÜ öğrencileri bugüne kadar, bir araya gelmeyi ve ortak üretimler çıkarmayı birlikte mücadele ederek başardılar ve özgür bilim anlayışını sürdürmeye devam edeceklerdir.

Atanmış Rektör Verşan Kök’ün ODTÜ’deki tüm topluluk ve bileşenlerin önüne çıkardığı bu zorlukları farkında olduğumuz ve aktif olarak mücadele etmeye çalıştığımız gibi, tüm ODTÜ öğrencilerini bu durum karşısında tutum almaya davet ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Öğretmenlerin iradesi dışında hazırlanan “Meslek Kanunu” kabul edilemez

SONRAKİ HABER

AKP'nin kamulaştırdığı İkizköy'de Limak, kömür ocağı için cami yıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa