02 Aralık 2021 13:24
Son Güncellenme Tarihi: 02 Aralık 2021 20:40

Avrupa Konseyi'nden Osman Kavala kararı | Türkiye için ihlal süreci başlatılacak

Avrupa Konseyi, AİHM kararına rağmen Osman Kavala'yı serbest bırakmayan Türkiye için ihlal sürecini başlatma kararı verdi.

Osman Kavala | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in Osman Kavala kararını yerine getirmediği için Türkiye’ye karşı ihlal sürecini başlatma kararı verdi. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararı ile ilgili, "Avrupa Konseyi'ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala kararının uygulanmaması konusundaTürkiye için ihlal süreci başlatılmasını istedi. Konseyde Türkiye aleyhine üçte ikilik çoğunluk sağlandığı öğrenildi. Komite resmi açıklamayı yarın duyuracak.

HDP’li üst düzey yetkiliden alınan bilgiye göre Türkiye ve ittifak içerisinde bulunduğu ülkelerin tüm girişimlerine rağmen oylamada 35 ülkenin Türkiye aleyhine el kaldırdığı öğrenildi. 

Türkiye’ye yönelik ihlal süreci başlatılması kararının resmi bildirimi ardından Ankara belirli bir süre içerisinde yanıt verecek.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, Osman Kavala hakkındaki kararıyla ilgili açıklamasında, "Avrupa Konseyi'ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz" dedi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizde devam eden yargı sürecine saygı ilkesi uyarınca, AK’yi bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluklarının bilincinde olduğu savunulan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Kavala kararından daha eski olan ve başka ülkeler hakkında ve konularda da uygulanmayan kararlar varken, özellikle Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemindeki mevcut mekanizmaların hukuki ve adil bir anlayışa göre değil de, siyasi mülahazalar üzerinden belirli ülkeler aleyhinde işletilmesi her şeyden önce Avrupa Konseyinin kendi itibarını zedelemektedir. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, insan hakları sisteminin etkinliğini sürdürmek istiyorsa tarafgir ve seçici tutumunu bırakıp, AİHM kararlarının uygulanmasını tüm üye ülkeler yönünden tarafsız bir yaklaşımla ele almalıdır."  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakimden beraat isteyen erkeğe: Kadına yumruk atmanın cezası olmalı

SONRAKİ HABER

Elvan da gitti • Erdoğan gerçekten yönetemiyor mu? • Asgari ücret görüşmeleri | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa