03 Aralık 2021 10:50

Sağlıkçılar tek ses: “İş barışını bozmayın”

TTB ve SES yöneticileri Şebnem Korur Fincancı, Eylem Kaya Eroğlu ve Fadime Kavak Sevim, tüm sağlık emekçilerinin çalışma şartlarının ve ücretlerinin düzeltilmesini istedi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel 

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) yapmış olduğu Beyaz Yürüyüş sonuç verdi. Sağlık Bakanlığının ek gösterge zammı TBMM Genel Kurulu’na eklenerek kabul edildi. Bu durumda uzman olanların 17 bin olan gösterge rakamı 40 bine, uzman olmayanların 13 bin olan gösterge rakamı 33 bine çıkarılıyor. Bu durumda pratisyen hekimlere 2.500, uzman hekim ve diş hekimlerine 5.000 TL zam verileceği açıklandı.

SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKMAYA BAŞLADI

Sağlık Bakanlığının müjde gibi sunduğu haber, aile hekimlerini ve geride kalan binlerce sağlık emekçisini kapsamıyor. Sağlıkçılar hep bir ağızdan "Sağlık ekip işidir" diyerek önce sosyal medyada daha sonra alanlarda, bakanlığın kendilerini görmeyen kararına itiraz etti. Türkiye’nin hemen her yerinde yükselen seste sağlıkçılar “İş barışına zarar vermeyin” çağrısı yaptı.

Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen 7 Aralık Salı ve 9 Aralık Perşembe günleri tüm illerde iş bırakacaklarını duyurdu. 

Kamu-Sen’e bağlı Türk Kamu Sen de bugün işe bir saat geç başladı. Sendika 6 Aralık Pazartesi günü tüm Türkiye’de iş bırakacaklarını açıkladı. 

KESK’e bağlı SES ise bugün saat 11.00 ile 13.30 arasında iş yavaşlatma eylemi yaptı. SES üyeleri 6 Aralık'ta uyarı amaçlı iş bırakacaklarını duyurdu. 

UZMAN EMEKLİ HEKİMLERİN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME 

Meclisten geçen yasaya göre; hekim ve diş hekimi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malüllüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan hekim ve diş hekimlerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara emeklilik maaşlarında iyileştirme yapılacak. Teklifle ilave ödemenin çalışanlara sağlanması öngörülüyor. 

ÖDEME NET DEĞİL, BRÜT!

Ek ödemeye ilişkin işlemleri denetlemek üzere bir de inceleme heyetlerinin oluşturulacağı öğrenildi. Ödeme net 2.500 veya 5.000 TL olarak düzenlenmeyecek. Sağlık kurum ve kuruluşlarında bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri, personelin unvanı, görevi, çalışma süresi vb. daha birçok unsur dikkate alınarak ödemenin oranı usul ve esasları ile inceleme heyetlerinin yapısı, çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

FİNCANCI: “EYLEMLERİMİZ KARŞISINDA BAKANLIĞIN ALDIĞI ACELE BİR KARAR”

Hekimlerin haklarına yönelik ciddi bir çalışma içinde olan ve yaptıkları Beyaz Yürüyüş’ten kazanımla dönen Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın kararını “Henüz kesin olan bir şey yok” diye değerlendirdi. "Bizim eylemlerimiz karşısında Bakanlık telaşla böyle bir düzenleme yapmak zorunda kaldı" diyen Fincancı, verilen zammın kendi taleplerini karşılamadığını ifade etti. 

“DÖNER SERMAYENİN YÜKÜ AZALACAK ANCAK KALAN PAY NASIL DAĞITILACAK?​”

Hükümetin her zaman ki gibi yine algı yönetimi yaptığını ifade eden Fincancı, "Zaten var olan sabit bir ek ödeme var hekimler için. Bu sabit ödeme, merkezi bütçeye taşınıyor bu yasa tasarısıyla. Evet burada bir iyileştirme var. Ek ödemede yapılacak kat sayıların artmasıyla kısmı bir iyileşme olacak. Daha çok emeklililere yansıyacak bir düzenleme olacak bu" diye belirtti. Sabit ödemenin merkezi bütçeye geçmesinin döner sermayenin yükünü azaltacağını ifade eden Fincancı, "Döner sermayeden kalanın nasıl dağıtılacağı konusunda yine bir belirsizlik söz konusu var" diye ekledi. 

SSK VE BAĞ-KUR GÜVENCESİNDEKİ HEKİMLERE YÖNELİK BİR DÜZENLEME DEĞİL!

Performansa dayalı ödemenin eşitlikten uzak olduğunu defalarca dile getirdiklerini ifade eden Fincancı, “Daha çok emekli sandığına bağlı hekimlerin iyileştirmesi ile ilgili bir durum bu. Mesela aile hekimleri, üniversitelerle ilgili bir düzenleme görünmüyor yasada. SSK ve Bağ-Kur üzerinden sosyal güvencesi tanımlanmış hekimler ile ilgili bir düzenleme yine yok. Bu durum hem hekimler hem de sağlık çalışanları arasında ciddi bir eşitsizlik yaratıyor" diye kaydetti. 

ZAM EMEKLİLİĞE YANSIYACAK

Asistan hekimlerin zamdan yararlaması için bir düzenlemenin yapılacağı bilgisini aldıklarını, ancak henüz YÖK’ten bir açıklama gelmediğini ifade eden Fincancı, zammın emekliliğe yansıyacağını aktardı. 

EROĞLU: “BİRLİKTE ÜRETİLEN EMEĞE SAYGISIZLIK EDİLDİ”

Müjdelenen haberin sadece hekimlere dönük olması, kalan sağlıkçıları kapsamaması, sağlıkçıların yok sayıldığı gerçeğini ortaya koyduğunu ifade eden Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) MYK üyesi Eylem Kaya Eroğlu da "Beklenti sağlık emekçilerinin çalışma şartlarının ve ücretlerinin düzeltilmesiydi. Pandemi de 'Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz' dedik. Temelde hak ettiğimiz mali ve ekonomik haklara sahip olmak istiyorduk. Biz sağlıkçılar açısından toplu sözleşme bir fiyaskoyla sonuçlandı. Bu karar ise bizleri rencide etti. Açıkçası birlikte üretilen emeğe saygısızlık edildi" dedi.

“HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK”

Sağlığın her türlü ekip anlayışını bozan her duruma tepkiliyiz diyen Eroğlu, “Hekim arkadaşlarımızın maaşlarına yapılan iyileştirilme bizleri mutlu etti. Ancak geride kalan sağlık çalışanlarına da bir iyileştirme yapılmalıydı. Pandemide izinleri kesilen, istifaları iptal edilen, günübirlik görevlendirmelerle sahaya sürülen, görev tanımı dışında çalıştırılan arkadaşlarımız olağanüstü dönem bitince haklarının verileceğini düşünüyordu. Buradan bir hayal kırıklığı yarattı” dedi.

Bundan sonraki süreçte görünmeyen emeğin görünür hale getirilmesi için sağlık emekçilerinin mücadeleye devam edeceğini ifade eden Eroğlu, tabandan iş bırakma yönünde talepler geldiğini, eylemlerinin devam edeceğini ifade etti. 

KAVAK: "HERKES MAAŞINIZA 5 BİN TL ZAM YAPILDI SANIYOR”

SES İstanbul Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak Sevim ise gösterilenle gerçek arasında fark var diye söze başladı: "Hekimlere öyle bahsedildiği gibi 5 bin TL tutarında bir ödeme yapılmayacak. Mali bütçeden ödenecek artık ödemeler fark burada aslında, toplumda bir algı yaratılıyor sadece. Düşünsenize herkes 5 bin TL zam aldınız sanıyor, haliyle beklenti farklı oluyor. Hekimler açısından da ciddi bir sıkıntı var."  

"SAĞLIK BİR EKİP İŞİDİR"

Kavak sahada çalışan sağlık emekçilerinin hissettiklerine dair şunları ifade etti: "Genel olarak sağlık sistemi hekim üzerinden tartışılıyor. Hemşireler burada görünmüyor. Bu durumun kendisi sahada çalışanları mutsuz ediyor. Tabloyu bir bütün olarak görmek lazım. Hekiminden, hemşiresine, temizlik işini yürütenden, işlemleri kayıt altına alana kadar çok kıymetli bir iştir ve ekip işidir. Ve bir unsuru eksik olduğunda işlerin tamamı aksar. Buradan görmeliyiz"

"YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYORUZ"

"Hepimiz zor koşullarda ve yoksulluk sınırının altında yaşıyoruz diyen" Kavak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çalışan hekim de yoksulluk sınırının altında yaşıyor, diğer sağlık camiası daha kötü koşullarda yaşıyor, açlık sınırına yakın ücretler ile yaşanıyor. Bu açıdan bir düzenlemeyi hakediyoruz ama çalıştığımız alanda iş barışını bozacak, meslekler arası kavgaya yol açacak şekilde söylemler bizi çok rahatsız ediyor. Biz huzurla çalışmak istiyoruz. Bir dağıtım yapılacaksa bu dağıtım eşit ve adil olmalı" 

"BU SİSTEM BİR AN ÖNCE DEĞİŞMELİ"

Bu ek ödemelerin aslında ücretli yıllık izinlerinden, rapor alındığında kesilen paralar olduğu kaydeden Kavak, örneği kendisinden verdi: "Geçen ay kardeşim ameliyat oldu, 9 gün izin aldım. Geriye kalan 21 gün çöpe atılmış ve ben sıfır lira performans ücreti aldım. Kaldı ki ben çok yoğun bir hastanede ve çok yoğun bir bölümde çalışıyorum. Bu sistem bir an önce ortadan kalkmalı” 

Kavak taleplerini şöyle ifade etti: "Bizlerin emekliliğine yansıyacak, tek kalemde ödenen, hastalandığımızda kesilmeyen bir ücret istiyoruz"

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesi ‘güvenlik soruşturması’ için açılan iptal davasını reddetti

SONRAKİ HABER

CHP'nin Mersin mitingine Squid Game'li çağrı: Oyunu sonlandırmak için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa