HDP Engelliler Komisyonu: 2022 yılı "Engelli hakları için farkındalık yılı" ilan edilsin
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin Diyarbakır'da açıklama yapan HDP Engelliler Komisyonu, 2022 yılının "Engelliler hakları için farkındalık yılı" ilan edilmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin Diyarbakır il binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelik, “Gelin hep birlikte 2022 yılını Engelli Hakları için farkındalık yılı ilan edelim” dedi.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 15’İ ENGELLİ
Birleşmiş milletlerin, Mayıs 2020’ de yayınladığı rapora göre dünya nüfusunun yüzde 15’nin engelli olduğunu hatırlatan Çelik, “Bu rapora göre her on çocuktan biri engelli. Her beş kadından birisi de hayatının bir döneminde engel sahibi oluyor. Ülkemizde tespit değil, iyimser bir tahminle on milyon engelli yurttaşımız bulunuyor. Biz on milyon engelli yurttaş, sahip olduğumuz bedensel ve zihinsel farklılıklarımız için sizden özür dilemeyeceğiz. Varlığımız için size bir özür borcumuz yok. Ve fakat diğer milyonların bize özür borcu var.
Bize bir özür borcu var! Binemediğimiz otobüsler, çıkamadığımız kaldırımlar, oturamadığımız restoranlar, parklar, ulaşamadığımız okullar, hastaneler için bir özür borcu var. Engelli bireyin bağımsızlığının inkarı olan, hane halkı geliri hesabıyla, ayda bin 700 TL ile engelli bireyleri ailelerine bağımlı hale getiren, hiçbir ihtiyaca yetmeyen ve yoksulluğu daha da derinleştiren sosyal politikalar için. Bir özür borcu var, en büyük duası; ‘Allah evlat acısı göstermesin’ olan bir toplumda, evladının kendisinden önce ölmesinin acısına katlanacak kadar çaresizlik ve güvensizlik içinde kalan anne ve babalar için. Özür borcu var, eğitimde kaynaştırma yasal hakkı olduğu halde gittiği onlarca okuldan ‘Biz böyle çocukları almıyoruz’ diye hakları gasp edilen nöroçeşitli çocuklar için bir özür borcu var” dedi.
ONURLU BİR YAŞAM HAKKI İÇİN ÖZÜR BORCUNUZ VAR
Demokrasi ve insan haklarını savunan gazeteci, aydın, yazar, aktivist ve siyasilerin, birçoğu engelli hakları alanında kurduğu tek bir cümlesi dahi olmadığı belirten Çelik, “Sadece atanmış günlerde, alışılagelmiş ritüellerle ve güzellemelerle, sorunları çözebileceğini varsayan sığlığı, milyonlarca insanın asıl talebinin bağımsız ve onurlu bir yaşam hakkı olduğu gerçeğini göremediği için özür borcunuz var. Bizler Halkların Demokratik Partisi Engelliler Komisyonu olarak, yıllardır biriken bu özürlerin sebeplerini ve bu sebepleri ortadan kaldıracak çözümleri tespit ettik. Mart 2021 de paylaştığımız Engellilik Manifestosu bu mücadeledeki yol haritamızdır” dedi.
TOPLUMSAL BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACIMIZ VAR
Yıllardır kapitalist modernitenin pazarladığı ‘mükemmel beden’ idealinin koca bir yalan olduğunu ifade eden Çelik, “Bu yalan üzerinden inşa edilen sağlamcı ideoloji, bizi hor gören, dışarıda bırakan, küçük gören, öteki kılan kültürü inşa ediyor. Kullandığınız ayrımcı ve yaralayıcı dil ise bu ideolojiyi her gün besleyip, büyütüyor. Şüphesiz kolektif bir çaba ile toplumsal bir dönüşüme ihtiyacımız var. Dönüşüme sözcüklerin sihirli gücü ile başlamak istedik. Bu amaçla hazırladığımız ‘Ayrımcı Tabirler Raporu’ nu tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yaptığımız bu çalışmayı aydın, gazeteci, yazar, sanatçı, siyasetçi, aktivist ve sivil toplum örgütleri dahil olmak üzere toplumsal dönüşüme katkı sağlayacağını düşündüğümüz herkese ulaştırmayı önümüze hedef olarak koyduk. 2022 yılı için ortak bir umuda çağrımız var. Gelin hep birlikte 2022 yılını Engelli Hakları için farkındalık yılı ilan edelim” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)