TGC: Bugünü anlamak için 4 Aralık 1945’te yapılan Tan Baskını’nı hiç unutmamalıyız
TGC, 4 Aralık 1945'te Tan Gazetesi'ne yapılan saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı; "Saldırı, Sabiha Sertel bahane edilerek yapılmıştı. Sertel, kadın eşitliği, hak ihlalleri, yazılarıyla tanınıyordu."
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) logosu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 4 Aralık 1945’te Tan Gazetesi’ne yapılan saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. "Bugünü anlamak için 4 Aralık 1945’te yapılan Tan Baskını’nı hiç unutmamalıyız” dedi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“4 Aralık basın tarihimizin acılı ve ayıplı sayfalarından birini anımsatır. 4 Aralık 1945’te Zekeriya Sertel, Halil Lütfü Dördüncü ve Ahmet Emin Yalman’ın ortaklığında kurulan Tan Gazetesi saldırıya uğramış, gazete binası büyük hasar görmüş, makineler kırılmış, kâğıt bobinleri Ankara Caddesi’nden Sirkeci’ye doğru yollara dökülmüştü.
Saldırı Tan Gazetesi başyazarlığını yapan Sabiha Sertel’in solcu yazıları bahane edilerek yapılmıştı. Sabiha Sertel genellikle kadın eşitliği, hak ihlalleri, sosyalizm yazıları ve hükümete yönelik eleştirileriyle tanınıyordu.
Tan Olayı sırasında İstanbul'da sıkıyönetim olmasına karşın göstericilerden yargılanıp mahkûm olan olmadı.
Gazetecilere ve gazete binalarına yönelik saldırılar ne yazık ki günümüzde de devam ediyor. Bugünü anlamak için 4 Aralık 1945’te yapılan Tan Baskını’nı hiç unutmamalıyız.”
TGC TAN EVİ
Cağaloğlu yokuşunun başında 1945 yılında yıkılan Tan Matbaası’nın yerine inşa edilen Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’nda açılan Tan Evi, basın tarihi açısından önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Tarih Vakfı, Halil Lütfü Dördüncü İşhanı, TÜYAP, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Sirkeci Mansion Hotel’in desteğiyle düzenlenen etkinliklerde; basının sorunları sergilerle, panellerle ele alındı.27 Ocak 2015 - 8 Mart 2016 tarihleri arasında “Dünden Bugüne Türk Basının Özgürlük Sorunu”, “Tan Gazetesi’nin şair yazarları”, “Basın iktidar İlişkileri”, “Tan Olayı’nın Anımsattıkları”, “Babıali’de Bir Baskın: Tan”, “Tan Gazetesi’nin Kadın Yazarları” konulu toplantılar düzenlendi. Bu toplantılarda Hıfzı Topuz, Doğan Hızlan, Orhan Koloğlu, Altan Öymen ve Ahmet Özdemir konuşmacı olarak yer aldı. (HABER MERKEZİ)