04 Aralık 2021 12:12

EMEP Çiğli: Asgari ücret orta oyununu bozmak için birleşelim

Zamlar ve asgari ücrete ilişkin basın açıklaması yapan EMEP Çiğli İlçe Örgütü, “Sömürü düzenine karşı birlik olmanın, mücadele etmenin, tek adam rejimine karşı güçleri birleştirmenin zamanıdır” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Çiğli İlçe Örgütü zamlar ve asgari ücrete ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. İlçe binası önünde toplanarak Çiğli Kasaplar Meydanı’na yürüyüş yapan EMEP üyeleri, “Halk için bütçe, insanca yaşanacak asgari ücret, vergide adalet istiyoruz” dedi.

Açıklamayı okuyan EMEP Çiğli İlçe Başkanı Zöhre Dalkıran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonominin iyi gittiği ve Türkiye’nin büyüdüğü söylemlerini eleştirerek, "İşçiler ve emekçilerin hayatında artan ise enflasyon, vergi dilimi ve yoksulluktur. Elektrik, motorin ve doğal gazdan en temel tüketim maddelerine varana dek birbiri ardına gelen zamlarla değişen etiketlerin gösterdiği halkın bütçesinin daraldığı, ekmeğinin küçüldüğüdür” dedi.

"BİR İŞÇİ 365 GÜNÜN 122 GÜNÜNÜ VERGİ VE KESİNTİLER İÇİN ÇALIŞIYOR"

Türkiye’de on milyondan fazla işçinin açlık sınırın altında olan bir asgari ücretle çalıştığını hatırlatan Dalkıran, "Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 10 bin 75,58 TL’dir. Asgari ücret şu anda 2 bin 825 lira 90 kuruş iken bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise 3 bin 772 TL’dir. Açlık sınırının altında asgari ücret alan bir işçinin eline brüt asgari ücretin sadece yüzde 66.6’sı net olarak geçiyor. Yani bir işçi 365 günün 122 gününü vergi ve kesintiler için çalışıyor” diye konuştu.

"BİRLİKTE VERECEĞİMİZ MÜCADELE BU OYUNU BOZACAKTIR"

Asgari ücrette her yıl oynanan orta oyunu yine sahnede olduğunu dile getiren Dalkıran, "Bu asgari ücret orta oyununu bozmak için birleşelim. Ne ‘Bekleyin ekonomiyi düzelteceğiz’ diyen iktidarın kendisi ne de ‘Bekleyin biz gelince düzelecek’ diyenler bizlerin derdine çare değildir. Birkaç ay önce toplu sözleşmelerde aldığı zam şimdiden yok olan kamu işçileri ve emekçileri, emekliler, açıklanan TİS taslağı ile zammı alamadan eriyen metal işçileri, açlık sınırının altında çalışan tüm asgari ücretliler, siftah yapamayan esnaf bilcümle işçiler ve emekçiler olarak bu gidişe hep birlikte dur demeliyiz. İnsanca çalışacak koşullar ve insanca yaşanacak bir asgari ücret için birlikte vereceğimiz mücadele ancak yıllardır oynanan bu orta oyununu bozacaktır” dedi.

İnsanca yaşanacak asgari ücret, vergide adalet ve halk için bir bütçe konusunda ortak tutum alması gerektiğini ifade eden Dalkıran, "Şimdi, patronları, rantiyerleri zenginleştiren bu sömürü düzenine karşı birlik olmanın ve mücadele etmenin, tek adam rejimine karşı güçleri birleştirmenin zamanıdır” diye ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu: Büyüme rakamları halkın gerçeğini yansıtmıyor

SONRAKİ HABER

Giresun'da 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atığı doğaya bırakan madenci şirkete para cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa